Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

BLACKSouL pisze: [Moze uda mi sie poprowadzic Dzikie Pola, namierzylem podrecznik :)]
Yumi ^^
BLACKSouL pisze:A zeby nie bylo offtopu:

Gdybym mogl teraz wybierac, chyba nie zaglosowalbym na wfrp :). Wszystkie rzeczy przemijaja, ostatnio znalazlem kilka systemow, w ktore sie fajniej gra, np. NS w kolorze Stali, V:tM (w kolorze Malkavianskim) i Cyberpunk 2020, ktory nabral nowego wymiaru przez setting Czwartej Wojny Korporacyjnej :D (sesje w nim rozgrywam na forum).
Zły :twisted: Niech Nurgle pokryje cie swą skórą a Tzentech zmieni w swego sługe!

Ale offtopu nie zameirzam robic :)
WFRP jest chyba nalepszym system Fantasy w jaki grałem :) Why? Jedno słowo: Szarość. Najlepsze dark fantasy (no może oprócz wiedźmina ale ja nie znam dobrze systemu tylko ksiazke) jakie widzial swiat. Choć V:tM jest tuz za nim (choc to juz nie fantasy :) )
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

W systemy Fantasy malo co gralem, jedynie DnD i WFRP... Nie musze mowic co jest lepsze dla mnie :)
Herdalis
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Herdalis »

Ja zdecydowanie stawiam na D&D. Grałem w Neuroshime, WFRP, L5K, Wampira i Wiedźmina i do dnia dzisiejszego mistrzuje D&D. Wcześniej mistrzowałem Wampira Maskarade ale nie przypadł mi, dopiero D&D było spełnieniem moich marzeń. Minus jest jeden - trzeba kupić dużą ilość podręczników. Ja już na swoje podręczniki wydałem 350zł ale w zamian dostałem doskonałą oprawę (jako przykład podam podręcznik z opisem świata Forgotten Realms).
Phoven
Bosman
Bosman

Szczerze mówiąc jesteś chyba pierwszą osobą jaką znam która wolała DnD ze względu na "spełnienie" rpgowe :)
Zwykle ludzie grają w nie bo jest łatwe i łatwo przekonać do niego graczy ^_- Tak czy siak - WFRP i V:tM rządzą :D
Szalkie
Pomywacz

Post autor: Szalkie »

D&D jest kiczowatą rąbanką, która w ogóle nie powinna znaleźć się w tej ankiecie. Jest to gra fabularna zrobiona, wydawałoby się specjalnie dla dzieci które nie znają się na porządnych systemach ( tzw. nie potrafią docenić innych wartości niż walka). D&D nie ma klimatu, ma głupio zrobioną mechanikę, słabo rozwinięty wachlarz ras i klas. Same światy : Greyhawk i Forggoten Realms (bodajże ;p ) są słabo opisywane, bez charakteru.

Ja sam zagłosowałem na niepowtarzalny Świat Księżycowego Ostrza.
Aphalon jest na dzisiejsze standar
dy dnem wiadra pomyi ;p , jest wiele bardziej rozbudowanych systemów z dodatkami, specjalnymi kostkami itp. Ale na tym polega cały urok Księżycowego Ostrza. Pionierstwo, ciekawa mechanika i ten "magiczny" świat który nie_wiadomo jakim sposobem po prostu przyciąga.
Obrazek

Serdecznie zapraszam!
Phoven
Bosman
Bosman

Szalkie pisze: D&D jest kiczowatą rąbanką, która w ogóle nie powinna znaleźć się w tej ankiecie. Jest to gra fabularna zrobiona, wydawałoby się specjalnie dla dzieci które nie znają się na porządnych systemach ( tzw. nie potrafią docenić innych wartości niż walka). D&D nie ma klimatu, ma głupio zrobioną mechanikę, słabo rozwinięty wachlarz ras i klas. Same światy : Greyhawk i Forggoten Realms (bodajże ;p ) są słabo opisywane, bez charakteru.

Ja sam zagłosowałem na niepowtarzalny Świat Księżycowego Ostrza.
Aphalon jest na dzisiejsze standarty dnem wiadra pomyi ;p , jest wiele bardziej rozbudowanych systemów z dodatkami, specjalnymi kostkami itp. Ale na tym polega cały urok Księżycowego Ostrza. Pionierstwo, ciekawa mechanika i ten "magiczny" świat który niewiadomo jakim sposobem
po prostu przyciąga.
Weż zmień kolor bo ten razi w oczy :)
Są ludzie którzy lubią DnD i ja ich za to szanuje :) Zresztą DnD było pierwszym rpgiem :) Poza tym "słabo rozwinięty wachlarz ras", Dedeki mają tych ras chyba najwięcej (choć szczerze mówiac niektóre są całkiem bezsensowne)
Szalkie
Pomywacz

Muszę? ;( Cyan to mój charakterystyczny kolor, ale dobrze, zmienie :?
Poza tym "słabo rozwinięty wachlarz ras", Dedeki mają tych ras chyba najwięcej (choć szczerze mówiac niektóre są całkiem bezsensowne)

Pisałem coś o ilości? Mówię że wachlarz ras jest słabo rozwinięty. Każdy głupi potrafi zrobić dużą ilość ras ale w RPG'ie chodzi o to aby każda rasa i klasa wplątywała się w klimat świata.
Zresztą DnD było pierwszym rpgiem

Noi co z tego że było pierwsze? Dinozaury też były pierwsze i co? Jakiś bele meteoryt ich rozpukał, my byśmy się na to nie dali ;p

Proszę nie poprawiaj mnie, zrobiłem te błędy ze względu na pośpiech. Przecież nie są jakieś straszne. Niektórzy robią dużo gorsze...
[Błędy poprawił moderator co jest powszechnym zwyczajem na naszym Forum. Jako alternatywę mogę zaproponować kasowanie postów z błędami - dop. BAZYL]
Obrazek

Serdecznie zapraszam!
Alinoe
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Alinoe »

Ja wybieram Dnd za to, że było pierwsze. No i jest to też pierwsze RPG w moim życiu. Aktualnie w rw mistrzuję, a na necie gram. :)

Dzisiaj zaciekawił mnie Młotek - właśnie ściągam podrecznik(TofT) i zobaczymy co z tego wyjdzie.....
Alinoe -> Sesja Bobasa (DnD)
Gareth -> Sesja Evandrila (Warhammer)
Stature (Cassie Lang) -> sesja Serge'a (Marvel)
Phoven
Bosman
Bosman

TofT ma 746 stron :) Wiec sie przeraz ;) W kazdym arzie i tak jest duzo tekstów... z MIMa :))
Szalkie
Pomywacz

Prawie każdy zaczynał od DnD (niestety) .

Doctor .... doctor GreenThumb you needed .... ;x :?
[/b][/i]
Obrazek

Serdecznie zapraszam!
Phoven
Bosman
Bosman

Ja nie :P Młotek rządzi będzie rządził :D
Szalkie
Pomywacz

Ja też nie ;p
Ja zaczynałem od Aphalona ;p
Obrazek

Serdecznie zapraszam!
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Server Revres pisze:
Ja nie :P Młotek rządzi będzie rządził :D
A ja nie zaczynalem od DnD ani Mlotka :P.

Cyberpunk rzadzi, bedzie rzadzil :P
mrufon
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6025304
Kontakt:

Post autor: mrufon »

Zacząłem od Kryształów i zamierzam z nimi skończyć ;) BAZYL zrozumie ;)
"Życie przecieka między palcami, gdy nie turlasz kostkami" - Platon ;)

I am the Anti-Pope, Zlad the 666th!
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

mrufon pisze:Zacząłem od Kryształów i zamierzam z nimi skończyć ;) BAZYL zrozumie ;)
Mrufon wierny kryształkom do grobowej deski :) Za to go lubie :D
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Chochlik
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Chochlik »

Chciałbym zagłosować na Warhammera i Neuroshimę, ale że na dwa się nie da to zagłosowałem na Warhammera. D&D też nie jest takie złe.
Chochlik
Falandar
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5951765

Post autor: Falandar »

Analizując ankietę wynika że dwoma najlepszymi RPGami są DnD oraz Warhammer. Jeśli chodzi o młotka to nie mam zastrzeżeń, ale dlaczego Dungeons? Myślę że zaważyła tutaj kwestia marketingu, a co za tym idzie popularność Dungeonsa. Na podstawie moich obserwacji wynika, że w znacznej części księgarń można znaleźć takowy podręcznik, nie wspominając już o licznych grach komputerowych opartych na tym systemie i obszernym wydawnictwie książek (np. Drizzt). Powtarzam po raz następny: plugawochaotycznozłomroczny Warhammer najlepszym :twisted:
ODPOWIEDZ