Która rasa jest najstarsza?
-
- Arcymod Tawerniany
W Śródziemiu pierwsi byli elfowie - zostali ukształtowani podczas pierwotnej pieśni Aiunarów, a następnie uśpieni... krasnoludów Aule stworzył dopiero później, a i oni zostali od razu uśpieni i przebudzili się po elfach...
A poza Światem Tolkiena? Cóż zawze na początku był jakiś ponad-byt, potem bogowie potem jakieś smoki\anioły\demony... a z ras "grywalnych"? Hmmm... gady są starsze od ssaków, ale jako istoty "niższe" w rozwoju potrzebowałyby więcej czasu (lub silnych (magicznych?) bodźców by wykształcić intelekt (a i tak od gadów starsze są płazy (więc i "żaboludzie") i insekty (wszelacy "insektoidzi"... choć tu ewolucja musiałaby naprawdę mieć sporo wolnego czasu ;-P)), więc wcale nie jest pewne, że uczyniły to przed ssakami. A z samych ssaków prawdopodobnie pierwsze były elfy - są doskonałe mentalnie i posiadają doskonale przystosowane organizmy (długowieczność i takie tam) - więc musiały mieć najwięcej czasu na ewolucję... chociaż człowiek i krasnolud też swoje potrafią, więc można się zastanawiac... (np. ewolucja elfów mogła przebiegać szybciej, lub z pomocą magii\bogów) Zrestą prawdopodobnie i tak wszyscy wywodzą sie od jakiegoś wspolnego praprzodka, więc i tak mamy tutaj remis ;-P
-
- Marynarz
- Lokalizacja: z miejsca, gdzie mnie nogi zaniosły ( ostatnio trakt między Mantarem a Skulldust)
- Kontakt:
Jeżeli przyjąć tezę MAd Phantoma, to oznaczałoby, że orkowie w systemach RPG i nie tylko sa rasą najmniej doskonałą, bo krótko żyją, nie posiadali/ tworzyli potężnych cywilizacji, tak jak choćby ludzie... Dodatkowo jak każdy wie, inteligentnych orków jest coraz mniej ( zawsze ich bylo mało) a to oznacza, że ta rasa pojawiła sie najpóźniej ze wszystkich...
Ja nadal uważam, że na swiecie piersze były ( oprócz tych bytów- tworzycieli) żywiołaki. Wszak co powstało bez pomocy żywiołów...
Ja nadal uważam, że na swiecie piersze były ( oprócz tych bytów- tworzycieli) żywiołaki. Wszak co powstało bez pomocy żywiołów...
Pałętam się tam i tu, zabijając rzezimieszków, cwaniaków, złodziei, oczyszczam arenę, pałętam się po lesie w nocy, bo jestem niezniszczalny Skrytobójca 10 poziomu ...
Otchłań
Otchłań
-
- Szczur Lądowy
- Kontakt:
-
- Pomywacz
- Kontakt:
-
- Mat
- Kontakt:
-
- Pomywacz
- Kontakt:
Ok, moja kolej
"Na początku był Chaos. Któż zdoła powiedzieć dokładnie, co to był Chaos? Niejedni widzieli w nim jakąś istotę boską, ale bez określonego kształtu. Inni - a takich było więcej - mówili, że to wielka odchłń, pełna siły twórczej i boskich nasieni, jakby jedna masa nie uporządkowana, ciężka i ciemna, mieszanina ziemi, ognia, wody i powietrza. Z tej napełnionej odchłani, kryjącej w sobie wszystkie zarodki przyszłego świata wyłoniły się..." smoki, elfy, krasnoludy, orki, trolle, modliszki, traszki, bobry wenezuelskie, ludzie.
"Na początku był Chaos. Któż zdoła powiedzieć dokładnie, co to był Chaos? Niejedni widzieli w nim jakąś istotę boską, ale bez określonego kształtu. Inni - a takich było więcej - mówili, że to wielka odchłń, pełna siły twórczej i boskich nasieni, jakby jedna masa nie uporządkowana, ciężka i ciemna, mieszanina ziemi, ognia, wody i powietrza. Z tej napełnionej odchłani, kryjącej w sobie wszystkie zarodki przyszłego świata wyłoniły się..." smoki, elfy, krasnoludy, orki, trolle, modliszki, traszki, bobry wenezuelskie, ludzie.
Esa que fortunate alve religious - hanta mama ;-P
- Solarius Scorch
- Bosman
- Numer GG: 0
-
- Mat
- Kontakt:
- Solarius Scorch
- Bosman
- Numer GG: 0
-
- Arcymod Tawerniany