Kościół, Religia, Wiara...

-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
Re: Kościół, Religia, Wiara...
Arch - nie miałbym błędów, ale ta wtyczka dla ludzi z problemami z językiem ojczystym jest bardzo przydatna. Mam wrażenie że szukasz zaczepki. Idź być głupim gdzie indziej
Aznar - to zacznij.
Deep - niestety jesteś wyjątkiem w masie ludzi których trafnie opisał Sihamaah.
Aznar - to zacznij.
Deep - niestety jesteś wyjątkiem w masie ludzi których trafnie opisał Sihamaah.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert

-
- Pomywacz
- Numer GG: 13133386
Na początku biczuje się przed lustrem a później leże krzyżem w ogrodzie,a bym zapomniał na koniec wypijam 0,5 litra soku z cytryny. Jeszcze jakieś pytanko?Deep pisze:W takim razie co można jeszcze robić? Bo jakoś nie wierzę w to, że w niedzielę kontemplujesz sobie przed krzyżem.Aznar eap Gaur pisze:Tak i nie trzeba zacyndalać do kościoła żeby dzień święty święcić to już przykazanie kościelne(w święta nakazane we mszy uczestniczyć)
Brzoza: W Trójce wierzę.
,,Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.''

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Ja mam pytanko. Dlaczego tak nieładnie wymigujesz się od odpowiedzi?Na początku biczuje się przed lustrem a później leże krzyżem w ogrodzie,a bym zapomniał na koniec wypijam 0,5 litra soku z cytryny. Jeszcze jakieś pytanko?

-
- Bosman
- Numer GG: 0
Wymyśl sobie własny tekst jebana copypastogaudat pisze:Idź być głupim gdzie indziej

-
- Marynarz
Smierdzi mi to próbą nawrócenia na siłę. Słuchaj, ja wiem, że może Ci się zdanie Aznara bardzo niepodobać, ale wolnosć wyznania jest. W Polsce chyba tylko w teorii, ale jest.gaudat pisze:Aznar - to zacznij.
Albo chociaż w cudzysłowie.brzoza pisze:Wymyśl sobie własny tekst jebana copypastogaudat pisze: Idź być głupim gdzie indziej

-
- Pomywacz
- Numer GG: 13133386
Bo faktem jest że jakoś specjalnie nie celebruje co nie zmienia faktu że struktur kościelnych nie uznaje bo tylko wyjątki stają na wysokości zadania.Kościół stał się anachroniczny.Sihamaah pisze:Ja mam pytanko. Dlaczego tak nieładnie wymigujesz się od odpowiedzi?Na początku biczuje się przed lustrem a później leże krzyżem w ogrodzie,a bym zapomniał na koniec wypijam 0,5 litra soku z cytryny. Jeszcze jakieś pytanko?
Nhunter:Thx ale tu chyba chodziło o firefoxa

,,Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.''

-
- Marynarz
Ou... To mój błąd w takim razie : )

-
- Marynarz
" Idź być głupim gdzie indziej " by Brzoza and Jojopanda Inc.*
Teraz ok ?
Teraz ok ?
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."

-
- Bosman
Nie bo to beton.gaudat pisze:" Idź być głupim gdzie indziej " by Brzoza and Jojopanda Inc.*
Teraz ok ?

-
- Marynarz
Supciogaudat napisał(a):
" Idź być głupim gdzie indziej " by Brzoza and Jojopanda Inc.*
Teraz ok ?
Nie bo to beton.

-
- Szczur Lądowy
A moim zdaniem religia to poprostu zbiór bajeczek dla starych ludzi i tych którzy się boją śmierci - daje jakąś chorą nadzieję (która jak wiadomo jest matką głupich) na zbawienie, a "złych ludzi" straszy potępieniem. Ogólnie interesuje się trochę mitologią nordycką ale tam też nie ma wyjaśnione z kąd siębogowie wzieli - ot "jest sobie bóg i go słuchaj bo jak nie polecisz w pizdu na wieczne tortury". 

-
- Bosman

-
- Marynarz
Robię to niechętnie, ale zgadzam się z Brzozą...
Każdy ma prawo wierzyć w co chce i nie Tobie to krytykować.
Każdy ma prawo wierzyć w co chce i nie Tobie to krytykować.

-
- Chorąży
@Strielok: Równie dobrze mogę powiedzieć, że ateiści to ludzie, którzy idą na łatwiznę żeby nie musieć stosować się do ograniczeń od strony wiary.
Popieram Brzozę.
Popieram Brzozę.
.

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Rozbierzmy to na części.
Argument, że religia to wymysł mający sobie poradzić ze światem jest już dosyć stary. Ludzie religią tłumaczyli okropności świata. Ponadto została wytworzona przez religię pewna nadzieja, w przypadku teistycznych jak chrześcijaństwo utożsamiana ze wszechmocnym Bogiem, który uchroni ludzi przed złem, albo da lepsze życie po skopanym obecnym.
Dwa, moralność lepiej egzekwować zaszczepiając zbyt głupim ludziom, by zrozumieli co i jak, strach przed nieuchronną karą (piekło) i nagrodą za postępowanie zgodne z przyjętym systemem.
+1A moim zdaniem religia to poprostu zbiór bajeczek dla starych ludzi i tych którzy się boją śmierci - daje jakąś chorą nadzieję (która jak wiadomo jest matką głupich) na zbawienie, a "złych ludzi" straszy potępieniem.
Argument, że religia to wymysł mający sobie poradzić ze światem jest już dosyć stary. Ludzie religią tłumaczyli okropności świata. Ponadto została wytworzona przez religię pewna nadzieja, w przypadku teistycznych jak chrześcijaństwo utożsamiana ze wszechmocnym Bogiem, który uchroni ludzi przed złem, albo da lepsze życie po skopanym obecnym.
Dwa, moralność lepiej egzekwować zaszczepiając zbyt głupim ludziom, by zrozumieli co i jak, strach przed nieuchronną karą (piekło) i nagrodą za postępowanie zgodne z przyjętym systemem.
Nie łapie za bardzo.Ogólnie interesuje się trochę mitologią nordycką ale tam też nie ma wyjaśnione z kąd siębogowie wzieli - ot "jest sobie bóg i go słuchaj bo jak nie polecisz w pizdu na wieczne tortury".

-
- Marynarz
Deep - no nie powiedziałbym. W gruncie rzeczy wielu ludzi patrzy na zadeklarowanych ateistów z niechęcią, a to utrudnia życie. Polacy nie są tolerancyjnym narodem. Z resztą wierzący też nie trzymają się zasad wiary. Gdyby tak było żylibyśmy w utopii.

-
- Chorąży
Ech... nie wiem czy zauważyłeś, że mój post to wyraz dezaprobaty dla Strieloka
Mi naprawdę zwisa czy ktoś jest muzułmaninem, ateistą, żydem, masonem czy marsjaninem. Byleby nie narzucał mi swojej ideologii i nie mieszał mojej religii z błotem. Dobre argumenty - tak ale bluzgom bez poparcia czy wyśmiewaniu się mówię stanowczo nie (nie mówię tutaj teraz o Strieloku oczywiście tylko ogółem). Ja też nikogo nie namawiam do bycia chrześcijaninem ani nie wyśmiewam niczyjej religii.
Mi naprawdę zwisa czy ktoś jest muzułmaninem, ateistą, żydem, masonem czy marsjaninem. Byleby nie narzucał mi swojej ideologii i nie mieszał mojej religii z błotem. Dobre argumenty - tak ale bluzgom bez poparcia czy wyśmiewaniu się mówię stanowczo nie (nie mówię tutaj teraz o Strieloku oczywiście tylko ogółem). Ja też nikogo nie namawiam do bycia chrześcijaninem ani nie wyśmiewam niczyjej religii.
.