Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Deep
Chorąży
Chorąży

Re: Wybieramy RPG wszech czasów

Post autor: Deep »

NS i tak bije wszystko na głowę :P
O. Czemu wywyżwszam NSkę skoro zagłosowałem na EarthDawna?
Poprawka: ED wszystkich bije na głowę!~(No, możnaby troszkę poprawić mechanikę)
.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Po pięciu latach doszedłem do wniosku, że Młotek ssie. Tak więc Hail DnD! Zmiana głosu w ankiecie i od razu d20 góruje. A dzieci spod młotka niech idą sobie grzecznie do kąta i płaczą ;F

(oczywiście miała być to marna prowokacja :D)
Deep
Chorąży
Chorąży

A moja fascynacja ED też długo nie potrwała :P. Zmieniam głos z powrotem na NS. Głównie z tej przyczyny, że przeczytałem sobie jeszcze raz wszystkie dodatki jakie mam i znów mam ochotę grać! :)
.
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

ns jest najlepsze :D
ale ja nie_pogardze tez shadowrunem 4.01d (najnowsza edycja z 2006 roku, kupilem pare miesiecy temu i musze powiedziec ze jest swietne. o wiele lepsze niz 3. edycja, mniej rzucania i prostsza mechanika)
do tego dark ages: vampire i monastyr (gralem tylko kilka razy, ale jest genialne!)
Necoho
Pomywacz
Numer GG: 1680211

Post autor: Necoho »

Zew. Pewnie dlatego że dobrze mi się go prowadzi. Dobry na lovecraftowe sesje w klimacie pulpu z mitami, etc. Jak i z sesjami w których zło zawsze jest nieokreślone. Dobre, magiczne zło. I jakoś nikt z moich graczy nie miał kłopotów w odegraniu postaci.

I z powodów sercowych, NS i WFRP. Miłość nie rdzewieje. :D
Obywatelu! O jakim numerze myślę?
TofT
Majtek
Majtek

Post autor: TofT »

No cóż, dla nikogo pewnie nie będzie zaskoczeniem jeśli napiszę, że dla mnie najlepszym systemem jest Warhammer. W "Młotku" urzekła mnie wizja chylącego się ku upadkowi świata, który brudnym, wiecznie deszczowym i przesadnie brutalnym odbiciem naszego, "najlepszego z możliwych światów".
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Nie ma to jak Neuroshima, Wszystko inne się chowa ;D
PO rpsotu uwielbiam takie postapokaliptyczne klimaty,.. i ta doza cwaniactwa... mniam ;d
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
PatrycjuszF16
Szczur Lądowy
Numer GG: 1791788

Post autor: PatrycjuszF16 »

WFRP jest najlepsze ten świat porywa klimat klimat i jeszcze raz klimat!!!
Alucard
Bosman
Bosman

Póki co Patrycjuszu jestem wyższy ranga i me słowo jest święte- a słowem mym Neuroshima :D :D Hehe (Taki żart, nie obrazaj sie )

Warhammera jakos nie lubie, D&D mnie juz wkurza... Oprócz Neuro ewentualnie Wampir ;)
Dzozew_94
Szczur Lądowy
Numer GG: 9312021

Post autor: Dzozew_94 »

Oczywiście Warhammer FRP. Jedyna w gra RPG w jaką grałem. :D
Mam Piontke z Jenzyka Polskiego. Nie wieżysz :D :D :D :D
Alucard
Bosman
Bosman

I ponownie widzimy zasadę- każdy bardziej lubi to w co zaczął... Ja zacząłem w DnD (jak głosiłem jego wyższość to mnie prawie zlinczowano :D ) i do dzis lubie, acz fanatykiem nie jestem. System ma wady i jestem tego świadom...

No nic, dorasta sie do pewnych rzeczy jednak po pewnym czasie. Mój pieszczony przez wiele miesięcy podręcznik do DnD zastaąpił nowiutki do Neuroshimy i (przyznam się bez bicia. Wiem, że nic mnie nie usprawiedliwia ) wydrukowany do wampira (ale inne ze świata mroku to już oryginały kupię. Obiecuję ).

Wszystko przemija. Ze zgroza myslę o mnie w wieku 40 lat... czy sielanka dnia codziennego zmusi mnie do zapomnienia o RPG?...
A moze wszyscy razem dalej z młodzieńcza wwerwą będziemy dyskutowac na tawernie stając sie mentorami młodszych...

Panta rei..

Wracajac do tematu- Neuroshima, na drugim wampir, na trzecim DnD ze względu na sentyment
Kali from Neo-Dżungla
Majtek
Majtek
Numer GG: 6489564

Post autor: Kali from Neo-Dżungla »

Choć zaczynałem wcale nie od Neuro to jednak ją zaznaczyłem iż uważam że jak dla mnie jest najlepsza...
A zaczynałem no właśnie od D&D :) taa... pamiętam kumpel zamówił podręczniki a z niedoczekania graliśmy bez...

Teraz moje gusta się zmieniły... wtedy była pierwsza gimnazjum, teraz druga liceum, wyrosłem z sieczki...

Na grugim miejscu jest u mnie cały Świat Mroku: po koleji- Mag, Wilkołak(w którego jeszcze nie grałem ale i tak się zakochałem i mam zamiar w te wakacje kupić podr.), a na końcu Wampir...
I dopiero potem Warhammer...
D&D przestało mi się widzieć ze względy na mechanike... i zbyt częste kulanie kościami... aż do bólu...
WolfTeam... warto chociaż zobaczyć...
Deadmoon
Mat
Mat
Numer GG: 8174525

Post autor: Deadmoon »

Wybór nie jest łatwy, bo wiele systemów trzyma przyzwoity poziom, oferując sporo niepowtarzalnych, oryginalnych atrakcji.
Ale jednak oddałem głos na W:A. Po pierwsze z powodu sentymentu (ponad osiem lat aktywnego mistrzowania to spory kawał życia), po drugie z uwagi na realia. Gęsty klimat, niepokojąca atmosfera nieuchronnego końca, dylemat wyboru pomiędzy życiem jako łowca, obrońca a ofiara, gotyk-punkowo-szamański świat, epicki tragiczny heroizm, przesłanie.
Wilkołak miewał złą prasę z uwagi na łatwość przerobienia go na kaszankę. No cóż, z każdego systemu można zrobić totalny wygrzew, na boczny tor odkładając jego pierwotne założenia.
Bóg mi wybaczy. To jego zawód. - Heinrich Heine

Autystyczne Przymierze Mandarynek i Klementynek
BlindKitty
Bosman
Bosman
Numer GG: 1223257
Kontakt:

Post autor: BlindKitty »

No więc, po długim i trudnym namyśle, wampir czy L5K, zdecydowałem się zagłosować na L5K. Z kilku powodów; przede wszystkim dlatego, że brakowało jej jednego głosu do pełnego procencika w ankiecie. Poza tym, to Rokugan mnie urzeka. Czuję się jakby ktoś przeczytał mój mózg i przerobił Japonię dokładnie tak, jak chciałbym, żeby została przerobiona w RPGu :) Niesamowite uczucie, wierzcie mi... Wprawdzie jeszcze nie grałem (te pół sesyjki które poprowadziłem w sumie się nie liczy) ale będę musiał... Cholera, przydałby się jakiś MG, pod którym mógłbym lepiej wejść w odgrywanie tego klimatu. Trudno, Kurosawa-san będzie musiał mi wystarczyć.
A Wampir? No cóż... Fajnie pograć w RPGu w świat, jak widzi sie na conoc, szczególnie jeśli jest nieco przerobiony... Dobrze że chłopaki nie powiedzieli twórcom wszystkiego o nas, wampirach :P
What doesn't kill you, just makes you... Stranger.

But above all - I feel I'm still on my long trip to nothingness.
Deep
Chorąży
Chorąży

Dzozew_94 pisze:Oczywiście Warhammer FRP. Jedyna w gra RPG w jaką grałem. :D
Ludzie, odpuście sobie. Wracam po czterech tygodniach czyli dwóch obozach, wsiadam na kompa nauczony po tych obozach że ludzie rozumują a tu znowu wracamy do punktu wyjścia. Jak możecie wybierać ulubiony system skoro graliście tylko w jeden?

A tak poza tym to na pierwszym miejscu NS :P
.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Ludzie, odpuście sobie. Wracam po czterech tygodniach czyli dwóch obozach, wsiadam na kompa nauczony po tych obozach że ludzie rozumują a tu znowu wracamy do punktu wyjścia. Jak możecie wybierać ulubiony system skoro graliście tylko w jeden?
Ja tez wracam do punktu wyjscia, tylko w inny sposob. Kiedys mistrzowalem cztery systemy, teraz ograniczam sie tylko do Jedynej-Slusznej-Drogi, czyli Mlotka, ktory nadal jest moim ulubionym systemem, niezmiennie od ilustam lat. : ) Chcialem nawet ograniczyc ilosc podrecznikow w zasiegu mojej reki, sprzedajac je lub spalajac, ale byloby to marnotrastwo tak wielkiej kolekcji.

PS. Ostatnio mama wyrabala mi wszystkie podreczniki do przedpokoju i powiedziala, zebym poszedl z nimi do antykwariatu :shock: :shock: :shock: :shock:
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

Lolek :D nie masz co z nimi zrobić?
ul.Sędziowska 11/13 Łódź m 28 91-321
Zapałce za odbiór :P
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek