Mniam

-
- Tawerniak
- Numer GG: 1655216
- Kontakt:

-
- Marynarz
- Kontakt:
Re: Mniam
Teraz powinienem powiedzieć, że to takie zwykłe zdjątko nic ciekawego nie przedstawiające... ale, do licha, podoba mi się
Choć ja bym spróbował zrobić troszkę bardziej od przodu a nie tak bezpośrednio z profilu. I chyba wyciągałeś to z o wiele większego zdjęcia.
Ocena: 5-

Ocena: 5-
There is no emotion; there is peace.
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.
Zdjęcia
Zdjęcia

-
- Tawerniak
- Kontakt:
Też bym zrobił. Gdybym miał czas się przestawić.. Ale ona się wierciła strasznie...Eriol Velcrow pisze: Choć ja bym spróbował zrobić troszkę bardziej od przodu a nie tak bezpośrednio z profilu.
Nawet niekoniecznie, ale to jest iso1600 i to na dodatek bez odszumiaczyEriol Velcrow pisze:I chyba wyciągałeś to z o wiele większego zdjęcia.

-
- Marynarz
- Kontakt:
Tja, zwróciłem na to uwagę jak znalazłem to zdjęcie na dA... I zapraszam do mojej galerii oczywiścieNawet niekoniecznie, ale to jest iso1600 i to na dodatek bez odszumiaczy

Zdjęcia
Zdjęcia

-
- Majtek
- Numer GG: 0
Witam po wakacjach panowie... Dalej 50% waszych rozmów to dla mnie szumy kosmiczne, bo ostatnio więcej występuję na zdjęciach(''ćwiczy" na mnie kumpel z jakimś aparatem za 2 i pół klocka, a ja nie rozumiem jak można dać za aparat tyle szmalu...). Ale do zdjęcia.
Bo to jednak dobra pszczoła była. Szkoda tych technicznych ''niedociągnięć'', i chyba za to 4. Mimo, ze kiedyś zjem pyszny miodek, owoc udokumentowanej pracy
Bo to jednak dobra pszczoła była. Szkoda tych technicznych ''niedociągnięć'', i chyba za to 4. Mimo, ze kiedyś zjem pyszny miodek, owoc udokumentowanej pracy

-
- Tawerniak
- Kontakt:

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Czy cena aparatu świadczy o umiejętności posługiwania się nim? Nie...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...

-
- Marynarz
- Kontakt:
Tja, ale z drugiej strony często widać jednak dużą różnicę jakości... Dobry aparat pomaga. Nie trzeba walczyć ze swoim sprzętem. To jest jak z systemami RPG - dobry MG wyciągnie dużo nawet z najgorszego systemu ale się przy tym namęczy.
Szpaner ;PDałem tyle samo, a za niedługo cyferka pójdzie w górę..
Zdjęcia
Zdjęcia

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
A beznadziejny MG, nawet z podręcznikiem za 2,5 klocka niewiele zdziała...Eriol Velcrow pisze:Tja, ale z drugiej strony często widać jednak dużą różnicę jakości... Dobry aparat pomaga. Nie trzeba walczyć ze swoim sprzętem. To jest jak z systemami RPG - dobry MG wyciągnie dużo nawet z najgorszego systemu ale się przy tym namęczy.

Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...

-
- Bosman
- Numer GG: 0
- Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...
Mój też był za dwa i pół klocka, ale kilka lat temu... chyba dwa.
Bardzo żałowałem, że nie stać mnie na lustrzankę.
Bardzo żałowałem, że nie stać mnie na lustrzankę.
Ale nie zrobisz dobrego makro z aparatem za 100zł. Za 300 też nie.Czy cena aparatu świadczy o umiejętności posługiwania się nim? Nie...
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie
Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.

- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Z aparatem za 2500 też nie zrobię. Za 5000 też nie.Azrael pisze:Ale nie zrobisz dobrego makro z aparatem za 100zł. Za 300 też nie.

-
- Marynarz
- Kontakt:
Spójrz na niektóre moje fotki które wrzucałem na początek kącika - 5-letni aparat który nawet jak był kupowany nie był uważany za dobry. A fotki całkiem przyzwoite.Ale nie zrobisz dobrego makro z aparatem za 100zł. Za 300 też nie.
Zdjęcia
Zdjęcia

-
- Tawerniak
- Kontakt:
I właśnie tu się mylisz.Azrael pisze:Ale nie zrobisz dobrego makro z aparatem za 100zł. Za 300 też nie.
Chyba wszystkich zaskoczę jak powiem, że do makro najlepsze są..
..kompakty właśnie

Raczej żywy przykład na to, że lustrzanka to studnia bez dna.Eriol Velcrow pisze:Szpaner ;P
No i najpierw monitor niestety, bo co mi po dobrym obiektywie jak nawet rezultatów nie będzie na czym obejrzeć

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5450570
- Kontakt:
2,5 za lustro to faktycznie początek wydatków... od 1500 zaczynają się przecież podstawowe korpusy (no może poza promocjami Nikona d40/d40x, d60 i nowym modelem Canona 1000D), a obiektywy (w lwiej części odpowiedzialne za zdjęcie) nieraz tę kwotę przekraczają, a lampa (nie mówiąc o fotografi studyjnej) i stos innych akcesoriów?
Fuine, kompakty do macro?
Zależy o jakim powiększeniu mówimy (większość ludzi zajmujących się makro, których opinie miałem okazję poznać powtarza, że nie ma porównania, nawet przy zastosowaniu konwertera, problem pojawia się też odnoście do doświetlania - stopka, wejście synchro, brak możliwości zamocowania lamp do macro po bokach obiektywu)
Ech Baz... oczywiście człowiek jest autorem zdjęcia, a nie aparat, ale uwierz, że Kubica Polonezem też cudów nie osiągnie.
Z biegiem czasu rozsądna osoba sama zauważy, czy już wycisnęła wszystko ze sprzętu. Rozpozna czy przeszkodą w robieniu lepszych zdjęć jest ona sama, czy to aparat ją ogranicza.
Przykładowych argumentów przekonujących, że sprzęt robi swoje, mogę podać wiele: komuś może przeszkadzać to że jego kompakt fatalnie radzi sobie w kiepskim świetle zastanym (konieczność wchodzenia na wysokie ISO, które są nieużywalne ze względu na poziom szumów i utratę płynnych przejść tonalnych). Innemu zabraknie gorącej stopki (każdy kto świadomie używał zewnętrznej lampy, wie jak olbrzymia jest różnica w jakości zdjęć). Jeszce inny ponarzeka na zakres ogniskowych (bywa że np. ekwiwalent 35, czy nawet 28 mm w kompaktach to za mało do fotografii krajobrazów, a długie ogniskowe powodują utratę jakości). Kolejny powie, że ma za ciemny obiektyw (przesłona 2,8 zamykająca się wraz ze wzrostem ogniskowej to dla niektórych zbyt mało światła)... Czy choćby moja ostatnia bolączka: wielkość bufora, szybkość zapisywania zdjęć i możliwość bracketingu ekspozycji w RAW, kiedy scena, ma zbyt dużą rozpiętość tonalną do zarejestrowania na jednym zdjęciu. Sprzęt ma znaczenie, jeśli wiesz jak go użyć.
Co do fotki, Fuine Faireva... znając i doceniając twoje umiejętności... nie bardzo.
Fuine, kompakty do macro?

Ech Baz... oczywiście człowiek jest autorem zdjęcia, a nie aparat, ale uwierz, że Kubica Polonezem też cudów nie osiągnie.
Z biegiem czasu rozsądna osoba sama zauważy, czy już wycisnęła wszystko ze sprzętu. Rozpozna czy przeszkodą w robieniu lepszych zdjęć jest ona sama, czy to aparat ją ogranicza.
Przykładowych argumentów przekonujących, że sprzęt robi swoje, mogę podać wiele: komuś może przeszkadzać to że jego kompakt fatalnie radzi sobie w kiepskim świetle zastanym (konieczność wchodzenia na wysokie ISO, które są nieużywalne ze względu na poziom szumów i utratę płynnych przejść tonalnych). Innemu zabraknie gorącej stopki (każdy kto świadomie używał zewnętrznej lampy, wie jak olbrzymia jest różnica w jakości zdjęć). Jeszce inny ponarzeka na zakres ogniskowych (bywa że np. ekwiwalent 35, czy nawet 28 mm w kompaktach to za mało do fotografii krajobrazów, a długie ogniskowe powodują utratę jakości). Kolejny powie, że ma za ciemny obiektyw (przesłona 2,8 zamykająca się wraz ze wzrostem ogniskowej to dla niektórych zbyt mało światła)... Czy choćby moja ostatnia bolączka: wielkość bufora, szybkość zapisywania zdjęć i możliwość bracketingu ekspozycji w RAW, kiedy scena, ma zbyt dużą rozpiętość tonalną do zarejestrowania na jednym zdjęciu. Sprzęt ma znaczenie, jeśli wiesz jak go użyć.
Co do fotki, Fuine Faireva... znając i doceniając twoje umiejętności... nie bardzo.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal

-
- Tawerniak
- Kontakt:
Dlatego ja makro zwykle nie robięNarmo pisze:2,5 za lustro to faktycznie początek wydatków... od 1500 zaczynają się przecież podstawowe korpusy (no może poza promocjami Nikona d40/d40x, d60 i nowym modelem Canona 1000D), a obiektywy (w lwiej części odpowiedzialne za zdjęcie) nieraz tę kwotę przekraczają, a lampa (nie mówiąc o fotografi studyjnej) i stos innych akcesoriów?
Fuine, kompakty do macro?Zależy o jakim powiększeniu mówimy (większość ludzi zajmujących się makro, których opinie miałem okazję poznać powtarza, że nie ma porównania, nawet przy zastosowaniu konwertera, problem pojawia się też odnoście do doświetlania - stopka, wejście synchro, brak możliwości zamocowania lamp do macro po bokach obiektywu)

I, tak, kompakty do makro. A wiesz czemu? Ze względu na większą GO

Te puszki Nikona to totalna porażka. A lampa.. jest zbędna

Jest jeszcze druga sprawa, mianowicie kupowanie sprzętu znacznie ponad swoje możliwości i ambicje

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5450570
- Kontakt:
Ech.. nie obraź się Fuine, ale nie wiem skąd bierzesz tak nieprawdziwe teorie. Jeszcze ktoś chcący dowiedzieć sie czym najlepiej robić macro zaiwestuje w kopakt..... O jakim macro mówimy? O takim, jak zdjęcia kwiatków na tym forum? Czy może takim: http://arachiusz.tuwima.net/ (lampa wielokrotnie w użyciu, a takiego powiększenia kompaktem się nie osiągnie, konwerter z kolei nie dorówna jakością, już nie mówiąc o innych ograniczeniach kompaktu...)
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal

-
- Tawerniak
- Kontakt:
Specjalnie dla Ciebie: http://fujiklub.pl/album_cat.php?cat_id ... SC&start=0Narmo pisze:Ech.. nie obraź się Fuine, ale nie wiem skąd bierzesz tak nieprawdziwe teorie. Jeszcze ktoś chcący dowiedzieć sie czym najlepiej robić macro zaiwestuje w kopakt..... O jakim macro mówimy? O takim, jak zdjęcia kwiatków na tym forum? Czy może takim: http://arachiusz.tuwima.net/ (lampa wielokrotnie w użyciu, a takiego powiększenia kompaktem się nie osiągnie, konwerter z kolei nie dorówna jakością, już nie mówiąc o innych ograniczeniach kompaktu...)

Btw, a odwrotne mocowanie obiektywów to co?

I z własnego doświadczenia wiem, że lustrzanka daje nieraz zbyt małą GO na sensownych nastawach ekspozycji, stąd użycie kompaktu. Na zdjęciu, które wrzuciłem zresztą to widać bardzo dobrze.