Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

Jak załozysz sesję na forum w Wiedzmina to ja gram :D
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Prentki
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Prentki »

Zobaczę - na razie jestem początkującym forumowiczem, więc jak się zapoznam to zobaczę co da się zrobić :wink:
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Dla mnie najlepszy jest Warhammer, ponieważ:
a)bogaty w szczegóły świat, idealny dla zawodowców i amatorów
b)zrealizowany jest w mojej ulubionej konwencji (wrodzona słabość do elfich łuczników:D)
c)dzięki niemu zaczęła się moja miłość do RPG (może jestem sentymentalny, ale cóż...):)
Ale innymi systemami też nie pogardzę:)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
kerlik
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: kerlik »

Oddałem głos na "inne"... czemu? Gram w pewien (post apokaliptyczny) autorski system i po prostu jest to świat, który znam jak własną kieszeń i każda sesja jest dla mnie przyjemnością.
Jeżeli jednak chodzi o system z tych wydanych, to Wiedźmin jest dobry (pamiętam dwie genialne sesje - z dwóch) ;) Wampir też ma klimat, choć miesjcami w książce są niejasności (jest pominięte wiele istotnych rzeczy).
Warhammera lubię z względów sentymentalnych - pierwsza gra fabularna w jaką grałem.

Tak więc trudno jest mi ocenić najlepszego RPG-a i zdania "jakotakiego" nie mam... :/
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

kerlik pisze:Oddałem głos na "inne"... czemu? Gram w pewien (post apokaliptyczny) autorski system i po prostu jest to świat, który znam jak własną kieszeń i każda sesja jest dla mnie przyjemnością.
Nie ma to jak wiedzieć na jakie pytanie się odpowiada... :evil:
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Aerlin
Szczur Lądowy

Post autor: Aerlin »

Aphalon. Dlaczego? Bo dla mnie Aphalon to synonim RPG- pierwszy system w który grałem i to dość długo, bo dobre kilka lat. Świat przedstawiony też mi odpowiadał- pozostawiał spore pole do manewrów, a mimo to oferował różnorodność. Troche mechanika, szczególnie w czasie walki dobijała, ale te wielogodzinne rzuty kośćmi też miały swój urok :wink: Żadne d&d, wfrp, czy inne wiedźminy nie dały rady przyćmić mi mojej miłości :wink: Spora część wymienionych w ankiecie przychodziła i przemijała, a do Aphalona zawsze wracałem. Podobno pierwsza miłość nie rdzewieje :)
Pray for peace, train for war.
Ninerl
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 6110498

Post autor: Ninerl »

Dla mnie Warhammer głównie za świat i klimat i nie nadmierne "obciążanie" magicznymi przedmiotami. Nie wspominając już o Chaosie :twisted: ....jako takim...
Jam jest Łaskawą Boginią, która daje Dar Radości sercom ludzkim; na Ziemi daję Wiedzę Wiecznego Ducha, a po śmierci daję pokój i wolność . Ani nie żądam ofiary, gdyż oto ja jestem Matką Życia, i Moja Miłość spływa na Ziemię.
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

Świat Warhammera jest mocno nieoryginalny :P :P :P
Obrazek
makk
Tawerniany Zabójca Trolli
Numer GG: 6386578
Kontakt:

Post autor: makk »

Świat Warhammera jest mocno nieoryginalny
Mimo iz nie jest oryyyyginalny to jest świetny ze względu na późne średniowiecze no i nie jest cukierkowato - lukrowaty jak chociaż Fooorgoten Realms i ogólnie D&D'nowe magiczne przedmioty i inne turgo +2000 dodatki.
Obrazek Obrazek
Hope is the first step on the road to disappointment.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

AC pisze:Świat Warhammera jest mocno nieoryginalny :P :P :P
A powiedz mi, jaki system rpg jest 100% oryginalny, nie ściągając żadnych elementów od innych systemów :).
Mimo iz nie jest oryyyyginalny to jest świetny ze względu na późne średniowiecze no i nie jest cukierkowato - lukrowaty jak chociaż Fooorgoten Realms i ogólnie D&D'nowe magiczne przedmioty i inne turgo +2000 dodatki.
I dodając - jest świetnie wyważonym światem, bez wpychania na siłę wszystkich możliwych legend i baśni. Ma też kilka ciekawych motywów, dzięki którym "przeżył" tyle lat. :)
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

BLACKs pisze:
AC pisze:Świat Warhammera jest mocno nieoryginalny :P :P :P
A powiedz mi, jaki system rpg jest 100% oryginalny, nie ściągając żadnych elementów od innych systemów :).
DnD :) był pierwszy :p
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
makk
Kontakt:

DnD był pierwszy :p
Dobra ale mowa tu o świecie a jak wiadomo to D&D ma wiele światów.
Obrazek Obrazek
Karczmarz
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Karczmarz »

Hmmm

Orginalny jest świat (a w zasadzie Wszechświat :P) Star Warsów :P
Raider
Szczur Lądowy

Post autor: Raider »

Zew Cthulhu rulez! Przerażenie i strach rulez! Chwała Wielkim Przedwiecznym! :)
Eberk
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Eberk »

Nie wiem co macie przeciwko Forgotten realms. Mi tam ten świat się bardzo podoba. Nie wiem co ma znzcyć że jest ckierkowato-lukrowaty. Bo ja czegoś takiego tu nie zauważam. Bardzo lubie enświat i dość dobrze go znam chociaż sądze że to o wiem to i tak mało. Bardzo podba mi się teoria o magii, a raczej o magicznym splocie. Jest to bardzo ciekawie wymyślone, cienisty splot itp.

Właśnie ostatnio próbuję przenieść akcje naszej przygody do świata forgotten realms. A dokładnie thorillu(czy jak to się tam pisze).

Prosze wytłumaczcie mi co znaczy że forgotten realms jest cukierokowo-lukrowaty. :wink:
Obrazek

http://s13.bitefight.pl/c.php?uid=20114-kliknij a odkryjesz nowy mroczny świat

nie ma że YO!!!
makk
Kontakt:

Prosze wytłumaczcie mi co znaczy że forgotten realms jest cukierokowo-lukrowaty.
W moim odniesieniu do D&D jego cukierkowatość polega na ty, że pdki i przedmioty wypadają co potworek i ogólnie magiczne przedmioty są częstym zjawiskiem i można je nawet kupić. Oczywiście odnoszę się to tego co znam, choć miałem też okazję zagrać w D&D w oddmiennym od powyższego stylu ale i tak "cukiereczek" to dla mnie D&D. Nie chciałbym obrazic grających w owy system jest warhammerowcem, który jest odmienny od smoków i lochów.

W młotku mamy brudny świat w serce którego wkrada się Chaos. Magiczne przedmioty to bardzo nikłe zjawisko.
Obrazek Obrazek
Visius
Majtek
Majtek
Numer GG: 3705860
Kontakt:

Post autor: Visius »

makk pisze:Oczywiście odnoszę się to tego co znam, choć miałem też okazję zagrać w D&D w oddmiennym od powyższego stylu ale i tak "cukiereczek" to dla mnie D&D.
Co prawda, to prawda. D&D to cukiereczek RPG-ów. Ja jednak gram właśnie w ten system. Jest dla mnie i moich graczy prosty, zrozumiały, z wieloma możliwościami i daleko sięgającymi horyzontami.
Jeśli chodzi o "wypadanie przedmiotów" to zależy to jedynie od Mistrza Gry. Szanujący siebie MG na pewno nie powie: "Przy Krakenie znajdujecie 30 sztuk złota i jakiś nieznany wam długi miecz". Przecież to bez sensu. :wink:
Obrazek
ODPOWIEDZ