Dungeons & Dragons - Co myślicie o tym systemie?

Forum poświęcone Dungeons and Dragons oraz wszystkim systemom opartym na mechanice d20.
ODPOWIEDZ

Który system (związany ze średniowieczem) Ci najbardziej pasuje?

Oko Yrrhedesa
2
2%
Earthdawn
5
5%
Warhammer
36
38%
Dungeons and Dragons
41
44%
Kryształy Czasu
2
2%
inny ...
8
9%

Liczba głosów: 94
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Najwięcej trudności sprawiają takie mechaniki jak d20 albo ta potrójna K20 w Neuroshimie. Mechanika CP ma trochę matematyki i nie jest również łatwa, a mechanika Młota jest stara (i jara) i łatwo ją pojąć, nie wiem czemu Twój MG ma trudności omg...

A co do pirata ruskiego - ostatnio na necie gdzieś widziałem nawet stronkę, gdzie zapaleniec przepisał większość 1ed - może właśnie to czytał Twój MG Sabre :wink:?
Uciekinier
Marynarz
Marynarz

Post autor: Uciekinier »

D&D... Byłby naprawdę miły gdyby nie jeden wielki zgrzyt jakim jest mechanika. Nie mam na myśli oczywiście jej skomplikowania (choć natłok zasad jest olbrzymi), ale jej "nierealność" (co za zwrot...). Nie będe powtarzał całej listy wad mechaniki, bardzo dobrze zrobił to Kal_Torak, zgadzam się z nim całkowicie!

Mój wniosek jest taki: D&D byłby naprawdę fajnym systemem! Lubię heroic fantasy (choć nie jest moim ulubionym rodzajem), miło jest uratować królestwo w pięknej, egzotycznej scenerii, gdzie każdą ranę da sie przeżyć, gdzie można zdobyć sławę i bogactwo... ale nie przy takiej mechanice...
Wciąż mnie ścigają!
Villemo
Bombardier
Bombardier

Post autor: Villemo »

Tak, heroic fantasy jest wspaniałe: Królewna żyła długo i szczęśliwie, a królewicz żył długo...
Fie fye foe fum,
I smell the blood of the asylum.
Uciekinier
Marynarz
Marynarz

Post autor: Uciekinier »

No, ale żeby nie przesłodzić! Łyżka cukru doustnie wcale nie jest przyjemna, zwłaszcza, jak da nam ją sam MG, a nie sobie ją sami weźmiemy... Niestety mechanika D&D daję nam te łyżkę (co za porównanie... do łyżki cukru), czyniąc nas naprawdę nadludźmi. (ewentualnie nadelfami, nadkrasnoludami, nadpółorkami, nadniziołkami, nadpółelfami, nadgnomami).

PS. przepraszam sympatyków tych ras któe nie pojawiły się w moim poście z przedrostkiem "nad" :) możecie słać mi zażalenia prywatną wiadomością, później poproszę żeby Bazyl oddał edycję postów - co uargumentuję tym, że niektórzy mogą poczuć się urażeni dyskryminacją rasową. Uff koniec offtopicu.
Wciąż mnie ścigają!
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Wg mnie D&D jest fajny tylko wtedy gdy prowadzący go MG zna wszystkie(lub prawie wszystkie) zasady. Jeśli zna tylko te najważniejsze, bądz ma tylko jakotakie o nich pojęcie to gra staje się zawiła i pełna niejasności, co jest duż a wadą tego systemu.

Reasumując w ten system nie można grać "na czuja" tzn samemu określać co jak się potoczyło( bez rzutów zasad itp), bo:
a) gracze znajdą jakąś zasadę której sie przyczepią jak rzep psiej d**y
b) niespójności z tero wynikające bardzo utrudniają życie

P.S. to są tylko moje skromne przemyślenia i odczucia, które mogą się okazać ściemą roku.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
zR@zek ;]
Szczur Lądowy

Post autor: zR@zek ;] »

Zaczynalem od WFRP, ale D&D w sumi mi pasuje. Fakt ze mechanika jest troche przegieta, ale jak sie umie prowadzic to wcale nie przeszkadza. Poza tym Magia w D&D jest duzo bardziej rozbudowana.
Krew dla Boga Krwi !!!
Smok
Pomywacz

Post autor: Smok »

Ja tam uważam,że D&D to fajny system. Chociaż ma za dużo skomplikowanych zasad. Ja odrzuciłem ich sporą częśc ( zwłaszcza manewry w czasie walki). Ale ogólnie klimat mi się podoba.
"Jam jest Troksar barbarzyńca, szaman Temposa-Boga Wojny, z Doliny Lodowego Wichru, posiadający najwięcej żelaza na Północy, przyjaciel Wielkich Magów i Kowali, pogromca nieumarłych i demonów, podróżnik ku południu, szerzący wiare w swego Boga"
Radar
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Radar »

D&D jest bardzo dobrym systemem. Wystarczy nagiąć troche zasady i system jest genialny.
zR@zek ;]
Szczur Lądowy

Post autor: zR@zek ;] »

Dokladnie. :D
Krew dla Boga Krwi !!!
Hili
Szczur Lądowy

Post autor: Hili »

Ja niestety nie wiem jak D&D sprawdza sie w praktyce :( . Podręczniki mam, wszystkie podstawowe i jeszcze jakieś ale gracze to jest już problem :evil: . Wszyscy, których znam uważają RPG za strate czasu.
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

Hili pisze:Ja niestety nie wiem jak D&D sprawdza sie w praktyce :( . Podręczniki mam, wszystkie podstawowe i jeszcze jakieś ale gracze to jest już problem :evil: . Wszyscy, których znam uważają RPG za strate czasu.
Może znasz nieodpowiednich ludzi? :twisted:
Żarty żartami, ale gdziekolwiek byś nie był, Gracze zawsze się znajdą. W dużych miastach są kluby, w których można łapać kontakty. W mniejszych też się takie klubiki zdarzają. Na wsi może już być pewien problem, ale czasem udaje się wyhodować sobie Graczy z dawnych kumpli (znam taki wiejski talent "spod miedzy", prawdziwa rewelacja). Można też szukać przez strony i fora, takie jak ten - a nuż któreś z nas mieszka na tej samej ulicy? ;)
A jeśli już wszystko zawiedzie, polecam granie przez czata. Gdyby ktoś szukał jakichś informacji na temat tego, jak to się robi, to odsyłam do mojego artykułu (patrz moja strona www) - "RPG przez czat, albo o kontroli przepływu informacji".
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Offtop: problem z graczami? Wchodź na http://www.rpg.aplus.pl/wmig/ może kogoś znajdziesz ;).
Hili
Szczur Lądowy

Post autor: Hili »

Bardzo dziękuje :D . Mam nadzieje, że coś a raczej kogoś znajde.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

No dobra, czytaliście jak najeżdżałem na mechanikę d20, ale teraz muszę przyznać, że w systemie Star Wars jest ona super! Sprawdza się lepiej niż w DnD, full wypas z grania. I nie ma tyle turlania :D
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Nie wiem jak na papierze, ale w Kotorze sprawdziła się nieźle.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Na papierze sprawdza się tak samo jak w Kotorze jest super!
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Masz jakieś podręcznki do SW?
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
ODPOWIEDZ