W co teraz gracie?

-
- Pomywacz
- Numer GG: 3206283
Re: Reaktywacja cRPGc: W co teraz gracie?
Skończyłem najnowszego Prince of Persia - miłe, proste i przyjemne, tak jak lubię(tak, jestem casualem). Poza tym co jakiś czas zaliczam sobie misję, tudzież dwie, w podstawce Dawn of War.
Ale najwięcej i tak gram w Tetrisa.
Ale najwięcej i tak gram w Tetrisa.
Jakiekolwiek byłoby źródło mej głupoty, jeszcze się nie wyczerpało.

-
- Pomywacz
Masz racje. Polska w branży gier komputerowych jest świetnym klientem, jednak produkcja u nas jest niezwykle kiepska. Gry tworzone są sporadycznie:), lecz CD Projekt RED przez "Wiedźmina" pokazali, że tworzenie gier komputerowych jest możliwe nawet przy polskich realiach prawnych. Ostatnio dotarły mnie też pogłoski, że na polskich wyższych uczelniach mają zostać otwarte kierunki "programowania gier komputerowych". Jestem pewien, że to spowoduje pewien rozwój produkcji polskich gier. Za rozwojem RPGów w Polsce przemawia również fakt, że polska kultura, literatura i historia jest pełna legend, opowieści, które przy odpowiednim wykorzystaniu mogą posłużyć za podstawę fabuły gry:)Marz pisze: Haha, zbyt duży taki kącik nie będzie
Więc przyznaje się do błędu:) Projekt tego kącika można zostawić na nieco późniejszy okres. Bo jestem pewien, że ta witryna przetrzyma długi czas i ten kącik może się znacznie rozszerzyć:) za kilka miesięcy, lat:)

EDIT:
Porównanie byłoby ciekawe:) Lecz ja na pewno jak na te chwile nie podejmę się jego:) Pierwszym argumentem jest to, że Assassin's Creeda jeszcze nie skończyłem. Po drugie taki tekst był niezwykle długi, wymagałby czasu na poważne podejście do tematu:) Poza tym dopiero niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Internetu. I dopiero teraz zauważyłem jak szczątkowe są moje informacje o grach typu RPG. Na tej witrynie zauważyłem tytuły, jakich nigdy wcześniej nie słyszałem:) I już myślę, w jaki sposób i gdzie owe produkcje mogę otrzymać by móc samemu to ocenić:)Alien pisze: porównać witchera i assasyna - ciekawe
O ile się orientuję edycja postów w tym temacie nie została zablokowana... Może się mylę. Delikatnie przypominam też iż temat dotyczy gier, w które obecnie gracie, a nie polskiego rynku gier i nowych kącików - dop. WW
Jak usunąć konto z Tawerny??

-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
BTW grał ktoś już w Dragon Age ? Recki na necie świetne, ale przy tak szeroko zakrojonej kampanii promocyjnej nie mogło być inaczej ...
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert

-
- Mat
- Numer GG: 0
Dragon Age, Dragon Age... ci od Mass Effecta, o ile się nie mylę.gaudat pisze:BTW grał ktoś już w Dragon Age ? Recki na necie świetne, ale przy tak szeroko zakrojonej kampanii promocyjnej nie mogło być inaczej ...
a trochę pooglądałem u kumpla. Taki roplej w starym stylu, powiedziałbym. Jak dla mnie - bez zadnych specjalnych rewelacji.
Osobiście to upek mi się podoba - wciągający i łączący wszystkie postacie![]()

-
- Pomywacz
- Numer GG: 4494492
Ja tam ostatnio starego dobrego Might and Magic 7 i 8 przepykałem
nie ma to jak dobra klasyka na rozluźnienie ^^
Poza tym, to praktycznie nie grywam na piecu. Czasem jakaś rundka w bijatykę, ale to nie dłużej niż 10min bo nie mam dobrych przeciwników ;P

Poza tym, to praktycznie nie grywam na piecu. Czasem jakaś rundka w bijatykę, ale to nie dłużej niż 10min bo nie mam dobrych przeciwników ;P

-
- Mat
- Numer GG: 2797417
Ja ostatnio w Battle for Wesnoth Survival, Dawn of War Dark Crusade przez neta z kumplami i Far Cry2 u kumpla gramy. Wcześniej Kings Bounty Legend i Titans Quest (obu nie ukończyłem, nie chciało mi się).
Mam niefajną klawiaturę od TPSA i mi kilka klawiszy odmawia posłuszeństwa.
ADVENTURE PLANET czeka na Ciebie! Dołącz do sesji, wczuj się w tej klimat!
ADVENTURE PLANET czeka na Ciebie! Dołącz do sesji, wczuj się w tej klimat!

-
- Kok
- Numer GG: 8570942
Ja właśnie gram i... Jestem przyjemnie zaskoczony. Bo mimo dość epickiej mechaniki (blee) fabula jest trochę Warhammerowa. Od samego początku nasz bohater jest w bagnie życiowym.gaudat pisze:BTW grał ktoś już w Dragon Age ?
Gra angażuje nie dość że przez ciekawość, to nawet trochę emocjonalnie (jak najnowszy Prince of Persia tak swoją drogą).
Ach ach...
Dużo gadania i to też jest piękne. Osobiście polecam

-
- Pomywacz
Szukam tytułów RPGów podobnych stylem do Gothica czy Wiedźmina... Możecie mi coś poradzić??

-
- Kok
- Numer GG: 28552833

-
- Tawerniany Berserk
- Numer GG: 9350651
Dragon Age - PC i XO = Wersja konsolowa jest gorsza. Tylko, że nawet na PC gra nie spełniła moich oczekiwań - nie jest ani tak dobra jak Planescape, ani tak klimatyczna i hardcorowa jak (kosnolowe oneoneone11111111!!!!) Demon's Soul na PS3 czy Dark Spire na NDSa. Ot Baldurs Gate 3, niestety. NIe zrozumcie mnie zle - spisuje sie swietnie w swojej kateogrii ale rozpiescilem sie lepszymi RPGami w tym roku - RPGiem roku pozostaje dla mnie Demon's Soul i Persona 4.
Tyle, że jak prawie każda gra Bioware - i ta nie jest wybitna ;)Wybitny jest Planescape, wybitny jest Vagrant Story. Prawie kazda gra Bioware to taki growy blockbuster - zajebiscie smaczny hamburger, ale wciaz hamburger. Tak jak Baldurs Gate nie byl wcale pierwsza dobra gra D&D (przypominam o grach na goldenboxie) a AZ gra ktora przywrocila zainteresowanie w pecetowe cRPG, tak Dragon Age jest ukoronowaniem tamtych czasow. SUbiektywnie wersji na Xa dalbym 7, wersji na PC - 7.5. Obiektywnie - o pol oczka w gore. Bo to wciaz sztampowa fabula, nieciekawy swiat, duzo niepotrzebnych questow ale zarazem ciekawe postacie, duzy swiat i sporo grzebania.
Co do uproszczenia wersji konsolowej - jedynie niesmak budzi właśnie samo Bioware - wszystkie najbardziej hardcorowe (no dobra 90%) RPGów jakie skończyłem była na konsolach. Jest popęd na prawdziwe HC na konsoli - nie takie "casual-hardcore" jakim jest PCtowe Dragon Age. A Bioware wybrało kasę, zamiast jakości. Jakos Atlus nie ma problemu z wydawaniem konsolowych gier, ktorych wiekszosc "PC majsterow" by nie skonczylo. Jakos na DSa jest pelno hardcorowych dungeon crawlerow, jakos na PS3 jest masa JRPGow zajebiscie skomplikowanym systemem i hc poziomem(przez co zreszta niektorzy obnizaja im oceny...), a Bioware... coz naleza do EA
A właśnie - nie wierzcie, że DA to jakiś HC poziom - w końcu pecetowy HC polega na quick save/quick load, podczas gdy znacznie trudniejszy Demon's Soul na PS3 nie oferuje takich lamerskich rozwiązań
Co nie zmienia faktu, że to dobry rok dla RPGów - genialne Demon's Soul, świetna Persona 4 i Persona PSP, Devil Survivor, Devil Summoner 2, RPGi od Guts, NDSowe crawlery... grania w cholerę.
BTW dla fanów BG - DA przysłonił świetne i staroszkolne Eschelon Book 1 na PC - poszukajcie dema - gra wygląda, gra się i prowadzi jak mieszanka Fallouta i gier na Infinity.
Tyle, że jak prawie każda gra Bioware - i ta nie jest wybitna ;)Wybitny jest Planescape, wybitny jest Vagrant Story. Prawie kazda gra Bioware to taki growy blockbuster - zajebiscie smaczny hamburger, ale wciaz hamburger. Tak jak Baldurs Gate nie byl wcale pierwsza dobra gra D&D (przypominam o grach na goldenboxie) a AZ gra ktora przywrocila zainteresowanie w pecetowe cRPG, tak Dragon Age jest ukoronowaniem tamtych czasow. SUbiektywnie wersji na Xa dalbym 7, wersji na PC - 7.5. Obiektywnie - o pol oczka w gore. Bo to wciaz sztampowa fabula, nieciekawy swiat, duzo niepotrzebnych questow ale zarazem ciekawe postacie, duzy swiat i sporo grzebania.
Co do uproszczenia wersji konsolowej - jedynie niesmak budzi właśnie samo Bioware - wszystkie najbardziej hardcorowe (no dobra 90%) RPGów jakie skończyłem była na konsolach. Jest popęd na prawdziwe HC na konsoli - nie takie "casual-hardcore" jakim jest PCtowe Dragon Age. A Bioware wybrało kasę, zamiast jakości. Jakos Atlus nie ma problemu z wydawaniem konsolowych gier, ktorych wiekszosc "PC majsterow" by nie skonczylo. Jakos na DSa jest pelno hardcorowych dungeon crawlerow, jakos na PS3 jest masa JRPGow zajebiscie skomplikowanym systemem i hc poziomem(przez co zreszta niektorzy obnizaja im oceny...), a Bioware... coz naleza do EA

A właśnie - nie wierzcie, że DA to jakiś HC poziom - w końcu pecetowy HC polega na quick save/quick load, podczas gdy znacznie trudniejszy Demon's Soul na PS3 nie oferuje takich lamerskich rozwiązań

Co nie zmienia faktu, że to dobry rok dla RPGów - genialne Demon's Soul, świetna Persona 4 i Persona PSP, Devil Survivor, Devil Summoner 2, RPGi od Guts, NDSowe crawlery... grania w cholerę.
BTW dla fanów BG - DA przysłonił świetne i staroszkolne Eschelon Book 1 na PC - poszukajcie dema - gra wygląda, gra się i prowadzi jak mieszanka Fallouta i gier na Infinity.
Har Har Har

- Solarius Scorch
- Bosman
- Numer GG: 0
Kurczę, fajny post, Pita. Dla takich właśnie sprawdzam ten wątek.
Jedna uwaga: gra o której wspomniałeś nazywa się Eschalon Book 1, nie Eschelon Book 1. I mam też pytanie: co to jest AZ?
Co do mnie, to gram ostatnio głównie w amigowe pinballe i w Diablo II. Zabrałem się też do Zombie Shootera 2, nowego produktu SigmaTeam - tych od supermegafajnej gry Alien Shooter 2, zresztą zbudowanej na tym samym prawie enginie. Gra nie jest chyba aż tak miodna jak Alien Shooter 2, ale i tak jest jedną z lepszych gier jakie widziałem w życiu - grać!
Jedna uwaga: gra o której wspomniałeś nazywa się Eschalon Book 1, nie Eschelon Book 1. I mam też pytanie: co to jest AZ?
Co do mnie, to gram ostatnio głównie w amigowe pinballe i w Diablo II. Zabrałem się też do Zombie Shootera 2, nowego produktu SigmaTeam - tych od supermegafajnej gry Alien Shooter 2, zresztą zbudowanej na tym samym prawie enginie. Gra nie jest chyba aż tak miodna jak Alien Shooter 2, ale i tak jest jedną z lepszych gier jakie widziałem w życiu - grać!

-
- Mat
Toś mi wbił pita ćwieka. Znaczy, że gra o umiarkowanym poziomie trudności jest słabsza od tej HC? Pytam, bo w necie jest pełno HC kampanii do np. Battle for Wesnoth w których przy każdej misji liczę ile czasu zajmie mi dotarcie do strategicznych punktów na mapie i czy broń panie, nie zabraknie mi kasy na kupienie jednostek po czym szybko stwierdzam, że to nie zadziała. I wiesz co? Nie bawi mnie to 

-
- Tawerniany Berserk
@SS - wybacz literówkę, ale to u mnie nagminne + piszę z laptopa, gdzie klawiatura mnie wykancza, a AZ = AŻ - ponownie literówką ;p Wybacz wpadce z tytułem, na dowód że gram mogę wysłać screeny ;p
@Herbaciany - absolutnie nie, raczej odnoszę się do tego, że wiele osób (nie na tym forum to fakt) kreuje DA na HC wybitną grę dla trÓł fanów fantasy. A to dobra, łatwa i ciekawa gra. Demon's Soul jest świetny bo jest świetny - tam wysoki poziom trudności pasuje. Sam nie uważam, że gra musi być ciężka zeby byla dobra - przechodze na roznych poziomach trudnosci, rozne gry. Po prostu w poście chodziło mi o prawdziwe przedstawienie obrazu tej gry - bo niektorzy uwazaja ze ciezka jest gra, w ktorej musisz pomyslec. A to powinna byc podstawa wiekszosci RPGów. Dodatkowo, wersja konsolowa jest uproszczona, niemalże do H&S co jest paranoją biorać pod uwagę poziom trudności w wersji PC - Bioware dało ciała, a ich wytłumaczenia są debilne. Wszystkie 3 platformy powinny mieć dostęp do obu typów walki i interfejsu. Plus gra jest przehypowana - warta zagrania, ale przehypowana.
@Herbaciany - absolutnie nie, raczej odnoszę się do tego, że wiele osób (nie na tym forum to fakt) kreuje DA na HC wybitną grę dla trÓł fanów fantasy. A to dobra, łatwa i ciekawa gra. Demon's Soul jest świetny bo jest świetny - tam wysoki poziom trudności pasuje. Sam nie uważam, że gra musi być ciężka zeby byla dobra - przechodze na roznych poziomach trudnosci, rozne gry. Po prostu w poście chodziło mi o prawdziwe przedstawienie obrazu tej gry - bo niektorzy uwazaja ze ciezka jest gra, w ktorej musisz pomyslec. A to powinna byc podstawa wiekszosci RPGów. Dodatkowo, wersja konsolowa jest uproszczona, niemalże do H&S co jest paranoją biorać pod uwagę poziom trudności w wersji PC - Bioware dało ciała, a ich wytłumaczenia są debilne. Wszystkie 3 platformy powinny mieć dostęp do obu typów walki i interfejsu. Plus gra jest przehypowana - warta zagrania, ale przehypowana.
Har Har Har

-
- Pomywacz
Dzięki za tytuł. Już poczytałem sobie o Risen:) Wygląda na to, że zapowiada się ciekawy miesiąc:) Bardzo podobne do Gothica:) Nie jest to przypadkiem jakiś nowy Gothic z zmienionym tytułem??

-
- Tawerniany Berserk
Jest, ta sama ekipa go stworzyła. Jeśli masz PS2/PS3 to na siłę podobne są jeszcze gry Level-5. Na PC jeszcze w sumie Two Worlds i również na upartego Morrowind i Arx Fatalis. O i Jade Empire oraz Fable - trochę dalej od Gothica i Witchera, ale wciąż w miarę podobne i ciekawe.
Har Har Har

-
- Mat
Arx Fatalis jest bardzo dobrą grą, ale niestety cierpi na konsolowe sterowanie :/ Wkurzające to ale jeśli ktoś jest fanem łażenia po podziemiach to może to przeboleć bo dostaje to co lubi w najlepszym wydaniu.
Morrowind to zaś gra wybitnie specyficzna. Jeśli ktoś chce dostać wielki świat, masę modów a stracić mnóstwo czasu to ok, ale jeśli przeszkadza ci "wspaniały" system walki opierający się na klikaniu wroga na śmierć oraz inne przykłady wybitnego game designu to może lepiej zainteresuj się oblivionem (nie sądziłem że kiedykolwiek to napiszę bo oblivion jest cieńki).
@pita
Ok, łapię. Czasami fajnie jest zagrać w grę w której nie ma niczego spieprzonego od początku do końca. Tak dla odmiany
Muszę się tym zainteresować.
Morrowind to zaś gra wybitnie specyficzna. Jeśli ktoś chce dostać wielki świat, masę modów a stracić mnóstwo czasu to ok, ale jeśli przeszkadza ci "wspaniały" system walki opierający się na klikaniu wroga na śmierć oraz inne przykłady wybitnego game designu to może lepiej zainteresuj się oblivionem (nie sądziłem że kiedykolwiek to napiszę bo oblivion jest cieńki).
@pita
Ok, łapię. Czasami fajnie jest zagrać w grę w której nie ma niczego spieprzonego od początku do końca. Tak dla odmiany

-
- Tawerniany Berserk
Arx Fatalis wyszedł też na Xboxa i kombinując można w niego grać na PS3, więc mi sterowanie nie wadziło - ale faktycznie w wersji na PC mogłoby być lepsze. Co do Morrowind vs Oblivion - mimo wszystko polecałbym Morrowinda. Ale niech sprawdzi Jade Empire - jest lekkie, przyjemne i łatwe - powinno podejść jako gra podobna do WItchera a jednak diametralnie inna 

Har Har Har