Przeglądarki internetowe

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ

Która przeglądarka jest najlepsza?

Opera
13
42%
Firefox
15
48%
IE
2
6%
Chrome
1
3%
Safari
0
Brak głosów
inna
0
Brak głosów

Liczba głosów: 31
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Re: Przeglądarki Internetowe

Post autor: fds »

Przeniosłem te posty tam gdzie ich miejsce :)

Opera wcale nie jest o wiele bezpieczniejsza od reszty przeglądarek. Jej dominacja w tym punkcie jest złudzeniem spowodowanym hołdowaniem przez nią zasady zatajania informacji. Podobnie jak Microsoft, Opera większość dziur trzyma w tajemnicy. Natomiast w takiej Mozilli wiadomo wszystko o wszystkim. Jednak nie zaprzeczam, że opera lekko przoduje w bezpieczeństwie, lekko bo firefox najszybciej łata dziury. Otwartość kodu nie ma wiele wspólnego z bezpieczeństwem Craw. Coś Ci się pomieszało. Na dodatek to nie cała społeczność firefoxa pracuje nad kolejną wersją, lecz pewne grono osób tylko. Oczywiście każdy może podsunąć pomysł jak dziurę naprawić, jednak to się uzyskuje nie dzięki otwartości kodu, lecz otwartości w ujawnianiu błędów, otwartości na pomysły etc - rzeczy, których brakuje konkurencji.
Krab pisze:Mniej osob nad nia siedzi=mniej luk w kodzie (choc z drugiej strony: nie ma tylu osob, zeby je zreperowac).
Bzdura Craw, wielka bzdura.

A tego fragmentu z ciężkostrawnością nie rozumiem o_O
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Chodzi o zasobozernosc :P Mimo wszystko FF potrafi ladnie obciazyc system.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Re: Blokowanie reklam w Internecie

Post autor: BAZYL »

fds pisze:Słownik do Opery jest, ale to kompletne szambo. Aspell jest chyba najgorszym słownikiem jaki powstał. Niestety funkcja sprawdzania pisowni ma cholernie niski priorytet w Operze i kompletnie tego nie rozwijają. Nie ma o czym mówić nawet.
Pytanie czy mowa o słowniku (których jest do wyboru kilka, np. ten sam, który używa gmail), czy o program Aspell. Który notabene nie jest jedynym, który współgra z Operą.
Craw pisze:Tak na prawde najwieksza wada O jest duza niezgodnosc z wieloma stronami internetowymi. Niestety, ale wciaz robi sie strony pod IE, przez co duze O ma z nimi klopoty.
Opera 9.5 będzie działała ze stronami robionymi pod IE.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Sir_Ernest_Torrmer
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 8009826

Post autor: Sir_Ernest_Torrmer »

Sam używam Firefoxa ale Opera też jest niezła, IE to szajs ale jak się nie ma chwilowo nic innego do dyspozycji to "na bezrybiu i rak ryba" :D

PS: A i na googlach takie coś znalazłem Obrazek

EDIT- A niech to, ten obrazek miał się ruszać. Wyglądało to tak- buźka ściska Operę, podchodzi IE i buźka biję IE. :smile: :smile: :smile:

Poprawiłem, nieumiejętnie to dodałeś. - fds
Opowiadania, wiersze itp. krótko mówiąc biblioteka zapraszamy - http://www.alibrary.webd.pl/index.php?id=glowna

http://world4.knightfight.pl/?ac=vid&vi ... &ref=flink

Obrazek
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Jeden z niewielu prawie obiektywnych (prawie bo podrasowane w nim Safari/Konqueror jest) testów prędkości i dodatkowo świeżutki i pachnący, w końcu coś aktualnego ;)
Test
Szczerze wam powiem, że sam się cholernie zdziwiłem wynikami. Czułem, że nowy fx jest szybszy, ale zwaliłem to na "myślenie życzeniowe" i uważałem, że przesadzam. A tu proszę, jest szybszy od Opery 9.5, która przecież śmiga aż miło.

Jakże prawdziwy cytat:
And the most important thing is that finally, performance is not an issue. All major modern browsers serve great performance, and we can end this part of the browser wars. We all support web standards, we all are very fast, we all are available on all major platforms - Webkit, Opera, Gecko… IE lives in a different category
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Ja się pochwalę (:P) że chciałem się przestawić z FX na Operę... Niestety, stwiedziłem, co następuje: Opera jest szybsza, czytelniejsza, często wygodniejsza. Niestety, wiele stron wyświetla nieprawidłowo, nie ma AdBlocka i nie ma wielu wtyczek, bez których przeglądarka to dla mnie o wiele mniej!! :/ No i zostałem przy FX.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

fds pisze:Jeden z niewielu prawie obiektywnych
Prawie... A w zakładce About me: I’m working for Mozilla, as a community ninja. Noż szczyt obiektywizmu...

Sihamaah pisze:Ja się pochwalę (:P) że chciałem się przestawić z FX na Operę... Niestety, stwiedziłem, co następuje: Opera jest szybsza, czytelniejsza, często wygodniejsza. Niestety, wiele stron wyświetla nieprawidłowo, nie ma AdBlocka i nie ma wielu wtyczek, bez których przeglądarka to dla mnie o wiele mniej!! :/ No i zostałem przy FX.
Nie szybciej by było napisać: zostałem przy Firefoxie, bo nie potrafię obsługiwać Opery?
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

BAZYL przestań trollować swoją głupotą, wkurzające to już jest. To że jesteś adminkiem o bardzo małym rozumku nie oznacza, że musisz się tym wszędzie chwalić. Pokaż dlaczego ten test jest nieobiektywny, mógłby go robić marsjanin, ale wyniki by otrzymał te same, więc przestań się ośmieszać.
BAZYL pisze:Nie szybciej by było napisać: zostałem przy Firefoxie, bo nie potrafię obsługiwać Opery?
Nie szybciej było napisać: jestem fanatykiem i to nie prawda, że Opera ma jakąkolwiek wadę?

PS: Dzięki Tobie wygrałem piwo, założyłem się o to, czy w ciągu godziny napiszesz debilnego posta, w którym się ośmieszysz.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
borg
SuperTechTawerniak
SuperTechTawerniak
Numer GG: 115125
Kontakt:

Post autor: borg »

Z zaciekawieniem przeczytałem "rzetelny test", który podał fds.

Zauważyłem jeden problem - to, czym przeglądarki był testowane. Było to jakieś narzędzie o nazwie: SunSpider. Pierwsza linijka jego opisu:

"This is SunSpider, a JavaScript benchmark. This benchmark tests the core JavaScript language only, not the DOM or other browser APIs"

Mniej więcej po polsku:

"SunSpider to test JavaSript. Ten test testuje tylko prędkość działania samego języka JavaScript, nie mechanizmu DOM (czyli np. szybkości zamiany HTMLa na obraz) ani innych mechanizmów przeglądarki".

Wiecie do czego służy na typowej stronie JS? Na Tawernie do zmiany obrazków w menu...

Nie wiem? Czy niektórzy liczą na to, że ludzie nie będą sprawdzać tego, co oni linkują i podpierają swoje wywody na pałę średnio pasującymi linkami? Nie chodzi tu nawet o fds'a, a autora blogu, który uznał że nie przeczytamy, czym i co tak naprawdę testował...
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

Szczerze mówiąc, to ja nie rozumiem tych wszystkich kłótni o to, która przegladarka jest najlepsza... Ja używam tej, która jest dla mnie najwygodniejsza (czyli Opery) posiłkując się czasem Firefoxem, bo choć wg. mnie jest dość niewygodny i na słabszym kompie, na którym miałam nieprzyjemność pracować przez cały zeszły tydzień, ciął się jak potłuczony, to jednak niektóre rzeczy działają w nim o niebo lepiej (np. gmail, IRC). Obie te przeglądarki moim zdaniem się uzupełniają.
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

borg pisze:Nie wiem? Czy niektórzy liczą na to, że ludzie nie będą sprawdzać tego, co oni linkują i podpierają swoje wywody na pałę średnio pasującymi linkami? Nie chodzi tu nawet o fds'a, a autora blogu, który uznał że nie przeczytamy, czym i co tak naprawdę testował...
Nie wiem czy zauważyłeś, ale autor bloga napisał, że to test jedynie javascriptu. Na początku pokazał jak wypadała prędkość w obsłudze javascriptu w Firefoksie 2 i Operze 9.25.
Obrazek 1 i obrazek 2 (windowsa nie mogę znaleźć, a wpis chyba zniknął). Jak widać Firefox jest dwukrotnie wolniejszy. Potem autor wpisu pisze o tym, że jądro systemu zostało znacznie przebudowane i Firefox 3 jest dużo szybszy. Po czym wykonuje ten sam test i pokazuje wyniki. Na dodatek sam ze zdziwieniem odnotowuje, że w teście Firefox był szybszy niż Opera (javascript nigdy nie był mocną stroną fxa). Od początku do końca wiadomo, że facet robił test javascriptu. Gdybyś uważniej czytał, to byś to zauważył, a nie zaskakująco "odkrywał to" później. Także zerknięcie "co to jest za benchmark" nie było za skomplikowane, skoro na samym początku masz prosto do niego link.

Test na DOM etc? Autor tylko wspomniał, że też są niezłe. Przecież ten wpis na blogu jest poświęcony tylko prędkości javascriptu, więc po kiego wała miałby być o czymś innym?

Każda normalna osoba zerknie na to i powie "niezłe, zapowiada się obiecująco", a nie będzie walczyć z wyimaginowanym przeciwnikiem i koalicją od TVN po Gazetę Wyborczą.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
borg
SuperTechTawerniak
SuperTechTawerniak
Numer GG: 115125
Kontakt:

Post autor: borg »

fds pisze:Jeden z niewielu prawie obiektywnych (prawie bo podrasowane w nim Safari/Konqueror jest) testów prędkości i dodatkowo świeżutki i pachnący, w końcu coś aktualnego ;)
Test
Szczerze wam powiem, że sam się cholernie zdziwiłem wynikami. Czułem, że nowy fx jest szybszy, ale zwaliłem to na "myślenie życzeniowe" i uważałem, że przesadzam. A tu proszę, jest szybszy od Opery 9.5, która przecież śmiga aż miło.

Jakże prawdziwy cytat:
And the most important thing is that finally, performance is not an issue. All major modern browsers serve great performance, and we can end this part of the browser wars. We all support web standards, we all are very fast, we all are available on all major platforms - Webkit, Opera, Gecko… IE lives in a different category
Fds - w swoim poście pisałeś o prędkości przeglądarek. Podobnie cytat, którym się posiłkowałeś nie mówi o JSie, ale o prędkości ogólnej. Cały wpis na blogu nie mówił o JSie, ale sprytnie o Sunspider perfomance, tak jakby chodziło o ogólną prędkość - dopiero, jak przeczytałem opis samego programu testującego, to okazało się, że to chodzi o JS.

Także, albo sam nie zrozumiałeś tego, co czytałeś, albo celowo wprowadzałeś forumowiczów w błąd.

Gdy ja wytknąłęm Ci, że chodziło o prędkość JS, to się oburzyłeś i tłumaczysz mi, że chodzi o JS, a nie o prędkość ogólną... Kwadratura koła... Tłumaczysz mi to, co ja wytknąłem Tobie? Nie rób z siebię idioty.

Oryginalny wpis na blogu zginął? Nie dziwota. Pewnie ktoś zwrócił autorowi uwagę na to, że bzdury pisze.
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

A w operze ssie java. Przy odpalaniu jest kilkusekundowa zwiecha systemu. I co z tego wynika? Ano nic ponadto, że każda przeglądarka jest inna i z pewnymi rzeczami radzi sobie lepiej, z pewnymi gorzej...

Faktem jest, ze gdyby nie sukces Fxa to Opera byłaby dziś tak popularna jak np. Fortran w programowaniu, a wszyscy śmigalibyśmy na ssącym jeszcze bardziej niż teraz IE. Bo to, że microsoft musiał przynajmniej spróbować zrobić coś ludzkiego ze swoją przeglądarką, to sukces nie Opery, która kilka lat temu dogorywała, ale właśnie Firefoxa.
Obrazek Obrazek
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

Bo to jest tak, że musi być konkurencja, żeby wszystko mogło działać lepiej. Mam nadzieję, że nigdy się nie zdarzy, by jeden program miał monopol... Wtedy dopiero będzie źle...
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

WinterWolf pisze:Bo to jest tak, że musi być konkurencja, żeby wszystko mogło działać lepiej. Mam nadzieję, że nigdy się nie zdarzy, by jeden program miał monopol... Wtedy dopiero będzie źle...
Dobrze rzeczesz, gdyby nie konkurencja wśród dostawców internetu pewnie dotychczas śmigałbym jako neostradowicz :) Sam używam i fx i O ponieważ się uzupełniają. Opera jest szybsza i nie zjada mi RAMu ale jeżeli chodzi np o konfigurację gestów (od których się uzależniłem od kiedy falka uświadomiła mi ich istnienie) fx wygrywa na całej linii. W fx gesty są dla mnie intuicyjne natomiast gdybym chciał je skonfigurować tak samo w Operze to straciłbym dużo czasu. A czas jest cenny i wolę go poświęcać na co innego.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Bo to jest tak, że musi być konkurencja, żeby wszystko mogło działać lepiej. Mam nadzieję, że nigdy się nie zdarzy, by jeden program miał monopol... Wtedy dopiero będzie źle...
Windows ma monopol... jak powiesz, że te 2%(może 3) które używają linuksa to coś... to tak jakbyś powiedziała, że całkiem nieźle idzie nam niszczenie BAZYLA.

Ja używam Opery właśnie dlatego bo czas jest dla mnie najważniejszy, a jak wiadomo Opera jest najszybsza.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
arthil
Majtek
Majtek
Numer GG: 6026651

Post autor: arthil »

Windows ma monopol...
Niestety, i najlepiej to pokazuje do czego on prowadzi. Brak poszanowania dla klientów, wysokie ceny i wciskanie ludziom chłamu mówiąc, że i tak to kupią. A sam tak w ogóle korzystam z Firefoksa. Komputer i tak chodzi tak wolno, że nic go chyba nie zwolni :D
ODPOWIEDZ