Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Szasza
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10499479

Re: Wybieramy RPG wszech czasów

Post autor: Szasza »

Wcześniej zaznaczyłem Warhammera, bo to kawał dobrej roboty. Mechanika prosta i przyjemna, świat ciekawy i przemyślany i ogólnie miodnie, ale podręczniki od niego leżą w najgłębszej czeluści mojej szafki, a na biurku rezyduje dumnie i zwycięsko podręcznik do Neuroshimy.
Może to przez otwarty i plastyczny świat, który oddziałuje na moją wyobraźnię jak nic innego. Autorzy podręcznika zostawili tyle wciąż otwartych "furtek", że u każdego MG zagrasz w zupełnie inną NS. Dzięki temu udało się uniknąc najgorszej boleści gier fabularnych- faktu, że gra MG jako gracza to jeden wielki spojler.
NS rulez! :D
Obrazek
Kruk
Majtek
Majtek
Numer GG: 5250226

Post autor: Kruk »

Z lekkim żalem odbieram mój głos Wiedźminowi, na którego niegdyś zagłosowałem i, za radą Bazyla, głosuję na Inne, mając tu na myśli nowy Świat Mroku. Chodzi mi o system, nie przekład-o tym drugim sporo złego słyszałem, osobiście nie znam, bo używam oryginalnego wydania. Ale jako że ŚM pojawił się w naszym rodzimym języku, nie łamiąc zasad tej ankiety mogę oddać na niego swój głos :D
Sex, Drogen und Industrial
mone0
Mat
Mat
Numer GG: 12563782

Post autor: mone0 »

W WFRP gram od 1999 a od niedawna zainteresowałem się Neuroshimą. Dwa mroczne klimaty oddalone od siebie w czasie. Jednak to Młotek jest tym na czym znam się najlepiej.
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł
Zajx
Majtek
Majtek
Numer GG: 2532797

Post autor: Zajx »

W Młotka najprzyjemniej mi się gra_(jak dotychczas).
Wole umrzeć jak mężczyzna(tudzież szaleniec) niżeli żyć jako tchórz.
Odwaga nie polega na braku strachu, lecz jego pokonywaniu. Rozwaga nie polega na dowadze.
DonChristo
Szczur Lądowy
Numer GG: 4266994

Post autor: DonChristo »

szkoda, że można było wybrać tylko jeden system - bo ja kocham Zew Cthulhu i Warhammer Fantasy Roleplay, no i czasem gram też w dość fajną Neuroshimę :D ale tak, to tylko WFRP :P
ernestresch
Pomywacz
Numer GG: 12840828
Kontakt:

Post autor: ernestresch »

Wszystkie te systemy fajne. I warmłotek z tymi krasnoludkami co zapijają swoje imperium w każdej knajpie, każdego wieczora i elfy na które przed każdą wioska czekają chłopaki z kijami. I neuroshima z molochem alias tosterem, czy jak mu tam. Ba nawet skrzywdzone wampiry nie są takie złe. Tak... KC to też mój pierwszy system. Pamiętam pewne niesamowite nieścisłości w nim i kosmiczne wyliczenia, ale był piękny. Zew Cthulhu ciekawy... ale najlepszy i moim zdaniem jedyny i niepodzielny król gier fabularnych wydanych w Polsce to... Dzikie Pola. Możecie mówić co chcecie, ale żadne agresywne krasnale czy inne pseudoniemieckie chłopy nie są nawet w połowie tak klimatyczne i grywalne jak zwykli rębajłowie. Autorzy stylizując podręcznik niesamowicie oddali klimat XVII wiecznej Rzeczpospolitej. Mało która sesja w jakimkolwiek systemie czy świecie jest dla mnie i dla moich graczy tak wciągająca jak wieczór w gospodzie, gdzieś na trakcie pomiędzy Przemyślem, a Sandomierzem.

WIWAT SARMATIA (i kto chce niech przeczy, rychło na szabli go wyniosę).

:) Głos dla DP i aż szkoda że tak mało ma głosów. Polacy chyba nie lubią swojej historii.
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Plusem DP jest fakt iż można zwiedzać np. Gdańsk, realistyka i (dla niektórych) łatwość wyobrażenia sobie akcji... ale mnie to nie kręci. Co to za przygoda bez żadnej nowości? Dzikie Pola, tylko i wyłącznie ze świetnym MG i świetnymi graczami.

Zagłosowałem troszkę subiektywnie na Wiedźmina, za sam świat, który choć może mało opisany nie tylko w książce, ale i w podręczniku... jest moim zdaniem najelepszy. Po prostu, nie jest aż tak irracjonalny jak D&D, albo Warhammer.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Ja zagłosowałem na Earthdawn. Powód? Ma najlepszą mechanikę heroic jaką widziałem (zwłaszcza po poprawkach własnych), a właściwie tylko to mnie interesuje - resztą i tak wymyślam sam.

Poza tym wypadałoby wspomnieć o Świecie Mroku - mimo wiadomej złej sławy, z tych systemów można bardzo dużo wyciągnąć.
ernestresch
Pomywacz
Numer GG: 12840828
Kontakt:

Post autor: ernestresch »

Plusem DP jest fakt iż można zwiedzać np. Gdańsk, realistyka i (dla niektórych) łatwość wyobrażenia sobie akcji... ale mnie to nie kręci. Co to za przygoda bez żadnej nowości? Dzikie Pola, tylko i wyłącznie ze świetnym MG i świetnymi graczami.
No nie wiem;D Wystarczy wczuć się w postacie, tylko trochę trzeba wyobraźni, graczom o wiele łatwiej odgrywać postacie szlachciców niż krasnali czy innego fantasy-trolla. Gra w DP nawet gdy Starosta się nie przygotuje, wynika sama z siebie. W żadnej grze gracze nie mają tak rozbudowanych więzi rodzinnych, jaka to jest radość gdy po miesiącach tułaczki wpadną do domu rodzinnego. Ale nie będę się sprzeciwiał, każdemu podoba się coś innego.

A mechanika walki w DP? W drugiej edycji? Cięcia wręczne, wykroki, w którym to systemie nie musisz rzucać kością na atak:P

Dobra moćpaństwo, rzekłem.

Vale!
nerv0
Pomywacz

Post autor: nerv0 »

Warhammer. Nie za system, ale za świat, którego chyba nie można nie polubić. Był pierwszym systemem z prawdziwego zdarzenia jaki poprowadziłem i jak dotąd nic go nie przebiło. Co prawda ostatnio przerzuciłem się na D&D, ale warhammer ma ten urok, z pod którego nie mogę się uwolnić i wszystko co robię w dedekach ma ten warhammerowski posmak.
GOD'S IN HIS HEAVEN. ALL'S RIGHT WITH THE WORLD.

All color...
But the black.
Secundo
Szczur Lądowy

Post autor: Secundo »

D&D wybrałem za kilka rzeczy
1 Za wprowadzenie mnie w cudowną (czasami) przygodę jaką jest(czasami) bycie MG.
2 Za kwiatki z sesji( grałem w NS w Vampira w WFRP i w 7th Sea i żadne z tych nie bylo tak humorogenne jak D&D)
3 ZA walkę, walkę i do entej potęgi walkę.
plajmolas
Szczur Lądowy

Post autor: plajmolas »

WFRP rządzi za klimat i świat, który wciągnął bez reszty, grałem przez wiele lat w wiele systemów ale tylko Neuroshima była bliska pobić Młota. Ale i tak się jej nie udało...
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

u mnie standard, Neuroshima :D
Shadowrun odpada za traume ktora mam po 3 edycji (chociaz 4 edycja jest o wiele lepsza i mozna pograc), Warhammer jest b. dobry, ale (dark) fantasy mnie mniej pociaga niz postapokalipsa, Wampir: to samo co u Warhammera + trzeba dobrej ekipy do swietnej zabawy (takiej ekipy chwilowo brak), Dedek.... za bycie Dedekiem nie_ma mojego glosu...
A reszty nie_znam, albo jest jakas taka bezbarwna.
Rachet
Majtek
Majtek
Numer GG: 6166027

Post autor: Rachet »

A ja (jako jeden z, huura, 3!) głosuję na Cyberpunka. Powodów mam kilka, i żadnych podstaw właściwie, bo w Xyberpunka grałem... raz. Ale że Neuroshima nie_ma Tabeli Trafień Hollywoodzkich to ląduje na drugim miejscu.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 4464308
Kontakt:

Post autor: Zaknafein »

Tabeli Specjalnych Efektów Hollywoodzkich!
Rachet
Majtek
Majtek
Numer GG: 6166027

Post autor: Rachet »

Cicho, bo się wyda...
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Ragnar
Marynarz
Marynarz

Post autor: Ragnar »

Tak się zastanawiam... po co te ankiety? Przecież jak popatrzeć po necie to wyniki są takie same - na pierwszym D&D, potem Warhammer... a reszta gdzieś na szarym końcu.
Ja tam jestem obiema ręcyma za Dziki Polami! Według mnie jeden z najlepszych systemów RPG jaki powstał (kapitalny podręcznik, świetne zasady). I niech się schowa Hollywood ze swoją tabelą!
ODPOWIEDZ