Która rasa jest najstarsza?

-
- Pomywacz
- Kontakt:
W tym sie można spierać i spierać, w wielu ksiązkach jest inaczej. W Władcy Pierścienia pierwsze były krasnoludy, ale nie pojawiły sie na świecie tylko były uśpione, a pierwsze na świecie były elfy. W innych tytułach czytałem że elfy i krasnoludy powstały jednocześnie. Jeszcze gdzie indziej pierwsze miały byc smoki. Gdzies na internecie czytałem że pierwsze były wampiry o.O

-
- Bosman
W jakim świecie Panowie Mroku, Władcy Losu, Żywiący się Vitae byli pierwszsi? Na pewno nie w WóDzie. Młotek tez nie. DeDeki też nie. Reszta systemów raczej również. A jesli chodzi o ksiażki. No tu już mozna wymyslić że pierwsze były Szajbnięte Mrówki Smerfojadki z Papui nowej GwinejiEragon pisze:W tym sie można spierać i spierać, w wielu ksiązkach jest inaczej. W Władcy Pierścienia pierwsze były krasnoludy, ale nie pojawiły sie na świecie tylko były uśpione, a pierwsze na świecie były elfy. W innych tytułach czytałem że elfy i krasnoludy powstały jednocześnie. Jeszcze gdzie indziej pierwsze miały byc smoki. Gdzies na internecie czytałem że pierwsze były wampiry o.O

-
- Tawerniany Che Wiewióra
- Numer GG: 0

-
- Bombardier
- Kontakt:

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Bombardier
- Kontakt:

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Pomywacz

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5879500
- Kontakt:
A jaka była pierwsza rasa stworzona przez człowieka? Chodzi mi o najstarsze przekazy... To były demony, czy może coś innego? Według mnie właśnie duchy i demony, ale mogę się mylić.
I kiedy wymyślono na dobrą sprawę elfy i krasnoludy (mogą być fearie i gnomy
)?
I kiedy wymyślono na dobrą sprawę elfy i krasnoludy (mogą być fearie i gnomy

http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe

- BLACKs
- Tawerniany Cygan
W WFRP kręcą jak jacyś zboczeńce. Niedawno czytałem w jakimś dodatku WFB u kolegi, że Stary Świat to dzieło Eldarów, tak samo jak Dawni Slannowie. Z resztą w podręczniku 1ed pisze, że sami Slannowie zostali stworzeni przez "kosmicznych podróżników", czyli EldarówSzczurza Juha pisze:Slaanowie byli w Warhu. W FR pierwsze były te jaszczury, potem smoki, następnie jakiś wodny lud, leśny lud o którym nic prawie nie wiadomo a na końcu ludzie. Krasnoludy i elfy przybyły potem, i w takiej kolejności.

-
- Pomywacz
- Kontakt:
W Silmarilinonie(J.R.R. Tolkien) pierwszy jest Iluvatar, a potem Ainurowie, potem byłi chyba Valarowie, potem elfy, następnie krasnoludy i ludzie, potem podobno ludzie czy tam jakies ciemne istoty torturowały elfów i tak powstali orkowie
nastepnie Sarumanzmutował ze sobą gobliny i orki i powstały Uruk-hai
nie mam pojęcia skąd sie wzieli czarodzieje i hobbity 

-
- Bosman
Olać Silmarilion, odpowiadac na pytanie CoBa trza (teraz tylko zostaje czekac na reakcję Szelmona albo innego fana WP
)
Tak wiec wracając do pytania CoBa:
Tak wiem, straszliwie krótko, jeśli kogoś będzie to szerzej interesowało to postaram się zagłębić temat.

Tak wiec wracając do pytania CoBa:
Wymyślili je Germanie. W ich mitologi zwali się oni Jasnymi (elfy) i Ciemnymi (krasnoludy) Alfami. Słudzy Freya etc.I kiedy wymyślono na dobrą sprawę elfy i krasnoludy (mogą być fearie i gnomy )?
Prawdobodnie Duchy Przodków. Choć oni nie uważali ich za inna rasę. Po prostu za kolejne stadium człowieka (po śmierci). Tak wiec prawdobodnie demony miejsc aka driady i nimfy.A jaka była pierwsza rasa stworzona przez człowieka?
Tak wiem, straszliwie krótko, jeśli kogoś będzie to szerzej interesowało to postaram się zagłębić temat.

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Bosman
- Numer GG: 7524209
Nie wiem czy już było, ale oto definicja ewolucji z oczu krasnoluda:
Na początku prymitywne stworzenia żyły na drzewach. Niektóre do dziś tam mieszkają, i nazywamy je Elfami. Mniej prymitywne zeszły z drzew i swoje domy postawiły na ziemi. Nazywamy je Ludźmi. Najmądrzejsze z istot wydrążyły w górach swe domostwa i odkryły piękno kopania w ziemi i życia pod jej powierzchnią. Nazywamy je Krasnoludami...
Na początku prymitywne stworzenia żyły na drzewach. Niektóre do dziś tam mieszkają, i nazywamy je Elfami. Mniej prymitywne zeszły z drzew i swoje domy postawiły na ziemi. Nazywamy je Ludźmi. Najmądrzejsze z istot wydrążyły w górach swe domostwa i odkryły piękno kopania w ziemi i życia pod jej powierzchnią. Nazywamy je Krasnoludami...
Od dziś płacę Eurogąbkami.