Problem polega też na tym, jak często się gra itd.
Jak ostatnim razem spotkaliśmy się z kumplami po roku nie widzenia się, to mimo tego, że byliśmy na trzeźwo, sesja była z góry skazana na śmierć- i to w spazmach śmiechu

Ja prowadziłem i przyznam, że już sił nie miałem xD
Uznałem, że to była najgorsza sesja w moim życiu, ale gracze byli zadowoleni i stwierdzili, że w życiu się jeszcze tak na sesji nie bawili
A jak wczoraj zrobiłem sesję to znowu przeszkodziły nam urodziny kumpla, który przyniósł dobrych parę butelek miodu i innych trunków. Efekt- sesja była... hmmm... karczemna ^^ jako, że mam mocną głowę to potem im opowiadałem co wyprawiali, ale kolejna sesyjka w plecy
Najlepiej wg mnie tak na spokojnie sesje robić. Przede wszystkim gracze muszą być na siłach (zmęczeni/niewyspani odpadają, to samo napici

), warto zrobić przerwę w międzyczasie na jakieś pożywienie jeśli sesja ma być dłuższa, alkohol- czemu nie, ale w niewielkich ilościach, tak, żeby się rozgadali a nie rozwalali
No i, jak znasz trochę graczy, to praktycznie po 10-15minutach gry jesteś w stanie stwierdzić czy z tej sesji cokolwiek będzie. Bo jak gracze są znudzeni na początku albo coś psują od razu, to najczęściej nie da się ich już w żaden sposób poskromić. wtedy lepiej przerwać sesję i przełożyć na inny termin. Albo kombinować, ale mogą wyjść takie bajki jak wyżej napisałem. Chyba, że cię one satysfakcjonują
Z humorem nie należy przesadzać. W luźniejszej części sesji (kiedy nie mają nic ciekawego do roboty) można jakiś przerywnik zastosować, nawet bardziej komiczny. Ale np. podczas walki czy jakiejś bardziej klimatycznej czy mrocznej akcji to raczej tylko humor czarny i w mniejszych ilościach. No i to chyba zależy jeszcze od klimatu.
Gracie w DnD więc chyba możecie sobie pozwolić na trochę lżejsze prowadzenie. Ja z reguły młotek, albo światy autorskie a prowadzę o ile się da bardziej hmmm... ciężko. O ile jest możliwość na cięższy klimat to go stosuję i podobno mi to nawet wychodzi. Ale jak klimat szlag trafia... oj się dzieje
To tyle. O ile cokolwiek pomogłem ;P