Wielki Turniej Erystyczny

Forum turniejowe.
Regulamin forum
Na tym forum mogą pisać wyłącznie osoby biorące udział w turnieju. Zalogowani użytkownicy mogą głosować na swoich faworytów.
Zablokowany
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Wielki Turniej Erystyczny

Post autor: MAd Phantom »

Ok więc. 1szą edycję należy uznać za nieudaną - z winy zarówno prowadzącego jak i wielu uczestników.
GlaDOS pisze: But there's no sense crying
over every mistake.
You just keep on trying
till you run out of cake.

Nie można więc pozwolić aby infrastruktura turniejowa się zmarnowała... powitajmy więc tryb Areny! Jak to będzie wyglądać? Proste:

1) Rzucasz wyzwanie (tutaj, na PW, na GG - gdzie chcesz) osobie, z którą chcesz się pojedynkować
1a) Marzy Ci się kariera forumowego gladiatora, ale nie chcesz wyzywać nikogo konkretnego? W takim razie możesz zgłosić się w roli "wolnego strzelca" (podaj tylko terminy, w których możesz się spierać). Gdy znają się przynajmniej 2 takie osoby - i będzie miejsce na Arenie - to staną one do walki na warunkach konkursowych (ew. zmienionych za zgodą obu przeciwników).
1b) Możesz też podjąć spór w trybie sparingowym - wtedy to Twój pseudonim nie zostanie nigdy ujawniony, niezależnie od wyniku sporu (jednak w przypadku wyzwania obie strony muszą się na to zgodzić)
2) Jeśli osoba ta je przyjmie to zgłaszacie się do mnie (UWAGA: DOZWOLONE są pojedynki zespołów...)
3) Podajecie warunki pojedynku: dozwolony czas na odpowiedź, maksymalna liczba postów, warunki wygranej (może być to głosowanie publiczności jak dotychczas, ale równie dobrze możecie np. zorganizować sobie arbitra tudzież jury)
4) Temat i strony możecie zgłosić własne, jak i zdać się na mnie lub dowolną inną osobę
5) Gdy wszystko jest już ustalone to założę wam temat, przydzielę konta itp.

(w przypadku relatywnie sporego zainteresowania może powstać ranking Areny)

W sumie to tyle... pytania w tym temacie, a 2ga, poprawiona edycja - tak, będzie 2ga edycja - odbędzie się, ale kiedy to się jeszcze okaże (mile widziane sugestie co do terminu). Do boju!

-------------------------------
Informacje średnio aktualne:
-------------------------------
Panie i panowie!

Oto nadszedł czas abyście mogli popisać się siłą swego języka, potęgą argumentacji, ostrością riposty i nieugiętością woli! Oto nadszedł czas, gdy zajadłe dyskusje staną się legalne, a wszystkie chwyty będą dozwolone! Oto czas by rozpocząć Wielki Turniej Erystyczny!

Czym jest Erystyka?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Erystyka - w skrócie: jest to sztuka prowadzenia sporów, tak aby "wygrać" i przekonać publiczność do swojej racji... nawet jeśli jest fałszywa.

Po co to komu?
W życiu codziennym erystykę można uznać za niemoralną i szkodliwą... jednak jako zabawa jest ona całkiem niezłym ćwiczeniem integracyjnym i umysłowym - i oto właśnie tutaj chodzi ^^. Co więcej, doświadczenia z turnieju z pewnością przydadzą wam się na sesjach ;)

Zasady Turnieju:
:arrow: Zgłoszenia składamy do 14.04 włącznie na moje PW bądź GG.
:arrow: Wszyscy zgłoszeni zostają podzieleni w pary (lub w pary i trójki w przypadku zajścia takiej potrzeby)
:arrow: Stosujemy system Turniejowy (czyli przegrany odpada, zwycięzca gra ze zwycięzcą z innej pary itd.)
:arrow: Każda para dostaje (drogą losowania) temat sporu i stanowiska, które obejmie*
:arrow: Temat sporu będzie jawny i publiczny, jednak strona jaką ktoś ma poprzeć znana będzie tylko tej osobie (jednak zostanie ona ujawniona po zamknięciu danego sporu... no i zapewne wyjdzie w trakcie).
:arrow: Spór odbywa się w wyznaczonym do tego miejscu (powstaną w tym celu odpowiednie tematy lub może nawet tymczasowe subforum) i czasie (uzgodnionym z obydwoma uczestnikami) na następujących zasadach:

- Uczestnicy sporu piszą z anonimowych kont założonych na cele Turnieju i mają obowiązek zachowania anonimowości, aż do końca swojego starcia
- Próba sabotażu kont turniejowych oznacza dyskwalifikację
- Zdradzenie swojej tożsamości lub numeru pary przed zakończeniem sporu oznacza dyskwalifikację
- Uczestnik wylosowany do zaczynania ma 24h na napisanie 1szej notki.
- Każdy uczestnik sporu może napisać w nim do 10 postów. Gdy oboje już to zrobią spór zostaje zakończony.
- Gdy jeden z adwersarzy napisze notkę, drugi ma dokładnie 24h na ripostę. Jeżeli nie zdąży to pojedynek uznajemy za zakończony.
- O wyniku pojedynku (czyli kto jest bardziej przekonujący) decyduje publiczność, drogą głosowania w ankiecie**. W razie remisu rozstrzyga arbiter (czyli prawdopodobnie ja)
- Zwycięzca przechodzi do następnej rundy

*) Nie jest ważne czy zgadzasz się ze stanowiskiem, które otrzymasz. Potraktuj to jako zabawę/odskocznię i broń go najlepiej jak potrafisz.
**) Publiczność proszona jest o próbę odcięcia się od swych prywatnych poglądów i sympatii i ocenę na bazie tylko tego co zawarto w sporze.

Wszelkie pytania i komentarze proszę zawrzeć w tym temacie. Ew. problemy nie rozstrzygnięte w regulaminie rozstrzyga arbiter.

Uczestnicy eliminacji:
:arrow: Danai
:arrow: Oso
:arrow: krucaFuks
:arrow: Asthner
:arrow: Azrael666
:arrow: Keyhell
:arrow: fds
:arrow: Phoven
:arrow: Lorian
:arrow: axcel
:arrow: Nekonushi
:arrow: Stechłe_Drewno
:arrow: Ojciec Mróz
:arrow: Craw
:arrow: Eriol Velcrow
:arrow: BAZYL
:arrow: borg
:arrow: Waltos
:arrow: Alucard
:arrow: Zaknafein
:arrow: Force
:arrow: sid
:arrow: Deadmoon
:arrow: Uriziel
:arrow: święty
:arrow: Ouzaru
:arrow: Obelix
:arrow: Sierpień
:arrow: Sihamaah
:arrow: Timor
:arrow: Alcatur
:arrow: Kloner
:arrow: eithedog

Uczestnicy 2gigo etapu:
:arrow: Danai
:arrow: fds
:arrow: święty
:arrow: Asthner
:arrow: Lorian
:arrow: Ojciec Mróz
:arrow: Craw
:arrow: Oso
:arrow: BAZYL
:arrow: KrucaFuks
:arrow: Timor
:arrow: Alcatur
:arrow: P.K(ot).L.
:arrow: axcel
:arrow: Kloner
:arrow: Eriol Velcrow
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Re: Wielki Turniej Erystyczny

Pary i tematy zostały rozlosowane i już jutro rozpoczną się pierwsze 4 (prawdopodobnie) spory (odpowiednie osoby zostały już poinformowane). Kto chce poznać swój numer pary, temat i stronę proszony jest o zgłoszenie się do mnie.
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

No to zaczynamy ^^
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Proponuję, aby każdy z zawodników zagłosował na samego siebie, aby potem nie było w tej kwestii żadnych wątpliwości czy nieuprzejmości ;p
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Jeśli chodzi o konta techniczne - Tawerniak X - to one nie mają prawa głosu, więc nawet nie myślcie o głosowaniu z ich udziałem :)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Tak na wszelki wypadek napiszę to wyraźnie:

MOŻNA zmieniać głosy w ankietach tyle razy, ile się to komu podoba, aż do 24h po zamknięciu sporu.
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

To ja, tego, z komentarzem chciałem. No właśnie.

Zauważam, że Turniej nie daje najmniejszego wsparcia dla społeczności widzów! Przecież w sytuacji, gdzie najwybitniejsze (ITHO :P) osobowości Tawerny ścierają się ze sobą na płaszczyźnie, w której większość zależy od ich umiejętności, a nie popularności, można byłoby pozwolić postronnym na komentarze odnoszące się do konkretnych pojedynków. A tymczasem nie ma na to tematu. Nie wspominając już o wybornej rozrywce, jaką jest odgadywanie rzeczywistych nicków uczestników...
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Właśnie ten temat służy do komentowania (co zresztą zaznaczyłem w 1 notce) ;p Zgadywać tożsamości też możecie (o ile nie jesteście uczestnikami ;p )
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

Ja myślę, że największą zabawą dla uczestników będzie czytanie tego ktogo gdzie przypiszecie :D
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Ja się zastanawiam jak duża część głosujących oddziela swoje przekonania i głosuje nie opierając się na nich, lecz jedynie na flejmowatości postów ;) Z tego co na razie widzę, to już we wszystkich sporach mamy zwycięzców, ich przeciwnicy mają jeszcze czasem szansę na odrobienie strat, ale raczej małą. Ze sporów które się jeszcze toczą to obstawiam wygraną Tawerniaka 1, Tawerniaka 6 i Tawerniaka 9. T1 i T9 praktycznie już znokautowali przeciwników :)
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Nekonushi
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10332376
Kontakt:

Post autor: Nekonushi »

fds pisze:Ja się zastanawiam jak duża część głosujących oddziela swoje przekonania i głosuje nie opierając się na nich, lecz jedynie na flejmowatości postów ;)
Pewnie uznacie post za SPAM, ale co tam...

Ja na ten przykład na razie zagłosowałem w chyba wszystkich tematach i za każdym razem głosowałem na tego, kto popierałem stronę inną niż ta, którą ja bym poparł :/ Że też mi się trafiło...
Obrazek
Obrazek
Czerwona Orientalna Prawica
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

fds pisze:Ja się zastanawiam jak duża część głosujących oddziela swoje przekonania i głosuje nie opierając się na nich, lecz jedynie na flejmowatości postów ;)
Tu akurat muszę zgodzić się z fds'em. Głosowanie ma sens jedynie wtedy, gdy głos oddawany jest na lepszego dyskutanta, a nie osobę, która popiera nasze zdanie. Z drugiej strony, w wynikach ankiet widać spore wahania w czasie, więc można by chyba założyć, że obiektywizm jest zachowany.

Zastanawiam się tylko, kim jest ta jedna osoba, która uważa, że Tawerniak 3 w sporze o naturę człowieka dobrze bronił swojej racji :)

Za to nie zgodzę się, że Tawerniak 1 ma wygraną w kieszeni. Wbrew pozorom jego przeciwnik może go zażyć. Nie jest to łatwe, przyznaję, ale możliwe. Ta dyskusja zresztą najmniej mi się podoba. Za dużo wzajemnego obrzucania się błotem i wytykania przeciwnikowi, jaki to on głupi. Owszem, jest to jakaś strategia, ale to raczej poziom berbeci z piaskownicy niż poważnych dyskutantów. I nie wiem czemu, ale odnoszę wrażenie, że któryś z nich to krucaFuks. Może nawet Tawerniak 1 :) Za bardzo mi ten styl przypomina jego kłótnie z Bazylem.
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

fds pisze:Ja się zastanawiam jak duża część głosujących oddziela swoje przekonania i głosuje nie opierając się na nich, lecz jedynie na flejmowatości postów ;) Z tego co na razie widzę, to już we wszystkich sporach mamy zwycięzców, ich przeciwnicy mają jeszcze czasem szansę na odrobienie strat, ale raczej małą. Ze sporów które się jeszcze toczą to obstawiam wygraną Tawerniaka 1, Tawerniaka 6 i Tawerniaka 9. T1 i T9 praktycznie już znokautowali przeciwników :)
Ou? No to mnie zdziwiłeś. Szczerze uważam tą dwójkę za najsłabszą w całym Turnieju. :P No może oprócz Azreala który podał się już na początku. ;P
Ciekawą dyskusję prowadzą zaś T5 i T6 w temacie "Zwierzęta", głownie dlatego, że obaj prowadzą dyskusję powyżej średniej (i idą jednocześnie cały czas łeb w łeb :]). Co więcej - to jedyny spór w którym zmieniłem głos (i to parę razy), bo raz przewagę zyskiwał jeden a raz drugi z Tawerniaków.
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Oso pisze: Zastanawiam się tylko, kim jest ta jedna osoba, która uważa, że Tawerniak 3 w sporze o naturę człowieka dobrze bronił swojej racji :)

Uczestnicy mają prawo do głosowania na samych siebie :P
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

A mi właśnie te wszystkie spory się średnio podobają (ale to moze być wina tematów - zbyt łątwo niektórym uczestnikom opowidzieć sie po tej stronie któą wylosowali). Na początku miałem wrażenie że to turniej kącika dyskusyjnego a nie erystyki. I muszę powiedzieć ze mam problemy z ocenieniem kto wygrywa z taką stanowczością jak fds czy Phoven. Myślę, że jedna celna riposta kogokolwiek może odwrócić sytuację, a te spory jeszcze nie są nawet na półmetku. Powoli zaczyna się krystalizować przewaga pewnych osób, ale jeszcze nie głosowałem. Zobaczymy jak się spory rozwiną. A co do tego kto się kryje pod którym pseudonimem, to mam dwa podejrzenia. Ale nie powiem, bo potem się i tak okaże, ze nie mam racji :D
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

Nie wydaje mi się, żeby krucaFuks był kimś ze sporu 1. Zupełnie inne style prowadzenia dyskusji. T1 mi pasuje trochę do Deadmoona, nie wiem czemu, ale takie mam wrażenie. Natomiast tożsamość T2 znam na 95% (za dużo chyba, żeby móc napisać kim ta osoba jest, chyba dam jej znać na gg po prostu). Rzeczywiście T1 ma szansę na odwrócenie losów dyskusji, ale będzie to dla niego diabelnie ciężkie, T2 go nieźle przegadał w paru miejscach.

Natomiast uważam za przesądzone to co się dzieje w sporze piątym. Z tego co teraz widzę to właśnie T10 pojechał po bandzie, dość prostacko i bez większego polotu. Osobiście uważam ten spór za zakończony, T9 jest o przynajmniej jedną klasę wyżej niż T10.

Za to myliłem się co do sporu trzeciego. Obaj Tawerniacy idą tam łeb w łeb i diabeł wie który w końcu wygra.

PS: Pamiętajcie o prawie Godwina ;)
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Uuuuu... Yeah fdsowi gratulujemy zwycięstwa. Jak to mówią: flawless win!

A borg szkoda że sie nie rozpisał...
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Zablokowany