BLACKSouL pisze:
[Moze uda mi sie poprowadzic Dzikie Pola, namierzylem podrecznik ]
Yumi ^^
BLACKSouL pisze:A zeby nie bylo offtopu:
Gdybym mogl teraz wybierac, chyba nie zaglosowalbym na wfrp . Wszystkie rzeczy przemijaja, ostatnio znalazlem kilka systemow, w ktore sie fajniej gra, np. NS w kolorze Stali, V:tM (w kolorze Malkavianskim) i Cyberpunk 2020, ktory nabral nowego wymiaru przez setting Czwartej Wojny Korporacyjnej (sesje w nim rozgrywam na forum).
Zły Niech Nurgle pokryje cie swą skórą a Tzentech zmieni w swego sługe!
Ale offtopu nie zameirzam robic
WFRP jest chyba nalepszym system Fantasy w jaki grałem Why? Jedno słowo: Szarość. Najlepsze dark fantasy (no może oprócz wiedźmina ale ja nie znam dobrze systemu tylko ksiazke) jakie widzial swiat. Choć V:tM jest tuz za nim (choc to juz nie fantasy )
Ja zdecydowanie stawiam na D&D. Grałem w Neuroshime, WFRP, L5K, Wampira i Wiedźmina i do dnia dzisiejszego mistrzuje D&D. Wcześniej mistrzowałem Wampira Maskarade ale nie przypadł mi, dopiero D&D było spełnieniem moich marzeń. Minus jest jeden - trzeba kupić dużą ilość podręczników. Ja już na swoje podręczniki wydałem 350zł ale w zamian dostałem doskonałą oprawę (jako przykład podam podręcznik z opisem świata Forgotten Realms).
Szczerze mówiąc jesteś chyba pierwszą osobą jaką znam która wolała DnD ze względu na "spełnienie" rpgowe
Zwykle ludzie grają w nie bo jest łatwe i łatwo przekonać do niego graczy ^_- Tak czy siak - WFRP i V:tM rządzą
D&D jest kiczowatą rąbanką, która w ogóle nie powinna znaleźć się w tej ankiecie. Jest to gra fabularna zrobiona, wydawałoby się specjalnie dla dzieci które nie znają się na porządnych systemach ( tzw. nie potrafią docenić innych wartości niż walka). D&D nie ma klimatu, ma głupio zrobioną mechanikę, słabo rozwinięty wachlarz ras i klas. Same światy : Greyhawk i Forggoten Realms (bodajże ;p ) są słabo opisywane, bez charakteru.
Ja sam zagłosowałem na niepowtarzalny Świat Księżycowego Ostrza.
Aphalon jest na dzisiejsze standardy dnem wiadra pomyi ;p , jest wiele bardziej rozbudowanych systemów z dodatkami, specjalnymi kostkami itp. Ale na tym polega cały urok Księżycowego Ostrza. Pionierstwo, ciekawa mechanika i ten "magiczny" świat który nie_wiadomo jakim sposobem po prostu przyciąga.
Szalkie pisze: D&D jest kiczowatą rąbanką, która w ogóle nie powinna znaleźć się w tej ankiecie. Jest to gra fabularna zrobiona, wydawałoby się specjalnie dla dzieci które nie znają się na porządnych systemach ( tzw. nie potrafią docenić innych wartości niż walka). D&D nie ma klimatu, ma głupio zrobioną mechanikę, słabo rozwinięty wachlarz ras i klas. Same światy : Greyhawk i Forggoten Realms (bodajże ;p ) są słabo opisywane, bez charakteru.
Ja sam zagłosowałem na niepowtarzalny Świat Księżycowego Ostrza.
Aphalon jest na dzisiejsze standarty dnem wiadra pomyi ;p , jest wiele bardziej rozbudowanych systemów z dodatkami, specjalnymi kostkami itp. Ale na tym polega cały urok Księżycowego Ostrza. Pionierstwo, ciekawa mechanika i ten "magiczny" świat który niewiadomo jakim sposobem po prostu przyciąga.
Weż zmień kolor bo ten razi w oczy
Są ludzie którzy lubią DnD i ja ich za to szanuje Zresztą DnD było pierwszym rpgiem Poza tym "słabo rozwinięty wachlarz ras", Dedeki mają tych ras chyba najwięcej (choć szczerze mówiac niektóre są całkiem bezsensowne)
Muszę? ;( Cyan to mój charakterystyczny kolor, ale dobrze, zmienie
Poza tym "słabo rozwinięty wachlarz ras", Dedeki mają tych ras chyba najwięcej (choć szczerze mówiac niektóre są całkiem bezsensowne)
Pisałem coś o ilości? Mówię że wachlarz ras jest słabo rozwinięty. Każdy głupi potrafi zrobić dużą ilość ras ale w RPG'ie chodzi o to aby każda rasa i klasa wplątywała się w klimat świata.
Zresztą DnD było pierwszym rpgiem
Noi co z tego że było pierwsze? Dinozaury też były pierwsze i co? Jakiś bele meteoryt ich rozpukał, my byśmy się na to nie dali ;p
Proszę nie poprawiaj mnie, zrobiłem te błędy ze względu na pośpiech. Przecież nie są jakieś straszne. Niektórzy robią dużo gorsze... [Błędy poprawił moderator co jest powszechnym zwyczajem na naszym Forum. Jako alternatywę mogę zaproponować kasowanie postów z błędami - dop. BAZYL]
Analizując ankietę wynika że dwoma najlepszymi RPGami są DnD oraz Warhammer. Jeśli chodzi o młotka to nie mam zastrzeżeń, ale dlaczego Dungeons? Myślę że zaważyła tutaj kwestia marketingu, a co za tym idzie popularność Dungeonsa. Na podstawie moich obserwacji wynika, że w znacznej części księgarń można znaleźć takowy podręcznik, nie wspominając już o licznych grach komputerowych opartych na tym systemie i obszernym wydawnictwie książek (np. Drizzt). Powtarzam po raz następny: plugawochaotycznozłomroczny Warhammer najlepszym