Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: CoB »

Dlaczego nie podobało mi się Ślepowidzenie:

1. Fragmenty recenzji Ślepowidzenia z Gildii
(...) z powodu takiej różnorodności ludzkich charakterów bardzo łatwo jest stracić główny wątek samej powieści na rzecz nie mniej rozbudowanych wątków psychologicznych. Stanowią one zarówno siłę, jak i wadę tej powieści. Siłę, gdyż dowiadujemy się bardzo dużo nie tylko o wnętrzach bohaterów, lecz także o pewnych podstawowych relacjach i reakcjach ludzkich. Z drugiej strony czasem autorowi zdarza się wpadać w taki słowotok, okraszony pojęciami z tej dziedziny medycyny, że naprawdę potrzeba skupienia, by mieć jasny i pełny obraz sytuacji.
Polecam wszystkim tym, którzy liznęli chociaż odrobinę psychologii, oraz oczywiście zatwardziałym fanom twardego sajens-fikszyn. Tym dwóm grupom na pewno „Ślepowidzenie” się spodoba.
2. Fragmenty recenzji Ślepowidzenia z Poltera
Jak wspominałem wcześniej, załoga pod wieloma względami stanowi alegorię wszystkich zamieszkujących Ziemię ludzi. Bo tematem Ślepowidzenia tak naprawdę nie jest Obcy, lecz człowiek. Kosmici stanowią tło, pretekst, narzędzie do rozważań nad ludzką psychiką, a cała wyprawa ma na celu spojrzenie na Ziemię z pewnej perspektywy.

I oto widzimy społeczeństwo ekscentryków i samotników, w którym spotkania w cztery oczy już dawno wyszły z mody, seks z drugim człowiekiem stanowi przeżytek (zastępuje go rzeczywistość wirtualna), ba!, drugi człowiek stanowi przeżytek (związki to rzadkość). SI w tak dużym stopniu ułatwiają nam życie, że coraz bardziej na popularności zyskuje tak zwane Niebo, w którym ludzka jaźń istnieje w oderwaniu od wegetującego ciała, zamkniętego w Katakumbach. Relacje międzyludzkie są wypierane przez alienację, a postępująca nauka sprawia, że ludzie stają się coraz mniej ludzcy (Szpindel, uzależniony od mechanicznych zmysłów).
3. Fragment recenzji z Maeg Blog
Autor co jakiś czas burzy kolejne bastiony ludzkiego poczucia wyższości nad resztą gatunków zamieszkałych na ziemi. Wskazuje jak niedoskonali jesteśmy, uzmysławia że ewolucja wcale nie musi stawiać na najlepsze rzeczy.
-------

Tyle przykładów, dlaczego powieść mnie odrzuciła. (Wszystkie pogrubienia i podkreślenia własne).

Nie twiedzę, że Watts nie odrobił domowego zadania z kwestii science. Twierdzę natomiast, że powieść jest pesymistyczna do bólu, a przez to - kiczowata. Mnie najbardziej odrzucały retrospekcje, opisy przeżyć wewnętrznych, biadolenie na ZŁĄ technikę i ZŁYCH ludzi. Przysłoniło to całą fabułę, całą naukowość (bo ta została wykorzystana do podkreślenia Beznadziei i Rozpaczy) i bardzo mocno uwydatniło myśl autora, doprowadzając do tego, że lektura stała się nudna. To nie powieść, a traktat pseudofilozoficzny.
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
Targowo.Istore
Majtek
Majtek

Post autor: Targowo.Istore »

Szczerze mówiąc to teraz mam chwilke przerwy od literatury. Natomiast ostatnią ksiażką jaką czytałem był Silmarilllion Tolkiena. Bardzo wciągajaca,coś dla fanów stylu tego autora.
W naszym sklepie znajdziesz gry planszowe, karciane, figurkowe jak i wszelkie akcesoria do nich potrzebne.
Jeśli nie znaleźli Państwo w naszej ofercie tego czego szukacie to...wystarczy do nas napisać a my już zajmiemy się resztą.

www.targowo.istore.pl
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Mi akurat pesymizm i beznadzieja nie przeszkadzały. Szanuje twoje zdanie, ale w żadnym wypadku nie nazwałbym Ślepowidzenia kiczowatym.
biadolenie na ZŁĄ technikę i ZŁYCH ludzi.
Wybacz, ale wydaje mi sie że tu akurat nie masz racji - w gruncie rzeczy poza sarkastycznymi uwagami wobec Nieba Watts raczej gloryfikuje technikę. Oczywiście - jasno określa jej negatywny wpływ na społeczeństwo, ale sama w sobie nie stanowi zła. Poza tym w Ślepowidzeniu ludzie nie są źli, każdy bohater ma swoje pozytywne strony, nawet Sarasti (choć tego masz prawo nie wiedzieć, bo nie przeczytałeś książki do końca).
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
CoB
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5879500
Kontakt:

Post autor: CoB »

Wybacz, ale wydaje mi sie że tu akurat nie masz racji - w gruncie rzeczy poza sarkastycznymi uwagami wobec Nieba Watts raczej gloryfikuje technikę. Oczywiście - jasno określa jej negatywny wpływ na społeczeństwo, ale sama w sobie nie stanowi zła.
Dzięki, jeśli nie technika jest zła, bo wpływa negatywnie na społeczeństwo, to społeczeństwo jest złe, bo tworzy technikę, która ułatwia negatywne zachowania. Czepiasz się słowa, myślę jak prosty chłop i zło jest dla mnie czymś negatywnym, rozpaczą, beznadzieją itd.
Poza tym w Ślepowidzeniu ludzie nie są źli, każdy bohater ma swoje pozytywne strony, nawet Sarasti (choć tego masz prawo nie wiedzieć, bo nie przeczytałeś książki do końca).
I znowu - chodzi mi o negatywne nacechowanie bohaterów, w potocznym rozumieniu, tworzenie "złych" ludzi, takich z tysiącem zboczeń i problemów, którzy niby są tak realistyczni... Nie będę czekał do końca książki, żeby zobaczyć ich pozytywy. Zresztą nie o to mi chodzi, ścierpiałbym takich bohaterów, taki świat nawet, gdybym został uraczony sensowną fabułą, a nie psychologią podwórkową (do Dicka to Wattsowi daleko, a do literatury pięknej...) i retrospekcjami (przynajmniej do tego punktu, do którego dotarłem). Po co mam czytać coś, co do mnie nie przemawia? Są dziesiątki tytułów na znacznie wyższym poziomie.

Zresztą... po to wrzuciłem cytaty recenzentów, żeby przedstawić punkt widzenia ludzi, którzy chwalą tę książkę. I, co ważniejsze, przeczytali ją do końca. W przeciwieństwie do mnie.

Każdy, przed zakupem, może sam sprawdzić treść - http://www.rifters.com/real/Blindsight.htm
http://niwia.myforum.pl/ - forum Opolskiego klubu RPG i fantastyki
http://my.opera.com/gimnazjon/blog/ - sport, ruch, zdrowie, itepe
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Zabrałem się dzisiaj za "Boże Igrzysko" Normana Daviesa. Ciekaw jestem kiedy skończę ;)
.
Ravson
Szczur Lądowy
Numer GG: 9564594

Post autor: Ravson »

Czytam aktualnie serię "Zwiadowcy" J.Flanagan`a.
Jestem dość młodym czytelnikiem (mam 15 lat) i bardzo mi się spodobała pierwsza część.
Książkę poleciła mi bibliotekarka w mojej szkole, która jest Fanką tych książek.
Dziś zabieram się za 5 tom, do tej pory jestem BARDZO, BARDZO zadowolony.
Wiosną 2011 wyjdzie kolejna część. (ósma)

Gorąco polecam przygody Willa, Halta, Horace`a i księżniczki Cassandry :)
Wevewolf
Mat
Mat
Numer GG: 0

Post autor: Wevewolf »

Próbowałem czytać Kolor Magii Pratchetta i teraz mogę już stwierdzić, że nie podoba mi się styl pisania tego gościa ;)
Drugą ksiażką za którą się wziąłem to Złoto Gór Czarnych, ciekawa lektura, choć nie ma rewelacji. Miłośnikom indian ;p
Osobiście to upek mi się podoba - wciągający i łączący wszystkie postacie :D
Adda
Majtek
Majtek
Numer GG: 21666460

Post autor: Adda »

Od ponad miesiąca powiedzmy że czytam "Odwet oceanu" Franka Schatzinga.
Tomiszcze dość grube (950 stron) i miałam nadzieję że będzie się fajnie czytać, ale niestety- za dużo naukowych opisów, akcja ciągnie się jak flaki z olejem. Dotarłam do 200 strony i utknęłam. Chyba sobie podaruję resztę.

Przeczytałam również pierwszą część "Zwiadowców" J.Flanagana. Fajnie się czytało ale nie mam dostępu do następnych części.
"Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!"
No Name
Bombardier
Bombardier

Post autor: No Name »

Czytam Hobbita do matury i dla fanu zresztą też. Kiedy to teraz czytam, to rzeczywiście można stwierdzić że Tolkien jeszcze wtedy nawet nie myślał o Władcy. Świat jest przedstawiony zupełnie w inny sposób.

Apropo mam fajną zagadkę dla fanów Tolkiena. Mój temat maturalny brzmi mniej, więcej tak:
"Kreacja świata we Władcy Pierścieni. Omów na podstawie trylogii autora."
Dostrzegacie już błąd? :twisted:
Tylko co ja mam z tym teraz zrobić? Powiedzieć komisji że są nieoczytani? :P
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"

May the Phone be with you!
evilmg
Majtek
Majtek

Post autor: evilmg »

Ja chyba jakiś dziwny jestem bo dla mnie to wygląda logicznie:"Kreacja świata we Władcy Pierścieni. Omów na podstawie trylogii autora." Niby gdzie jest błąd? Masz omówić kreację świata we Władcy Pierścieni to na podstawie czego chcesz mówić, Silmarilionu? Masz omawiać Władcę i tyle... o innych pozycjach możesz wspomnieć, ale bazą ma być trylogia.
RXA
Pomywacz
Numer GG: 26186046

Post autor: RXA »

Jak dla mnie, to "Władca Pierścieni" zawsze był i będzie sześcioksięgiem, bez względu na to w ilu tomach go wydają. Miałem podobny pomysł na pracę maturalną, ale na podstawie "Silmarilionu" i "Niedokończonych opowieści". Polonista, który przez "Silmarilion" przebrnąć nie mógł, powiedział, że chyba jestem chory i polecił temat: "Problemy człowieka współczesnego w oparciu o literaturę XIX wieku.". A ja na chama próbuję teraz zrobić kompleksową analizę dzieł Tolkiena i jestem w trakcie piątego czytania "Silmarilionu".
Mam swój świat, swoje kredki i... zero zdolności artystycznych...
Ravson
Szczur Lądowy
Numer GG: 9564594

Post autor: Ravson »

No Name

Jeśli wciągnął cię pierwszy tom bez obawy możesz pokusić się o kupno drugiego.
Ja mam aktualnie całą sagę (7 tomów) kupiłem za 200 zł na allegro.
Kocham te książki, a każdy wie, że..

...Dobrą książkę trzeba mieć zawsze na półce.
No Name
Bombardier
Bombardier

Post autor: No Name »

Ravson pisze:No Name

Jeśli wciągnął cię pierwszy tom bez obawy możesz pokusić się o kupno drugiego.
Ja mam aktualnie całą sagę (7 tomów) kupiłem za 200 zł na allegro.
Kocham te książki, a każdy wie, że..

...Dobrą książkę trzeba mieć zawsze na półce.
Pardon, ale o czym mowa? :)

@RXA: Trzeba być twardym. Nie będę omawiał tematów które mnie gówno obchodzą. Tak to przynajmniej coś z tego wyniosę.
A jeśli już przy polonistach jesteśmy, to wstaw sobie, że moja polonistka nie przeczytała ani Władcy, ani Hobbita.
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"

May the Phone be with you!
Frustrata
Szczur Lądowy
Numer GG: 3283307

Post autor: Frustrata »

Ja teraz czytam naraz Pilipiuka, Pratchetta, a mam zamiar zacząć trylogie Husycką... czyli nic oryginalnengo :( .
Adda
Majtek
Majtek
Numer GG: 21666460

Post autor: Adda »

"Jądro ciemności" Josepha Conrada, "Wielkie ciężarówki wyjeżdżają z morza" Marty Fox i "Imitacja życia" Fannie Hurst (znaleziona przez mamę na strychu książka z 1947r) :smile:
"Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!"
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Post autor: kaziu »

"Lód" Dukaja i dowolna książka Pratchetta którą sobie kupie w sobotę(w zasadzie jego książki biorę na chybił trafił, bez kolejności i nigdy się nie zawiodłem)
corvus
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2609448
Kontakt:

Post autor: corvus »

kaziu pisze:nigdy się nie zawiodłem)
Ja raz, Kosiarza czytając... Zresztą do tej pory przy dwóch podejściach nie skończyłam go ani razu.

A obecnie? Inny świat kończę, tak samo jak kończę Mistrza i Małgorzatę i cały czas zabieram się za Rynn's World Steve'a Parkera. Ot, książka w uniwersum Warhammca, ale coś się zebrać nie mogę.
ODPOWIEDZ