Która rasa jest najstarsza?

Zablokowany

Jaka rasa była pierwsza?

Krasnoludy
44
26%
Elfy
59
35%
inna rasa (jaka?)
67
39%

Liczba głosów: 170
Haer'dalis
Marynarz
Marynarz

Post autor: Haer'dalis »

MAd łajdaku! Cytujesz mnie i tego nie zaznaczasz! Ja Ci proces o prawa autorskie wytoczę!! Wtedy nie będzie grzaneczek z masełkiem :P

Sorx za OT ;)
A potem jak to to do Shar dojdzie, to się zapewne wkurzy lekko i cię za pomocą Cienistego Splotu "trochę" porazi piorunem ("trochę" znaczy na tyle, aby zrobić z ciebie grzankę ).
heh, był taki jeden co to jej zaloty odrzucił i wciąż żyje ;) Podpowiem, że imię tego ktosia zaczyna się na "E", a kończy na "r" :)
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

sądze że pierwszą rasą były prasmoki a dopiero później bogowie i cała reszta hałastry
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Narin\Angel
Pomywacz
Numer GG: 0

Post autor: Narin\Angel »

"Na początku było Słowo i Słowo było u Boga i Bogiem było Słowo..." :)

Tak się zastanawiam czy my dyskutujemy co jest strasze - elf czy krasnolud - czy my dyskutujemy o tym co jest najstarsze? Myślę że dwa w jednym.

Więc napewno elf jest straszy od krasnoluda bo jest o wiele bardziej rozwinięty umysłowo, duchowo ma wyższą kulturą osobistą a krasnoludy to... no cóż nie bójmy się tego słowa...prymitywy! :D A najstarszym ze wszystkich stworów i stworzonek jest Bóg! Jestem Anielicą więc moje słowa są niepodwarzalne!!! :P :) :twisted:
Narmo
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5450570
Kontakt:

Post autor: Narmo »

Widze ze meczycie ten temat na wszystkie strony. :D Moze cos zaradzi taki przepis ogolny: We wszystkich systemach pierwsza jest swiadoma badz nieswiadoma sila/y wyzsza/e (np bog, ktory, sam "stworem" nie jest, tak to do Ciebie Narin :P). Potem sa, nazwijmy to, "byty wyższe"(anioly, demony, i czart wie co jeszcze), a na koncu normalne rasy i wszelikiej masci stworzonka. Co do tych ostatnicho trudno o stala hierarchie, bo w kazdym systemie panuja inne obyczaje.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal
KraveN
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: KraveN »

Tak samo w mitologiach, zawsze było COŚ co myślało, miało moc stwórczą, i potworzyło wszystko inne. U Greków (i Rzymian) na początku był Chaos.
U nas (chrześcijan) był podobnie, z tego "Chaosu" wyłonił się Bóg. I jeszcze jedno, mówimy o bytach ziemskich, pozaziemskich, religijnych, astralnych, czy jeszcze innych.
Apropos Elfów i Krasnoludów, Elfy może i są rozwinięte itp. , ale narządy rozrodcze i ogólny popęd mają bardzo mały, co (u Sapkowskiego) prowadzi do ich wymarcia (taki nasz problem: społeczeństwo jest coraz starsze). I jeszcze bądź tu mądbry jak spędzisz połowe życia w kopalni.
Niech nam żyje Jasio kiep, ten typ co wymyślił Piwo, Piwo, Piwo !

Amrug- s 8 z 8 m 4 Hp: 100/100 U: Latanie, Targowanie się E: miecz krótki, 2x łuk krótki, 2x pszeszywanica D 250 L 0 Pn 5
Radowid
Szczur Lądowy

Post autor: Radowid »

Pierwsze były gnomy!
To widać po ich geniuszu technicznym. Proszę nie wmawiać koleżankom i kolegom, że pierwsze miałyby być te oślizłe łuskowate przerośniete jaszczurki, kichające ogniem, które nie stać nawet na stworzenie własnej cywilizacji. Elfy też nie były pierwsze. Przywiązanie do natury i wrodzony dekadentyzm zadaje temu oczywisty kłam. Zresztą długie włosy wskazują, że jeszcze niedawno były porośnięte sierścią. Krasnoludy wyewoluwały z bliżej niezidentyfikowanego brakującego ogniwa bytującego pod ziemią. Gęsty zarost (jeszcze bardziej niż u elfów) dowodzi, że stało sie to niedawno.
Vircung
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Vircung »

a wszycscy sie mylićie :P najstarszą rasą są nieumarli... czy to nie jest oczywiste ??
Czyń Zło

Na potęgę Moherowego Beretu !!

http://www.i-rpg.net
Goth
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 20804960
Kontakt:

Post autor: Goth »

a juz naj naj naj sa nieumarli gothci : ]
narazie brak
Revotur
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Revotur »

Wszyscy się mylicie :D
Pierwsze były jednokomórkowce :wink: , albo nie, pierwsze były białka, cukry, etc :D , albo nie, pierwsza była ziemia, albo nie pierwsze było słońce, ale na pewno pierwszy był wszechświat, chociaż wieżąc w teorie początku wszechświata to on nigdy nie powstał tylko wciąż był chociaż kiedyś powstać musiał ale na pewno istniał już przed smokami i bogami.

A z ras fantazy to pierwsi nie mogą być nieumarli bo żeby stworzyć trupa, trzeba a) nekromanty czyli istoty która już istnieje a więc nieumarli są dość młodą rasą b) boga który tworzy hordy aby mu służyły, wtedy nieumarli mogą być starsi od ludzi ale wciąż ich stwórca (bóg) jest starszy c) i w najprostrzej postaci nieumarły może powstać tylko z jakiegoś trupa osobnika (może być smok, czlowiek, etc.) który żył wcześniej a więc musiał być pierwszy. Proste :D

Z elfów i krasnoludów to oczywiście, że krasnoludy :wink: bo są takie prymitywne i w ogóle. Zresztą widać to po samej budowie ciała, elfy na pierwszy rzut oka podobne są fizjono i fizjologicznie do ludzi, więc można podejżewać że powstały w tym samym czasie, a krasnoludy... no wiecie... cóż... wystarczy na nie spojżeć aby wiedzieć od kogo pochodzą :D więc wiadomo kiedy powstali ibyło to przed elfami. :wink:
I`m Destroyer!!! Master of Pain and I kill you!!!

Bez skrupułów... Bez litości... Tak do bólu... W naiwnosci...
Obrazek
Arkas
Szczur Lądowy

Post autor: Arkas »

Piersi byli starozytni Salanowie w WafHawerze, a tak z ras to iersze były elfy, potem krasnoludy i niziołki razem i a na końcu ludzie.
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Pierwsi byli... pradawni? Nie wiem jak ich nazwać wkażdym bądź razie oni powstając byli tak wykształceni, silni i wspaniali że zaczęli się bawić różnymi naukami i magią. I w wyniku eksperymentów zaczęły powstawać poszczegulne rasy i ich odmiany... Ale jak wiadomo to już od zawsze było Dobro i Zło. W różnych postaciach. Dlatego nigdy nie było łatwo. 8)
Seth
Tawerniak
Tawerniak

Post autor: Seth »

eee...pierwsze były... te...yyy... jak to one?... tego... bakterie. :wink:
Seth
Mu! :P (ja przynajmniej działam pod przykrywką)
http://www.pajacyk.pl/- wstawic do zakładek i klikać raz dziennie! NATYCHMIAST!
Dark_Voyager
Marynarz
Marynarz

Post autor: Dark_Voyager »

Ze względu na małą ilość systemów jakie znam uważam, że odpowiednia kolejność ogólnie powinna ( a raczej tak mi się wydaje) wyglądać w ten sposób:
:arrow: bogowie
:arrow: elfy i krasnoludy ( nie potrafie stwierdzić, która rasa była pierwsza )
:arrow: gnomy i niziołki
:arrow: ludzie
Poprawcie mnie jeżeli się mylę 8)

Dark_Voyager
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

1. bakterie
2. bardziej zlozone bakterie
3. proste organizmy
4. bardziej zlozone organizmy
5. malpy + malpoludzie
6. ludzie
7. maszyny
8. mutanci (stworzeni przez ludzi, np. czernobyl)
9. moloch
10. mutanci molocha

a co? to tez rpg! :D
Vasemir

Post autor: Vasemir »

Zależy w jakim systemie.Ale ja uważam,że po bogach (którzy NIE SĄ RASĄ) pierwsze były smoki,a potem elfy
Dhagar
Majtek
Majtek
Numer GG: 5649299
Kontakt:

Post autor: Dhagar »

Gdzie bym nie spojrzal na system to pierwsze musialy byc elfy. To jakies skrzywienie rasowe czy jak ? W warhammerze pierwsze byly krasnoludy, innych wiadomosci nie przyjmuje, w kc gady, potem krasnoludy tuz po nich elfy. To tyle odemnie.
Każdy kiedyś umiera, ale to do nas należy wybór jak ruszymy na spotkanie tej, która na nas zawsze czeka.
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

Jesli chodzi o kosmogonię w mitach, to w mitologii Greckiej na początku był Chaos - mieszanina żywiołów i nasion. Z Chaosu narodziła się gaja, Uranos i Eros, oraz Eter, Noc, Dzień. Uranos z Gają mieli mnóstwo dzieciaczków - cyklopów, sturękich i tytanów. Zostali uwięzieni w Tartarze, stamtąd został wypuszcozny przez Gaję Kronos, ten zabił Uranosa, z krwi Uranosa powstały Moiry - boginie zemsty. Kronos wziął za żonę Reję a przedtem Uranos mu przepowiedział, że tez zostanie zabity przez własnego syna, toteż zjadał wszystkie swoje dzieci. Ale Reja podłożyła mu raz kamień w pieluchach i w ten sposób Zeus ocalał, zabił Kronosa, a wcześniej Kronos zwymiotował reszte swoich dzieci... Później Zeus z Hera miał jeszcze dzieci - innych bogów jak Apollo ze związku z Hebe i tak daleeeej...
nudne to jak flaki z olejem ;P
W mitologii egipskiej najpierw był Nunu (ciemność i nicość) z tego Chepre (Ra), on WYPLUŁ innych... W Babilońskiej najpierw był Apsu i... Tiamat, o właśnie ;P. Ocean i Ziemia chyba. Ech, trochę już pozapominałęm, a najgorsze jest to, ze nie wiem jak było w mitologii nordyckiej!...

Wg "mitologii" chrześcijańskiej ;P na początku było Słowo... Bóg stwarzał słowem, nie tak jak w Grecji gdzie bogowie rodzili się z krwi czy byli wydalani...
Poza tym siedem dni w księdze Genesis, podczas których Bóg tworzył świat a w siódmm odpoczął ma prawdopodobnie charakter symboliczny, jeden dzień to jeden okres czasu w którym tworzyła się ziemia itp.
W XIX wieku gdy powstała teoria o ewolucji ateiści wyśmiali Biblię, ponieważ ewolucja nie mogła sie dokonać w siedem dni i tak dalej...

Hmm, chyba sie rozpisałem : P A miała być rasa najstarsza ^^ sorry za offtopic...? ;D
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
Zablokowany