Zawodowy MG

To forum przeznaczone na dyskusje dotyczące prowadzenia i przygotowywania rozgrywki. Tematy tylko dla Mistrzów Gry.
KuKi
Majtek
Majtek

Zawodowy MG

Post autor: KuKi »

Kiedyś spotkałem się (kumpel mi chyba powiedział) z takim zawodem jak MG.
Na początku się zdziwiłem:
No bo jak to?
Samo mistrzowanie (to dla mnie przynajmniej) coś pięknego.
A tutaj to jeszcze kasę za to dostajesz....
Bardzo mnie to zaciekawiło.
Jednak nie wiem jak owy zawód się nazywa
Pomoże ktoś?:)
Tori
Bosman
Bosman
Numer GG: 7524209

Re: Zawodowy MG

Post autor: Tori »

Hmmm, raczej nic takiego nie ma.

No ale pewnie znajdzie się kilku cwaniaków, którzy za mistrzowanie wezmą kasiorę, no bo to przeca "Ja już gram 15 lat, z czego 10 mistrzuję, i na wszystkie konwenty jeżdżę, a i większość systemów znam..." Ale to raczej nie są prawdziwi fani RPG, tylko ludzie, którzy w tym wyniuchali biznes...
Od dziś płacę Eurogąbkami.
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

Zawodowy MG? Zawodowa obsługa MG? ;)

Może chodziło o koordynatora larpa? Raz widziałem jak dostał pół skrzynki piwa :D Niestety takie coś jak jak MG za kasę nie istnieje a już na pewno nie w Polsce. Co prawda spotkałem się z sytuacją że MG płaci za beta testy swojego systemu ale w drugą stronę, nie.

Jak chcesz zarobić kasę na RPG to zarejestruj sie na poltku i czekaj na wygraną, albo wygraj następną edycje Megakonkursu.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
KuKi
Majtek
Majtek

Ale czy ja chce brać za coś takiego kasę?
Mówię wam tylko że coś takiego istnieje..
Tyle!
Kruk
Majtek
Majtek
Numer GG: 5250226

Post autor: Kruk »

Hm. We Wrocławiu kilka razy zetknąłem się z ogłoszeniem (między innymi w Ogrillonie w Feniksie na Rynku), którego treść sprowadzała się do tego, że Mistrz Gry poprowadzi pewnej liczbie graczy sesję płatną od godziny.
Prawdopodobnie chodzi o to.
Sex, Drogen und Industrial
KuKi
Majtek
Majtek

Raczej oto mi chodziło...
Ale takie osoby są rzadko spotykane (tak mi się zdaje)...
Bo:
1)Mało kto wie o tym zawodzie (jak mogłem się dowiedzieć w otoczeniu największych fanów RPG w Polsce ;-)
2) Jeśli ktoś juz wie o takowym zawodzie to nie wie jak się dostać na coś takiego...
I tu ma problem :)
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Ale "zawód"... Zwyczajne robienie ludzi w wała, ot co. Zawsze myślałem, że w RPG gra się dla przyjemności, w celu realizowania jakiejś swojej pasji... Jak myślicie, kto lepiej poprowadzi sesję - MG z powołania, który robi to co lubi, chce dobrze bawić się z graczami, czy MG, który bierze za to kasę? Zresztą gracze też inaczej będą się czuć z kolesiem, który bierze kasę, żeby coś poprowadzić... Lekkie przegięcie. Ale to już mnie nawet nie dziwi - ludzie już potrafią wiele rzeczy robić za pieniądze, czemu nie zarobić też na RPG? :? Ech...

PS. Jak ktoś organizuje większą imprezę, to rozumiem, że coś za to dostaje, bo w końcu to jakiś wysiłek organizacyjny, ale takie wycenianie zwykłych sesji już mi się nie podoba.
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
KuKi
Majtek
Majtek

hmm...
Nie chce zakładać nowego watka ale czy znasz jakiś inny zawód powiązany z RPG?? (tylko się pytam :lol: )
PZDR
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

zawód
A podpisują z nim umowę o pracę? Czy umowę-zlecenie? Taki z tego zawód jak z tego że dostałem 5 zł za przyniesienie sąsiadom starterów do jarzeniówki. I kurde bez sensu żądać kasy za prowadzenie. Ile osób sie na to zgłosi? Przecież każdy gracz ze stażem potrafi być MG...
Może ten cały MG miał wypasione mapy, figurki graczy, potworów, jakieś specjalne battle gridy... tylko to może go usprawiedliwić.

Zawód?
Możesz założyć jakąś wyczesaną stronę o rpg i domagać sie składki na utrzymanie serwera, powiększenie pojemności i dobierać z tego na boczku ; ) albo brać kasę za reklamy na stronce.
Założyć wydawnictwo
Wydać system rpg
Napisać książkę albo fantasy, albo o psychologii rpg ( chociaż w tym temacie coś tłoczno od niedawna> patrz praca FaZZy)
Możesz za kasę zostać żywym celem dla pocisków z RPG (rucznoj protiwotankowyj granatomiot)
Możesz naciągać ludzi jak ten MG na godziny
Spytaj o prace w sklepie z rpg. Tam potrzeba ludzi którzy wiedzą co i jak.
Jak już pisałem możesz sie zarejestrować na poltku i wygrać nagrodę, a potem sprzedać ją na allegro :P

EDIT: kurde nie mogę reklamować innych [ ] rpg i tak za dużo razy tak robiłem ;/
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:53 przez Force, łącznie zmieniany 1 raz.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Szasza
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10499479

Post autor: Szasza »

Moim zdaniem sesje z płatnym MG stwarzają sytuacje typu:
(na przykładzie Warhamca) Walka. MG rzuca na obrażenia zadane BG przez przeciwnika. Wypada furia Ulryka wartość krytyczna 10. MG patrzy zza ekranu i zauważa że gracze przednio się bawią i myśli że śmierć BG może ich zniechęcić, tym samym pozbawiając go dodatkowego zarobku.
MG: Przeciwnik zadaje ci minimalne obrażenia które bierzesz na pancerz.
Obrazek
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Ech... Zawodowy MG to kolo, który prowadzi gry np. w ramach obozu z grami fabularnymi. Jest jednoczęśnie opiekunem i wychowawcą młodzieży na takim obozie, choć nie zawsze. Pracuje jak w każdej innej pracy - czyli podpisuje umowę. Zawód nie ma nazwy oficjalnej - jest po prostu Mistrzem Gry.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Marcelus
Pomywacz

Zawodowy MG

Post autor: Marcelus »

Czasami bezdomnych narciarzy nazywam pracującymi MG, ale tutaj chodzi mi o "Marny Generalnie" :) Pasuje również do niektórych kobiet :) Pozdrówka.
Falandar
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5951765

Post autor: Falandar »

Szasza pisze:MG rzuca na obrażenia zadane BG przez przeciwnika. Wypada furia Ulryka wartość krytyczna 10. MG patrzy zza ekranu i zauważa że gracze przednio się bawią i myśli że śmierć BG może ich zniechęcić, tym samym pozbawiając go dodatkowego zarobku.
no co? zawodowy MG jest elastyczny do potrzeb graczy... w koncu to jego praca
Ardel
Kok
Kok
Numer GG: 8570942

Post autor: Ardel »

Zawodowy MG to głupstwo.

Rozumiem, że praca ma równać się przyjemność. Ale praca jako MG może tylko psuć sesje.
no co? zawodowy MG jest elastyczny do potrzeb graczy... w koncu to jego praca
I tym właśnie psuje sesje....
Szasza
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10499479

Post autor: Szasza »

Żeby nie było wątpliwości co do tego że zawodowy MG to poroniony pomysł trzeba wiedzieć że bycie MG opiera się na "zanicmieniu" gracza, wredności i nieprzewidywalności, których nie można osiągnąć gdy MG patrzy na graczy jako na swoich chlebodawców.
Obrazek
Kamil_WFRP
Pomywacz
Numer GG: 6531599

Post autor: Kamil_WFRP »

Czemu? Gracze w dużej mierze stanowią źrodło pozywienia dla MG, który jak wiadomo jest zbyt leniwy zeby przed sesja przygotowac sobie jakies żarło i zawsze "skozysta z gocinności" gracza u ktorego odbywa sie sesja.

Fajnie by wygladało w rubryczce zawód: Mistrz Gry
mina baby w urzedzie: bezcenne
"Hmm. Ile musi mi wypaść żeby mu nogi z d*py powyrywać?"
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

Co do roboty związanej z RPG to jedyna płatna forma, z którą chcę mieć do czynienia, to oczywiście sprzedawca w sklepie typu Bard. Taka osoba musi jednocześnie być MG, graczem, znać się na karciankach i orientować cokolwiek na rynku podręczników. Wiem coś o tym, bo swego czasu pytałam o tę robotę. Niestety, nie znam się na karciankach, więc byłam tylko w odległej rezerwie. Umiem grać tylko w wojnę, bo to gra czysto losowa :P
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
ODPOWIEDZ