Migracja na nowy serwer
-
- SuperTechTawerniak
- Numer GG: 115125
- Kontakt:
Migracja na nowy serwer
W trosce od przyjemny i szybki dostęp do Tawerny RPG z rozpoczęciem nowego roku zostanie ona przeniesiona na nowy serwer. W związku z tym dzisiejszej nocy nasza strona nie będzie dostępna, a w dniu jutrzejszym mogą wystąpić drobne problemy z jej dostępnością.
-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Re: Migracja na nowy serwer
borg, a można wiedzieć, czemu ostatnio tak szwankował serwer? To z powodu nieprzewidzianie wielkiego wzrostu popularności strony? Czy to raczej były problemy, hm, "wewnętrzne"?
-
- SuperTechTawerniak
- Kontakt:
Cały wywód na ten temat był tutaj:
http://www.tawerna.rpg.pl/forum/viewtop ... 61#p156361
Wrzuce dla wygody:
http://www.tawerna.rpg.pl/forum/viewtop ... 61#p156361
Wrzuce dla wygody:
borg pisze:Mało kto zdaje sobie sprawe jak przerazliwie orgomną strona jest Tawerna RPG.
Średnio co 1 s wywoływana jest jej strona, miesięcznie do użytkowników przelewa się 115 GB danych pochodzącej z naszej 0.5 GB bazy danych i 28 GB zbioru plików na dysku. W ciągu godziny serwer w swojej pamięci przemiela 150 tysięcy zapytań i 4GB informacji.
Jeśli ktoś siedzi tylko na forum, czy też tylko na sejsach forumowych, może niezdawać sobie sprawy z wielkości naszej stronki. Paradoksalnie ruch w tym miejscu stanowi wcale nie tak dużą część z generowanego przez całość ze 170 tyś odwiedzajacych nas miesięcznie użytkowników - choć jest najmilszy naszym sercom.
Od długiego czasu - będą to już trzy lata - Tawerna stoi na profesjonalnym osobnym serwerze dedykowanym, od półtora roku utrzymywanym z środków redakcji (moich) - wspomaganych reklamami. Z kosztów rocznych wynoszących koło 2,5 tysiaków rocznie jakieś 40% pokrywają zyski z reklamy. Reszta idzie z mojej prywatnej kieszeni -taki filantrop jestem - lubie se utrzymywać Tawerne, co mi tam.
Serwer obecny wytrzymuje standardowe obciążenie bardzo dobrze, jednakowoż - okresy świąteczne, gdy wzratasta kilkukrotnie są dla niego już ciężarem (dodatkowo cały czas wzrasta liczba naszych gości). Pragnę jednak z radością donieść, że po półtoraroku służenia nam, w ciągu najbliższego czasu uda się go zamienić na sprzęt kilikrotnie szybszy, za te same pieniądze (z nowym rokiem - weszła na rynek nowa oferta).
-
- Chorąży
To wszystko przez wybory Miss. Gdyby MAd nie przedłużał tak rozdania to ja na przykład nie siedziałbym całego dnia na tawernie
.
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Problemy wewnętrzne to się pojawiają, jak czytam takie pytania... Normalnie flaki mi się przewracają ;PSihamaah pisze:Czy to raczej były problemy, hm, "wewnętrzne"?
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Chorąży
Eh.. Namieszaliście i teraz nie loguje mnie automatycznie. Za każdym razem jak tu wchodzę muszę się logować. Co ja mam teraz zrobić?
(Ale trzeba przyznać, że zaczęło szybciej chodizć)
(Ale trzeba przyznać, że zaczęło szybciej chodizć)
.
-
- SuperTechTawerniak
- Kontakt:
Wyczyść sobie cookisy, a jak to nie pomoże poczekaj, aż strona będzie dostępna bezpośrednio również pod adresem www.tawerna.rpg.pl.
-
- Chorąży
Ciasteczka od razu wyczyściłem. Ale nie pomagalo. Ale już działa w każdym razie.
.
-
- SuperTechTawerniak
- Kontakt:
Jak zwykle przy takich operacjach ciasteczka lubią zachowywać się dziwnie - ale już zostały poskromione. Najważniejsze, że zauważyłeś szybsze działanie serwisu - po to w końcu była ta cała zabawa/praca.
-
- Chorąży
A nie - jednak dalej nie działa. No cóż, może w końcu zaskoczy. Na razie nie narzekam, bo to tylko dwa kliknięcia.
.
-
- Majtek
- Numer GG: 0
Jest super. Dziękujemy pięknie