Kościół, Religia, Wiara...

Tutaj poruszamy wszystkie tematy, których nie da się upchnąć powyżej...
ODPOWIEDZ
Amrik
Pomywacz
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Kościół, Religia, Wiara...

Post autor: Amrik »

Potforny Krzysztoff pisze:Może nie powinienem ale nie mogę się oprzeć aby nie przytoczyć pewnej sytuacji na temat przykazań "Bożych" :W filmie "Historia świata według Mela Brooksa" , kiedy to Mojżesz schodzi z wysokiej góry i dźwiga 3 tablice kamienne , następnie przystaje i mówi "mam dla was od boga 15 (tu mu wypada jedna z tablic i roztrzaskuje się na kawałki) ... 10 przykazań Bożych" - trzeba przyznać że jakiś sens w tym jest.
Nie przyznaję. Jest tam jakiś sens?
Arch
Marynarz
Marynarz

Post autor: Arch »

Też go zbytnio nie widzę -_-'
Aznar eap Gaur
Pomywacz
Numer GG: 13133386

Post autor: Aznar eap Gaur »

Ja wierzę w Boga lecz mam jeden problem chodzę do katolika i kto z niego odchodzi po maturze albo jest ateistą, albo konserwatystą, albo zraża się do instytucji kościoła mnie dopadło to 3 choć do matury mam jeszcze trochę.Uważam że zbyt łatwo byle burak może zostać księdzem. Na przykład bierze mnie pusty śmiech kiedy widzę o. dyrektora który zacyndala po mojej 18-stce po liceum i gimnazjum i i kropi wodą święconą kogo popadnie wołając precz szatanie-powód?- 2 gimnazjalistów wróciło nad ranem do domu. Reasumując wierzący niepraktykujący.
,,Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.''
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

albo konserwatystą
konserwatysta=/=katolik
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Polscy konserwatyści to raczej głównie katolicy :P Ale oczywiście znak równości powinien postawiony nie być. Ja też raczej uznaję tradycyjne wartości i jestem konserwatystą, choć katolik ze mnie żaden. Coś jak Religa.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Brzoza
Bosman
Bosman

Sihamaah pisze:Polscy konserwatyści to raczej głównie katolicy :P Ale oczywiście znak równości powinien postawiony nie być. Ja też raczej uznaję tradycyjne wartości i jestem konserwatystą, choć katolik ze mnie żaden. Coś jak Religa.
Większośc moich znajomych to raczej konserwy, ale chyba niewielu z ncih to katolicy, czy w ogóle wierzący. Przez sieć poznałem jakiegoś starszego profesora z jakiejś uczelni - co ciekawe jest protestanem.
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Aznar eap Gaur pisze:Reasumując wierzący niepraktykujący.
Nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący. Albo wierzysz i się stosujesz do zasad wiary albo nie.
To tak jakbyś chciał się uczyć siedząc przed komputerem i grając w durnowate gierki.
.
Arch
Marynarz
Marynarz

Wierzysz - przestrzegasz dekalogu
Przestrzegasz dekalogu - chodzisz do kościoła
Chodzisz do kościoła - praktykujesz
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

Można przestrzegać dekalogu nie chodząc do koscioła.
Arch
Marynarz
Marynarz

"Pamiętaj, aby dzień święty święcić." -_-'

I co Nhunter, ty też pewnie jesteś katolik?
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Szczerze mówiąc to jestem ateistą.

Dzień swięty swięcić można na różne sposoby.
Pamiętaj, że kosciół katolicki nie istniał w momencie stworzenia (czy też wymyslenia) dekalogu, więc to wcale się nie musi odnosić do koscioła.
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 4464308
Kontakt:

Post autor: Zaknafein »

Deep pisze:
Aznar eap Gaur pisze:Reasumując wierzący niepraktykujący.
Nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący. Albo wierzysz i się stosujesz do zasad wiary albo nie.
To tak jakbyś chciał się uczyć siedząc przed komputerem i grając w durnowate gierki.
To, że coś nie występuje w katolicyźmie, nie znaczy że nie istnieje.
Aznar nie pisał, że jest katolikiem, to Wasza nadinterpretacja połączona z chęcią rozjechania nowego usera piszącego niezrozumiałe posty ;)
Rozumiem tylko tą drugą motywację ;)
Nhunter pisze:Dzień swięty swięcić można na różne sposoby.
Abso-fucking-lutely true.
Nhunter pisze:[...]w momencie stworzenia (czy też wymyslenia) dekalogu, więc to wcale się nie musi odnosić do koscioła.
Nie poruszaj tego tematu, dla niektórych to drażliwa sprawa - zaraz wybuchnie nam tu dziki flame-war.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 marca 2009, 22:02 przez Zaknafein, łącznie zmieniany 1 raz.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Nhunter pisze:Szczerze mówiąc to jestem ateistą.
Szczerze, to nie wtrącajmy się w ich - katolickie - wewnętrzne sprawy :P
Nhunter pisze:Można przestrzegać dekalogu nie chodząc do koscioła.
Deep pisze:Nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący.
Niekatolicy mogą przecież wierzyć i nie praktykować bo ich sumienie tego nie wymaga. Powiedzmy, jacyś retro chrześcijanie :P A praktykować chociażby

BTW. Jak u Ciebie z Paschą, praktykowaną nawet przez tego żyda Jezusa? Nie żebym kpił, nie pamiętam jak to jest z tym Kościołem :P Ale jeśli nie praktykujesz, to hm jakby występek przeciw przykazaniom Twojego boga.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Arch
Marynarz
Marynarz

O Jezuniu... kler interpretuje tak i tak, więc albo sie z nimi zgadzasz, albo nie i sie podporządkowujesz, albo gówno z ciebie za chsześcijanin i zakładasz sekte... albo stajesz się ateistą.

Bo choć teoretycznie masz racje (w końcu nikt nie zabroni Ci przebierać się co niedzielę za Harrego Pottera, a w Wigilię za Spider-Man'a) to jednym z elementów bycia chsześcijaninem jest łazić kościoła.
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 4464308
Kontakt:

Post autor: Zaknafein »

Arch pisze:
O Jezuniu... kler interpretuje tak i tak, więc albo sie z nimi zgadzasz, albo nie i sie podporządkowujesz, albo gówno z ciebie za chsześcijanin i zakładasz sekte... albo stajesz się ateistą.

Bo choć teoretycznie masz racje (w końcu nikt nie zabroni Ci przebierać się co niedzielę za Harrego Pottera, a w Wigilię za Spider-Man'a) to jednym z elementów bycia chsześcijaninem jest łazić kościoła.
Ty piszesz to na poważnie, czy zgrywasz się dla popularności? Myślałem, że oczy stale i szczelnie zamknięte na świat wyszły z mody...
Zastanawiam się, czy powinienem z Tobą polemizować, czy raczej wrzucić na listę ignorowanych i mieć z głowy? Twoje posty nie tylko nie mają sensu, ale poza tym nie da się ich czytać. C'mon, "chsześcijanin"?
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Nie chrzescijaninem. KATOLIKIEM.

Czy wy zdajecie sobie sprawę, że jest cos takiego, jak różnica pomiędzy Dekalogiem a Przykazaniami Koscielnymi?
To w Przykazaniach Koscielnych a nie w Dekalogu jest cos mniej więcej takiego "Kosciół swój materialnie i duchowo wspierać".
Dekalog wcale nie nakazuje chrzescijaninowi chodzić do koscioła.
Brzoza
Bosman
Bosman

Nie poruszaj tego tematu, dla niektórych to drażliwa sprawa - zaraz wybuchnie nam tu dziki flame-war.
No nie wiem, Żydzi obchodzili i obchodzą wciąż od czasu mojżesza SZABAS. Po zmartwychwstaniu Jezusa coś co było małą zydowską pręznie rozwijającą się sektą miłości zaczeło uznawać za dzień święty Niedzielę - jako dzień zmartwychwstania pańskiego.
To w Przykazaniach Koscielnych a nie w Dekalogu jest cos mniej więcej takiego "Kosciół swój materialnie i duchowo wspierać".Dekalog wcale nie nakazuje chrzescijaninowi chodzić do koscioła.
Poka mi no palcem:
Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
Nie będziesz brał imienia Boga twego Nadaremno.
Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
Czcij ojca swego i matkę swoją.
Nie zabijaj.
Nie cudzołóż.
Nie kradnij.
Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
Nie pożądaj żony bliźniego swego.
Nie pożądaj żadnej rzeczy, która jego (bliźniego) jest.
ODPOWIEDZ