Pamiętam w Cyberpunku 2020 solosa z teoretycznym modyfikatorem +45 do strzału z karabinu snajperskiego. Sposób na to był prosty: wziąłem snajperkę Arasaka WSSA z dodatku Solo of Fortune, domontowałem celownik, postawiłem na komputerku celowniczym, dałem 10 punktów w Refleks i 10 punktów w Karabin, zwiększyłem refleks wszczepami... Jejku, jak kiedyś mogłem robić takie postaci. Czasami zaskakuję sam siebie.
A należy dodać, że w CP2020 trafiasz na podwójny zasięg broni przy Stopniu Trudności 30. Trafienie w głowę z 800m? Czemu nie...
Najprostszy sposób na przypak w WFRP?
1. Profesje: Błędny Rycerz -> Rycerz Królestwa z przewodnika po Bretonii.
2. Maksymalna wartość w Krzepę, bardzo silny. (Tak, by Krzepa była równa 50 lub więcej).
3. Zdolność: silny cios.
4. Pochodzenie z bodajże Carcasonne, zdolność z pochodzenia: miecz rodowy. Bohater otrzymuje miecz gwarantujący +5 do WW i +1 do obrażeń.
5. W efekcie otrzymujemy bohatera z Siłą równą 7 przy zadawaniu obrażeń (5 Siła, +1 Silny Cios, +1 Miecz Rodowy).
6. Wybieramy cnotę rycerską pozwalającą na zadawanie ran krytyczych przy rzucie na obrażenia większym niż 10+ (wartość trafienia krytycznego = Obrażenia - 10).
Otrzymujemy postać, która jest silna jak troll i przy rzucie większym niż 3 zadaje trafienie krytyczne (bez względu na Wytrzymałość i Punkty Zbroi przeciwnika!).
Mimo że WFRP to "powergamerskie przedszkole" to jednak można coś z niego wyciągnąć, dzięki dodatkom. A
Rycerze Graala: Przewodnik po Bretonii należy do moich ulubionych.
Jakby nie patrzyć, DnD daje najwięcej możliwości powergamerom. Czekam na DnD 4e. by zobaczyć, czy ilość możliwości będzie równa albo większa od trzeciej edycji.