Fallout 1, Fallout 2, Fallout Tactics

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Re: Seria Fallout

Post autor: Ravandil »

fds pisze: Nie wiem czy nie trzeba wpierw namówić tego kolesia w elektrowni, żeby się nie wysadzał (koniecznie musi przeżyć) a potem pogadać z szeryfem.
Chyba nie, bo jak grałem to gościu się radośnie wysadził, a mimo to potem wszedłem na rancho. Gorzej, że sam nie wiem jak, bo na początku mnie nie wpuszczali, a potem sobie wszedłem jak gdyby nigdy nic. Może trzeba zwinąć przepustkę? Nie pamiętam. W każdym razie dostanie się na rancho nie wymagało specjalnego wysiłku, wystarczy czysty przypadek ;)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
t0m3ek
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: t0m3ek »

Co do rancza panowie to robi się to tak:

Idziemy do szeryfa, mówimy że szukamy porządnej roboty, pytamy o Westina, idziemy pod te żółte pole siłowe, mówimy strażnikowi że przysłał szeryf, później to samo odźwiernemu. Westina zabija się albo SuperStimem albo lekami na serce znajdywanymi w szpitalu NCR.
Meniyaki tsukete shinugaii!
Max Smirnov
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 0
Kontakt:

Post autor: Max Smirnov »

Dobra to kolejne pytanko, bardziej dla zabawy niz z potrzeby :)

Problem wyglada tak:
Jak wiadomo, najlepszy sposob by zdobyc Bozara to zostac mafiosem w ktorejs z rodzin Reno i pojsc do sklepu z zelastwem w tymze miescie. Jednakze ktoregos razu zostalem takowym i po pojsciu do owego sklepu okazalo sie ze Bozara tam nie ma. Moja postac nie byla zainteresowana Bozarem wiec nie zglebialem problemu, ale ciekawi mnie czy ktos tez go napotkal, czy wie od czego to zalezy, czy jest mozliwe zeby ta bron w grze sie w ogole nie pojawila. Pamietam ze dwa razy grajac spaslakami z big guns nie mialem jakos problemu z dostaniem go w swoje lapki w koncu, wiec zapewne sa jeszcze jakies sposoby, ale ciekawi mnie ta sprawa w New Reno, bo nie pamietam zadnych innych sposobow na zdobycie Bozara, chociaz cos mi mowi ze widzialem go chyba kiedys na bazarze przy NCR.
Acha, odpowiedz ze najlatwiej jest w ogole sprzatnac sklepikarza jest naprawde przewidywalna i nic nie wnosi :)

Drugie pytanko:
Czy komus udalo sie znalezc w F2 Mausera M1896? Tez cos mi swita ze za ktoryms przechodzeniem gry go tam widzialem, ale moze mi sie snilo i bron jest dostepna wylacznie w F1...
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch

Max Smirnov pisze:, ale ciekawi mnie ta sprawa w New Reno, bo nie pamietam zadnych innych sposobow na zdobycie Bozara, chociaz cos mi mowi ze widzialem go chyba kiedys na bazarze przy NCR.
Można go zdobyć w NCR, tam gdzie piszesz - wystarczy ukraść go gościom w zielonych strojach (combat armor to chyba był) i już możemy się cieszyć Bozarem :D Ja wszedłem w jego posiadanie właśnie w taki sposób ;) A co do drugiego pytania - nie wiem, nie mam głowy do tych wszystkich broni w Falloucie :P Ale z tego, co sam widziałem, to raczej nie rzuciło mi się w oczy.
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek

Obrazek
Lea
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2956891
Kontakt:

Post autor: Lea »

Ale mi się wydawało, że niektóre sklepy losują sposórd 2-3 dostepnych ofert... Z całą pewnością jest tak w NCR w namiocie u wjazdu. Ten krasnolud (czy inny pokurcz) raz wyswietla jeden asortyment, raz inny, choć powtarzają się one w końcu). Naliczyłam trzy u niego. Byc może z niekórymi innymi sklepami jest podobnie, gdy są duże (?).
Za to do kolesia ze słabym sercem nigdy nie mogłam dojść inaczej niż najdłużą drogą. Brałam walizkę od Thomasa Moore'a* w VC, zanosiłam Bishopowi, znajdowałam u niego dowody powiązań z raidersami, donosiłam w VC, dostawałam zlecenie odwiedzin u Westina - i wtedy mogłam tam wejść (dopiero!). I go zabić. Chyba jakoś tak.
*imiona osób zostały być może zmienione w celu ochrony danych... i dlatego że nie pamiętam ich za dobrze.
telitha i lú...
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

Lea pisze:Ale mi się wydawało, że niektóre sklepy losują sposórd 2-3 dostepnych ofert... Z całą pewnością jest tak w NCR w namiocie u wjazdu. Ten krasnolud (czy inny pokurcz) raz wyswietla jeden asortyment, raz inny, choć powtarzają się one w końcu). Naliczyłam trzy u niego. Byc może z niekórymi innymi sklepami jest podobnie, gdy są duże (?).
Pokurcz w NCR ma 3 szafki :D Praktycznie nigdy nie gadam z nim bezpośrednio, tylko zawsze przez szafki (tzn podchodzę, zagladam a on sie pyta co mi z niej podac). Z innymi sklepami jest tak samo, w środku NCR są dwa stoły, w San Fran obaj główni sprzedawcy też mają dwa stoły :)
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

A ja zawsze okradam te szafki i jego strażników ;p

Co do Bozara, to można go też zdobyć w Toxic Caves ;p

Do Westina można też wejść nocą, jeśli poprosimy panią na bazarku o wyłączenie pola ochronnego i się pospieszymy, ale wywoła to wojnę ;p

A asortyment sklepów jest częściowo losowy i odnawia (losuje ponownie) się co jakiś czas ;)
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch

MAd Phantom pisze:
A asortyment sklepów jest częściowo losowy i odnawia (losuje ponownie) się co jakiś czas ;)
Tak samo jak zestaw w okienku kradzieży ;) Niestety nie mogłem dociec, czy to losowane, czy gotowe zestawy, bo np. gościu z SF raz miał broń energetyczną, a raz jakieś badziewne młotki, łomy etc. Z tego co zauważyłem, to widziałem, że zmienia się to na początku miesiąca, w każdym razie w przypadku tego sprzedawcy w SF. Wystarczy wyjechać z miasta, pokrążyć po jego terenie i zaglądać na początku miesiąca, aż będzie miał upatrzony ekwipunek :D
fds pisze:Pokurcz w NCR ma 3 szafki :D Praktycznie nigdy nie gadam z nim bezpośrednio, tylko zawsze przez szafki (tzn podchodzę, zagladam a on sie pyta co mi z niej podac).
Ja zauważyłem, że od pewnego momentu w grze nie patrzyłem, co można kupić, tylko najpierw, co można od niego ukraść :P Potem dopiero sprawdzałem, co mogę od niego uzyskać tylko przez zakup :P
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek

Obrazek
Lea
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Trzy szafki do wyboru. To by wiele wyjaśniało :) . Niestety nie zauważyłam, że można wybierać w taki sposób, gdyż wyrobiłam sobie nawyk nie dotykania półek, póki nie chciałam się bić ze sprzedawcą. Parę razy oberwałam po łapach na początku kariery i tak jakoś... :P
U mnie było na odwrót. Najpierw długo kradłam. Potem próbowałam innych "relacji ze sklepami". Nie każda moja falloutowa postać jest w końcu lepkołapą, są też ekhem, osoby bardziej dostosowane społecznie: lekarze, eleganccy szulerzy, uczeni, dyplomaci, takie tam marginesowe oszołomstwo. Wy kradniecie wszystkimi postaciami? Czy zawsze gracie tymi samymi?
telitha i lú...
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

Ja w Falloucie nigdy nie kradłem. Raz, że doszedłem do wniosku, że i tak mam zawsze cosik kapsli na zbyciu, dwa, że i tak najlepsze przedmioty zdobywałem w ramach questów, i trzy, że nie chciało mi się marnować punktów na skille złodziejskie.
Greg O'Hr
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Greg O'Hr »

zagrajcie kiedys postacia z minimalna inteligencja...przynajmniej do questu z thorem (tharem?)- tym od pilnowania krow...
Ostatnio zmieniony środa, 13 czerwca 2007, 12:56 przez Greg O'Hr, łącznie zmieniany 1 raz.
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Przeszedłem kiedyś tak grę, choć nie powiem że było łatwo... Miał inteligencji bodaj trzy i zaczynał strzelac do kazdego, kto nazwał go głupim... 8)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

W pierwszą część grałem kiedyś głąbem o inteligencji 2 :) Kwestie podczas rozmów miałem mniej więcej takie do wyboru:
- Ughb wrglkgby jkdhfffr.
- Etmghr dkdkldlle?
- Glbur krstsklejd gdbrwksswrrr.

Totalnie niegrywalna postać :D Każdy kazał jej "spadać" ;)
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Lea
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Wybory dialogowe to jedna z najlepszych rzeczy w tej grze. Mój ulubiony wybór wyglądał tak:
- Die!
- Die, jerk!
...i za to też uwielbiam fallouta. W sumie to ani mądre, ani ciekawe, ani w moim za bardzio stylu. Ale takie cegiełki budują pewien nastrój. Trudny do podrobienia.

Co do kradnięcia, sklepy okradałam rzadko. Najczęściej okradałam osobę, która mogła mnie zaatakować. Raz udało mi się wynieść avengery wszystkim braciom na pustyni, potem lali mnie pięściami. Kradłam bardziej dla zasady i z wyzwania. Rzadziej żeby kupić książki w bibliotece albo psycho.
telitha i lú...
Greg O'Hr
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Greg O'Hr »

fds pisze:W pierwszą część grałem kiedyś głąbem o inteligencji 2 :) Kwestie podczas rozmów miałem mniej więcej takie do wyboru:
- Ughb wrglkgby jkdhfffr.
- Etmghr dkdkldlle?
- Glbur krstsklejd gdbrwksswrrr.

Totalnie niegrywalna postać :D Każdy kazał jej "spadać" ;)
a gadales z thorem? niedoslowny cytat ponizej

SPOILERbohater:- wrgghraamamaturaaa (witaj, dostojny Panie, czy mógłbym zadać ci pytanie w niezwykle pilnej sprawie?
thor- arffaahtutreeeeeklasmdeeerdfgg (witaj dziwny nieznajomy, oczywiście z niewysłowioną chęcią odpowiem na twe pytanie jak tylko najlepiej umiał będę...
i dalej rozmowa w tym rodzaju
:)
:lol: :lol: :D
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

:D
widać Thor był idiotą* a nie zwykłym głupcem :P

* por. np. Cezary Wodziński - Święty Idiota
Obrazek Obrazek
Nasir
Pomywacz

Post autor: Nasir »

imbecylem nie grałem
za to próbowałem grać inteligentem-mięczakiem. Czyli inteligencja na full, siła i walka na minimum. Chuchro okazało się za słabe na przejście świątyni :mrgreen: więc dałem sobie spokój.

co do kradzieży
za pierwszym razem w ogóle na myśl mi nie przyszła kradzież. Doszedłem do momentu, gdy trzeba było zebrać sporo kapusty, aby wyciągnąć kogoś z więzienia. Zapisałem się więc do gildii łowców niewolników - robota cudo. I przerzuciłem się z dzidy na pistolet :mrgreen:
wszystko byłoby cacy, gdyby nie tatuaż na głowie i przykre konsekwencje w przyszłości -> praktycznie żaden eNPeC nie chciał się do mnie przyłączać...
ناصر
Nasir Malik Kemal Inal Ibrahim Shams ad-Dualla Wattab ibn Mahmud
ODPOWIEDZ