Czy ktoś na forum się nią interesuje? Czemu szczególnie najwięcej poświęcacie
uwagi? Jakich filozofów(czy też: ich światopoglądy) najbardziej lubicie? Jakie dzieła filozoficzne polecacie?
Ja interesuję się jak najbardziej

Moim pierwszym filozofem, którego pisania byłem świadom, był Fryderyk Nietzsche. Co prawda wcześniej przerabiałem w szkole Camusa, którego wtedy nie byłem w stanie zrozumieć, jak i Saint-Exupery w gimnazjum. Ale zaczęło się od Nietzschego, od jego "przewartościowania wartości". Później poznałem jego opinię na temat pochodzenia moralności, woli mocy, dionizyjskości i apollińskości, sensu nauk historycznych, moralności panów i niewolniczej, śmierci Boga. Mocno to na mnie wpłynęło, i wpływa poniekąd do dziś, dlatego Nietzsche będzie pozostawał dla mnie jedym z ulubionych filozofów. Innym lubianym przeze mnie jest Immanuel Kant - jego podział na noumeny i fenomeny to poniekąd trywialne stwierdzenie, że to co widzę i sposób, w jaki to interpretuję, może być skrajnie inny od rzeczywistości. Ale warte uwagi. Bardzo lubię Freuda i Junga, za powiedzenie o ludzkiej psychice niemiłych ale bardzo prawdziwych słów, tych o naszej nieświadomości, zwierzęcości, królowaniu popędów. Martina Heideggera, za jego rozróżnienie na bycie i byt. Epikura, za jego zdrowe podejście do życia. Sokratesa, za choćby trafne określenie o "ogromie" naszej wiedzy, metodę sokratejską oraz za jego niezłomność w obliczu śmierci. Gorgiasza, za prawdę o możliwości przekazywania wiedzy. Pragmatyków, za etykę-taktykę, brutalną i realistyczną aż do bólu. Kartezjusza, za stworzenie metody naukowej, co zakończyło epokę scholastyki, za rozpoczęło tworzenie tez na podstawie eksperymentów w nauce. Itd., itp....
Z filozofii przede wszystkim poleciłbym "Z geneaologii moralności" i "O pożytkach i szkodliwości historii" Nietzschego, "Erystykę" Schopenhauera, "Księcia" Machiavellego (tak, to też w zasadzie filozofia) oraz wielkie kompendium, jakim jest "Historia Filozofii" Tatarkiewicza.
Hm, długi post wyszedł. Mam nadzieję, ze nie uznacie to wymienianie za jakiś popis umiejętności, bo faktem jest, że wiem mało i to wszystko jest w chaosie. Mam tego świadomość. Wasza kolej

*zagadnienie wolnej woli zresztą pchnęło zasięg moich zainteresować w fizykę i
matematykę - bardzo ważnym zagadnieniem przy rozważaniach jest to, czy świat
jest deterministyczny, czy też nie.