Wybieramy RPG wszech czasów

Kącik Gier Fabularnych
ODPOWIEDZ

Który, wydany po Polsku, system RPG jest najlepszy?

Aphalon: Ksieżycowe Ostrze
0
Brak głosów
Arkona
4
1%
Cyberpunk 2020
7
1%
Dungeons and Dragons
135
24%
Deadlands
1
0%
Dzikie Pola
6
1%
Earthdawn
11
2%
Gasnące Słońca
5
1%
Kryształy Czasu
25
4%
Legenda 5 Kręgów
4
1%
Mag: Wstąpienie
6
1%
Monastyr
11
2%
Neuroshima
38
7%
Oko Yrrhedesa
4
1%
Poza Czasem
1
0%
Shadowrun
4
1%
7me Morze
1
0%
Strefa Śmierci
1
0%
Śródziemie
4
1%
Wampir: Maskarada
29
5%
Warhammer FRP
166
29%
Wiedźmin: Gra Wyobraźni
46
8%
Wilkołak: Apokalipsa
5
1%
Zew Cthulhu
22
4%
Zły Cień: Kruki Urojenia
0
Brak głosów
inny...
27
5%

Liczba głosów: 563
Gieferg
Pomywacz

Post autor: Gieferg »

Jak widać D&D rządzi
przy takiej przewadze żeby rządzić trzeba wejśc z kimś w koalicję :twisted: więc niezbyt widać żeby rządziło, przynajmniej w tej ankiecie :twisted:
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Dobrze powiedziane!
A gdyby wszyscy głosujący znali Kryształy Czasu, to jestem pewnien, że te ostatnie byłyby daleko przed DnD...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

Że przed D&D Kryształy Czasu by były bez problemu, ale by były spory z wiernymi fanami WFRP. :P
Haer'dalis
Marynarz
Marynarz

Post autor: Haer'dalis »

BAZYL pisze:A gdyby wszyscy głosujący znali Kryształy Czasu, to jestem pewnien, że te ostatnie byłyby daleko przed DnD...
A gdyby sami grający w KC nie wyrobili o nich tak negatywnej opinii (w końcu to od nich brały się informacje o masowych zgonach kalkulatorków), to może_by były na tym pierwszym miejscu. A tak? Samo jesteście sobie winni i nic tego nie zmieni. Poza tym, niemtórym dinozaurom powinno się pozwolić odejść raz na zawsze :twisted:
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

Prawdziwy Kryształowiec nie musi używać kalkuletora... Mit kalkulatorowy wymyślili młotkowcy z zazdrości że KC były po polsku a WFRP tylko w postaci ksera fanoskiego tłumaczenia :P
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

a NS i tak rlz :D

co do krysztalow, to mozna grac bez kalkulatora, ale troche trzeba liczyc... niestety. z kalkulatorem szybciej sie gra (no chyba ze ktos potrafi baaaardzo szybko liczyc w glowie)
Gieferg
Pomywacz

Post autor: Gieferg »

Poza tym, niemtórym dinozaurom powinno się pozwolić odejść raz na zawsze
no właśnie, np DnD :twisted:
Prawdziwy Kryształowiec nie musi używać kalkuletora...
ma go wbudowanego w czaszkę :twisted:
Radowid
Szczur Lądowy

Post autor: Radowid »

W KC bez kalkulatora? Słabo to widzę. Abstrahując osd tego gdzie jest wbudowany.
Nie! No nie! Nie mogę patrzeć na bitego człowieka jak ja go nie biję!
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Kontakt:

do czego kalkulator? Do dzielenia na 2 czy na 10? No bez przesady... Kazdy kto skończył podstwaówkę poradzi sobie bez żadnej pomocy...
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

ty mnie tu BAZYL nie_obrazaj, ja podstawowki nigdy nie_konczylem :D mam tylko 5 klas podstawowki zaliczine :D potem 1,5 roku nauki niemieckiego i lece dalej :D6 klasie mowimy nie! :D

ps. to nie zart
Haer'dalis
Marynarz
Marynarz

Gieferg pisze:
Poza tym, niemtórym dinozaurom powinno się pozwolić odejść raz na zawsze
no właśnie, np DnD :twisted:
AD&D mój drogi, AD&D ;)
Herr_Tengudor
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Herr_Tengudor »

DND to gra stojąca obiema nogami w klasyce RPG z ich początku, czyli wskrzeszony i perfumowany trup. Systemy oparte na poziomach powoli odchodzą do lamusa.

Chociaż ten trup nadaje się doskonale do jednego - tworzenia "buildów".
Haer'dalis
Marynarz
Marynarz

Herr_Tengudor pisze:DND to gra stojąca obiema nogami w klasyce RPG z ich początku, czyli wskrzeszony i perfumowany trup. Systemy oparte na poziomach powoli odchodzą do lamusa.

Chociaż ten trup nadaje się doskonale do jednego - tworzenia "buildów".
do tworzenia buildów nadaje się każdy system - munchkinizm nie zna granic (widziałem nawet WoDowego munchkina, a to o czymś świadczy). Co do poziomów - są i mają się doskonale - nie wysyłaj ich przedwcześnie do lamusa, bo na pewne konwencje wciąż jest zapotrzebowanie.
Ratzing

Post autor: Ratzing »

uuu, DnD odchodzi do lamusa, no no no, rewelacja na skalę świtową. Lepiej czym prędzej powiadom Wizardów że ich system traci na popularności, bo te kłamliwe statystyki wskazujące na rosnącą sprzedaż są pewno tworem złośliwych gnomów podskarpetników :P
Wracając do tematu, to nic nie zaznaczam... Osobiście jestem ograniczony tylko do DnD, nie dane mi, maluczkiemu, było poznać inne systemy... :cry:
Herr_Tengudor
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Herr_Tengudor »

Jakie oparte na poziomach systemy trzymają się dobrze? Tylko DND, a i tak dlatego że było pierwszym systemem i w tej chwili stoi za nim potężny koncern. DND jedzie na popularności, nie na ciekawej mechanice czy światach (chociaż Planescape czy Eberron...).
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

A co za tym idzie na ogolnodostepnosci. Zauwaz, ze najlatwiej (nawet w Polsce) dostac podrecziki do DD. Co wiecej wiele osob zainteresowalo sie rpg poprzez przygody z baldurkiem, icewindem i nwn. Latwiej im sie potem przerzucic na system p&p.

No i w koncu w podrecznikach opisane jest wszystko co sie da. Nikt nie musi za bardzo kombinowac itp, wiec jest jak znalazl dla poczatkujacych.

I jeszcze taka ciekawostka. W Ameryce trzeba tlumaczyc, ze shield to takie drewniane\metalowe cos, co sie trzyma w rece i sluzy do obrony.
Wg (ch)anerykancow shield to pole silowe. Star Wars sie klania ^^
Gość

Post autor: Gość »

Craw - zabiło mnie to, coś przytoczył :lol: Ale biorąc pod uwagę ogólny poziom amerykańców, to w sumie czemu tu się dziwić... :wink:
Herr_Tengudor - Wiesz, ta popularność wynika co prawda z kampanii reklamowej (przynajmniej o takowej słyszałem, bo widzieć - nie widziałem :wink: ) i potężnego koncernu - ale wiesz, ludzie nie kupują crapu tylko dlatego, bo jest to rekalmowane (taką mam nadzieję...)
Właściwie to największą reklamą Didów były właśnie cRPG, jak pisał Craw. A czy to wina DnD że na ich podstawie zrobili gierki? :wink:
Jakie oparte na poziomach systemy trzymają się dobrze? Tylko DND, a i tak dlatego że było pierwszym systemem i w tej chwili stoi za nim potężny koncern. DND jedzie na popularności, nie na ciekawej mechanice czy światach (chociaż Planescape czy Eberron...).
Ja nie mówię, że się trzymają dobrze, ja mówię, że DnD się trzyma dobrze. I chyba nie ma zamiaru odejść do lamusa :P
To, czy mechanika i/lub światy są ciekawe, to tylko kwestia gustu. Dla mnie na ten przykład podoba się ten tak zwany "cukierkowy" Faerun. I co? Nie znam się? Nie wiem co mi się podoba? :P
A mechanika Didów idealna nie jest, to na pewno (rzekłbym, że wręcz przeciwnie :wink: ), to mi się podoba. Troszkę zamotana i przekombinowana, ale mi się podoba.
ODPOWIEDZ