Karczmarz pisze:Jeśli człowiek chce wzbudzać klimat przedmiotami to coś jest nie tak, bo w RPG klimat i nastrój moim zdaniem powinno się wzbudzać słowami i wyobraźnią.
Zauważ, że napisałem:
TofT pisze:Wydaje mi się, że chodzi o to, by odpowiednio spreparowane notatki i mapy pobudziły wyobraźnię graczy, by ci mogli lepiej poczuć (czasem dosłownie) "klimat" świata w jakim "żyją" ich bohaterowie.
Co ma być działaniem pomocniczym w stosunku do wzbudzania klimatu słowami i wyobraźnią(hmmm?!). I moja wina jeśli tego odpowiednio nie zaznaczyłem w poprzedniej wypowiedzi. A idąc dalej tym torem rozumowania: Czy powinniśmy całkowiecie zrezygnować/odrzucić muzykę, wystrój pokoju a czasem nawet stylizację odzienia jako czynniki zbyteczne w procesie budowania klimatu i nastroju w czasie sesji? Które choć niekonieczne, to jednak pomagają tym, dla których wzrok i dotyk (w procesie wspomagania wyobraźni), jest ważniejszy niż słuch.
A co do graczy, wśród tych, którym prowadziłem, znaleźli się tacy, którzy doceniali moje wysiłki więc może inaczej do tego podchodzę
Czy powinniśmy całkowiecie zrezygnować/odrzucić muzykę, wystrój pokoju a czasem nawet stylizację odzienia jako czynniki zbyteczne w procesie budowania klimatu i nastroju w czasie sesji? Które choć niekonieczne, to jednak pomagają tym, dla których wzrok i dotyk (w procesie wspomagania wyobraźni), jest ważniejszy niż słuch.
Ja używam z tego tylko muzyki, ponieważ przygotowanie jej zajmuje mi 2 minuty. Po prostu szkoda mi czasu na inne rzeczy ponieważ w moim odczuciu jest to nieefektywne marnowanie czasu, ale rozumiem, że dla niektórych może to być pomocne. Pytanie tylko czy jest to gra warta wysiłku i czy warto spędzić kilka godzin przygotowując coś co na sesji zajmie 3 minuty uwagi graczy.
A co do graczy, wśród tych, którym prowadziłem, znaleźli się tacy, którzy doceniali moje wysiłki więc może inaczej do tego podchodzę
A docenienie to zupełnie co innego :] Też docenię MG który spędził ładnych kilka dni na zrobienie czegoś fajnego. Pytanie czy pomoże mi to lepiej odczuć "klimat"? Wątpię, choć trud i wysiłek na pewno będzie zauważony.
Btw. Lekki offtopic się zrobił więc proponuje wrócić do Map
przeczytalem tylko 1 strone
nastepnym razem sprobuje zrobic mape z ta soda oczyszczona - ostatnio jak dalem mape garczom to zaczel iwachac i krzyczec jak dzieci: kawaa! kaaawaaaa! ahahahahha mapa pachnie kaawąąąą!!! - i tak do konca sesjii :/
sprobuje tez z ta kostka czekolady naprawde fajne pomysly
Muszę wyrazić swoją opinie że najładniej mi wyszło z rozmoczoną kredka do mięsa. Papier świetnie przyjmuje ten barwnik. Szkoda tylko że efekt... jest fioletowy.
A ja mam pytanie co do jakiegoś programy do tworzenia map...czy jest takowy? Mam zapotrzebowanie na mapy na sesje...co do programy do najlepiej żeby mozna było utworzone "dzieła" zapisywać i drukować...za wszelaką pomoc dziękuje
Map podziemi czy zwykłych? Jeśli podziemi to dungeon generatorów jest multum całkiem rozsądnych a jeśli zwykłych to o ile pamiętam http://www.malleus.dk/forge/mapgen.html tu jest jakiś choć miatki
Mi do gustu przypadł bardzo Dungeon Crafter 1.4.1. Zajmuje śmiesznie mało miejsca (coś koło 700kb) a ma duże (naprawdę duże) możliwości. Możesz zrobić mapę podziemi, mieszkania, pałacu, albo okolicy. Wersja 3.0 zapewnia tylko wnętrza pokoi, a waży ~1,8mb...
Mnie bardzo podoba się pomysł tworzenia i wykorzystywania (nie tylko na sesji) map.
Nie tak dawno stworzyłam jedną na potrzeby sesji na forum (która niestety jakoś średnio się kręci). Mapa była rysowana węglem, na szarym kawałku materiału, przez 10-letniego chłopca. I wyszła całkiem całkiem.
A już całkiem niedawno wpadł mi do głowy pomysł wykorzystania map z gier (Heroes II, Heroes III, Warcraft, Settlers itp). Nie jako obrazka przedstawiającego istniejące regiony, ale jako źródło pomysłów zaistnienia takich terenów.
Ostatnio bardzo mało sesji się tu gra... ciekawe dlaczego?
Odnosi się wrażenie, że to forum wymiera
Ostatnio edytowano piątek, 30 luty 2012, 14:76 przez Mekow, łącznie edytowano 28 razy
U nas ktoś kiedyś w sesji (online) zrobił sesję edytorem do Heroes III
Ja z moją drużynką też używamy map. Dotąd po prostu rysowaliśmy, ja drukowałem, aktualnie robimy sesje w pełni multimedialne (MG ma wszystkie notatki, MP3 i podręczniki na lapie, a potem podłącza lapa do wieży i drugiego monitora, na którym pokazuję mapy i jak jest walka) więc mapy pokazuję w formie cyfrowej W ogóle fajne takie sesje i jak ktoś ma możliwość to zachęcam do korzystania z nich.
Wracając do map - nawet kiedy nie robię ich bezpośrednio z jakiegoś świata (choć głównie gramy w Forgotten Realms) to np. korzystam z nazw, czy podsuwają mi jakieś pomysły.