Tawerna od kuchni

O tawerniakach, forumowiczach i innych. Ogólnie z kamerą wśród zwierząt.
ODPOWIEDZ
Tori
Bosman
Bosman
Posty: 1759
Rejestracja: piątek, 17 lutego 2006, 15:05
Numer GG: 7524209
Lokalizacja: Gliwice

Tawerna od kuchni

Post autor: Tori »

Gdzieś dawno temu widziałem podobny temat, może i tu się przyjmie?

Właśnie. Tawerna -> Kuchnia -> Kucharz -> Potrawa.

Krótko mówiąc wypisujcie tu przepisy na swoje ulubione żarełka ;)

GYROS

Składniki na 4 osoby:

-> 1 podwójna pierś z kurczaka
-> 1 duża cebula
-> około 40 dag białej kapusty
-> 5 ogórków konserwowych
-> puszka kukurydzy
-> ketchup
-> majonez
-> przyprawa gyros
-> wegeta, sól, pieprz

1 Kroimy piersi w słupki, zaprawiamy przyprawą gyros, smażymy.

2 Cebulę kroimy w półksiężyce, szatkujemy kapustę, ogórki kroimy w plasterki

I to w zasadzie wszystko :) Teraz z tych wszystkich składników układamy warstwy. Podajemy w głębokiej misce.

Warstwy(od dołu, ostatnia warstwa na górze):

1. Pierś z kurczaka pokrojona w słupki i usmażona na oleju z przyprawą gyros.
2. Cebula pokrojona w półksiężyce.
3. Ketchup.
4. Poszatkowana biała kapusta wymieszaną z wegetą.
5. Majonez.
6. Ogórki konserwowe pokrojone w plasterki.
7. Majonez.
8. Kukurydza konserwowa.

Ładujemy to na jakieś 45min do lodówki aby się dobrze schłodziło, wyciągamy i zajadamy :) Smacznego!
Od dziś płacę Eurogąbkami.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Posty: 4853
Rejestracja: czwartek, 12 sierpnia 2004, 09:51
Numer GG: 3135921
Skype: bazyl23
Lokalizacja: Słupsk/Gorzów Wlkp.
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

E tam - odpowiem jak zwykle odpowiadam - nie ważne co się je, ważne w jakim towarzystwie ;-)

BAZYLiszek nie świnia - zje wszystko, a jak trzeba zagryzie świnią...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
AC
Bosman
Bosman
Posty: 2204
Rejestracja: sobota, 17 grudnia 2005, 17:11
Numer GG: 4159090
Lokalizacja: Las Szamanów
Kontakt:

Post autor: AC »

A ja lubię kanapki. Niedługo napiszę coś więcej na ten temat. I chyba nie mogę tylko zjeść wątróbki, okropnie wygląda... a tak i poru. Niedobrze mi po nim.
Obrazek
Deep
Chorąży
Chorąży
Posty: 3712
Rejestracja: niedziela, 10 września 2006, 10:31
Lokalizacja: Wro

Post autor: Deep »

No widzę, że ten temat będę odwiedzał codziennie :D

A jaki jest mój pomysł? Jeśli chcesz szybko i dobrze zjeść... Przekrój bułkę na pół, połóż na to sera i/lub szynkę i/lub salami i/lub pomidora (co tam lubisz najbardziej), wkładasz do piecyka/mikrofali/etc i podgrzewasz :D. Oto pyszna grzanka. Jeśli sama nie wystarcza polewasz ją ketchupem albo majonezem i proszę bardzo :)
.
hyjek
Marynarz
Marynarz
Posty: 395
Rejestracja: poniedziałek, 3 lipca 2006, 15:16
Lokalizacja: Piździawy Zdrój
Kontakt:

Post autor: hyjek »

BAZYL pisze:BAZYLiszek nie świnia - zje wszystko, a jak trzeba zagryzie świnią...
Ja znam troche podobne stwierdzenie: Dobra świnia wszystko zeżre. Swoja droga bardzo sie z nim utozsamiam. Tyle z moich przepisow na cos :P
Miasto zbudowane z Drewna tworzy się w Lesie
Miasto zbudowane z Kamienia tworzy się w Górach
Miasto zbudowane z Marzeń tworzy się w Niebiosach
scorez
Kok
Kok
Posty: 1183
Rejestracja: poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 13:55
Numer GG: 3374868
Lokalizacja: otchłań

Post autor: scorez »

A ja jestem jak koza. Nawet kamień przetrawię.
jak piszę ortografy to nie poprawiaj... po wkurzamy BAZYL'E
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Posty: 1441
Rejestracja: wtorek, 20 grudnia 2005, 19:04
Lokalizacja: Baile Atha Cliath
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Widzialem koze ktora wypila kubel farby olejnej i przezyla :D
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Heimdall
Bosman
Bosman
Posty: 1898
Rejestracja: wtorek, 3 października 2006, 20:11
Lokalizacja: Asgard

Post autor: Heimdall »

Bo to była koza BAZYLiszka :wink: .

A co do potraw, polecam kanapkę z szynką / pomidorem / ogórkiem / kiełbasą / serem żótym / twarogiem / czymkolwiek innym. Łatwo i szybko się robi, a jak smakuje. Szczeglnie po dłuższej głodówce :wink: .
AC pisze:I chyba nie mogę tylko zjeść wątróbki,
To zupełnie tak jak ja :) .
...
Atanamir
Marynarz
Marynarz
Posty: 179
Rejestracja: wtorek, 19 września 2006, 18:15
Lokalizacja: Z lasu
Kontakt:

Post autor: Atanamir »

A ja zjem dosłownie każdą potrawę jaką mi podadzą różnica między nimi polega na tym że jedne jem ze smakiem inne nie. Ot cała różnica. Ale jeśli mam być szczery to najbardziej lubię jeść rzeczy tłuste, do których nie skąpi się przypraw :D Jak łatwo zgadnąć prowadzi mnie to wprost do zawału ale myślę że jakoś przeboleje :lol:
Pavciooo
Kok
Kok
Posty: 1245
Rejestracja: sobota, 17 grudnia 2005, 17:22
Lokalizacja: Legionowo
Kontakt:

Post autor: Pavciooo »

Hehe ja to zapewne jestem najbardziej wybredny ze wszystkich :roll: :wink:

No ale wątróbkę zjem bez problemów ;)
Za to nie lubię tłustych potraw :P
I tak nikt tego nie czyta...
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Posty: 2008
Rejestracja: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 15:54
Numer GG: 1087314
Lokalizacja: dziupla ^^
Kontakt:

Post autor: Falka »

Hmm.. A ja nie lubię warzyw. I zdrowego żarcia, bo im zdrowsze, tym paskudniejsze...
Za to uwielbiam hiszpańską i meksykańską kuchnię oraz sery, zwłaszcza pleśniowe. O serach to bym mogła referat napisać :) Wystarczy, że na mysl przyjdzie mi Red Leicester, Wensleydale czy Cammabert, to zaczynam się ślinić. O, już zaczęłam. Sery jem albo z krakersami, albo na kanapeczkach z rodzynkami (jeżeli są pleśnowe). Mniam :)

O, no i strasznie rodzynki lubię. Ryż z rodzynkami, jako dodatek do mięsa jest pyszny. Poszatkowana sałata z majonezem, rodzynkami i kawałkami pomarańczy jest przepyszna. Na karpia z rodzynkami się nigdy nie skusiłam, bo karpii nie jadam...

Lubię też obiadki z owocami - kaczka w pomarańczach, kurczak w sosie śliwkowym... Mniaaam.... Slinka cieknie :-)~~~

Szkoda tylko, że nie umiem gotować ;( No ale na szczęście mój mężczyzna gotuje tak świetnie, że mnie nawet na jedzenie poderwał :D

Moja nieumiejętność gotowania i dwie lewe ręce przyczyniły się do tego, że nie wolno mi gotować. W kuchni mam myć naczynia tylko i trzymać się z daleka, jak się żarełko robi ;)
Chociaż na Swięta sama upiekłam ciasto! ^^ Wrzucę przepis innym razem, bo nie pamiętam, gdzie go posiałam...
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Epyon
Tawerniak
Tawerniak
Posty: 2122
Rejestracja: poniedziałek, 3 października 2005, 13:57
Numer GG: 5438992
Lokalizacja: Mroczna Wieża
Kontakt:

Post autor: Epyon »

Tori: Super przepis. ;) Jak znajdę coś niezłego, to wrzucę też własny.
Obrazek
makk
Tawerniany Zabójca Trolli
Tawerniany Zabójca Trolli
Posty: 425
Rejestracja: sobota, 4 listopada 2006, 23:10
Numer GG: 6386578
Lokalizacja: Łódz
Kontakt:

Post autor: makk »

Ja jako, że kucharzę z powołania a nie z zawodu zaproponuję dwie potrawy:

Kurczak w miodzie:

* Pierś z kurczaka (lub dwie) kroimy w dowolny sposób i maczmy w wkładamy do miodu by nasiąknęły złotem a następnie lekko przyprawiamy "kucharkiem".
* Bieżemy garść orzechów włoskich lub laskowych i rozgniatamy na drobne kawałeczki.
* Jeżeli lubimy warzywa, możemy odrobinę skroić lub wziąść mieszankę warzywną ale nieza dużo bo zabiją smak miody.
* Torebka ryżu.

Bieżemy piersi i smażymy na oleju dodając łyżkę miodu na patelnie i odrobinę wody, uważamy by nie poprzypalać. Smażymy do zadowalającego nas koloru (według uznania). Ryż gotujemy a następnie pakujemy do małej szklanki i stawiamy wieżyczkę "ryżową" na środku talerza. Następnie wyjmujemy kurczaka tak by sos pozostał na patelni i dekorujemy wokół ryżu. Na czubek kopczyka kładziemy zieleninkę i łyżką szybkim ruchem brudzimy ryż i talerz.

Rizotto
Składniki: Ryż, świerza marchew, cycuszek kurczęcy lub indyczy, cebulka, zioła prowansalskie, opcjonalnie ser.

Gotujemy ryż, w między czasie "złocąc" pieknie cebulkę na patelni, a następnie smażymy drobno skrojonego piersiaczka. Ścieramu świeżą marchew na dużych oczkach tarki a następnie mieszamy wszystkie składniki i posypujemy ziołami. Dodajemy sół i pieprz jeżeli lubimy. Opcjonalnie możemy danie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zasypać serem a potem wstawić do piekarnika i zapiec.

SMACZNEGO
Obrazek Obrazek
Hope is the first step on the road to disappointment.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Posty: 2008
Rejestracja: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 15:54
Numer GG: 1087314
Lokalizacja: dziupla ^^
Kontakt:

Post autor: Falka »

makk pisze:* Pierś z kurczaka (lub dwie) kroimy w dowolny sposób i maczmy w wkładamy do miodu by nasiąknęły złotem a następnie lekko przyprawiamy "kucharkiem".
Możesz wyjaśnić, co to ten 'kucharek'?

Bo przepis na kurczaka w miodzie wygląda pysznie (dzięki za niego!) i chciałabym go zrobić. Wygląda na dosyć prosty, więc nawet ja tego nie zepsuję ^^ A przynajmniej nie powinnam...
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Posty: 1529
Rejestracja: niedziela, 13 listopada 2005, 16:55
Numer GG: 0
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: fds »

Kucharek to taka Vegeta
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
makk
Tawerniany Zabójca Trolli
Tawerniany Zabójca Trolli
Posty: 425
Rejestracja: sobota, 4 listopada 2006, 23:10
Numer GG: 6386578
Lokalizacja: Łódz
Kontakt:

Post autor: makk »

Możesz wyjaśnić, co to ten 'kucharek'?
Wyjaśnienie wyżej :D

Czasami miód może być za słodki i stanie sie mdły. Kucharek bo szybko masz zmieszane różne przyprawy jeżeli nie chce się walczyć z pojedynczymi woreczkemi (ale nie zaduzo go sypać bo danie się przesoli). Oczywiście dla lepszego posmaku mozna zesmażyć w oleju ząbek czosnku, a następnie rozgniecie go w owym oleju by wszystkie soki puściły, nim wrzuci się kurczaka to złagodzi miód. A przyprawy można dodać dowolne choć najepiej wybrać łagodne.

A przypomniało mi sie do wody w której będziesz gotowała ryż możesz wrzucić kostkę knora warzywną lub winiary kostka "zioła z olejem" chyba tak cie to nazywało i uzyskasz smak bez dodawania innych przypraw.
Obrazek Obrazek
Hope is the first step on the road to disappointment.
Mistrz Małodobry
Marynarz
Marynarz
Posty: 370
Rejestracja: niedziela, 20 sierpnia 2006, 00:22

Post autor: Mistrz Małodobry »

camembert ( naturalny albo z pieprzem ) przegryzany z kawałkiem arbuza :D

bardzo ciekawe połaczenie ( zwłaszcza jak ser z pieprzem )
Obrazek
ODPOWIEDZ