Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Koval
Marynarz
Marynarz

Post autor: Koval »

Z takich mniej znanych, to polecam Jarosława Grzędowicza i jego "Popiół i kurz" oraz "Pan lodowego ogrodu" (drugi tom w tym roku). Polak potrafi, i to nie tylko Sapek.
"Ogrom szaleństwa jest najlepszym zmysłem."
Seto
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: Seto »

Aż wstyd się przyznać ale nigdy jeszcze nie czytałem nic ze świta dysku, ale nadrabiam zaległości i wczoraj zamówiłem Kolor Magii :D

"Popiół i kurz" czytałem i muszę przyznać, że książka wywarła na mnie duże wrażenie i również mogę ją spokojnie polecić.
Obrazek
Visius
Majtek
Majtek
Numer GG: 3705860
Kontakt:

Post autor: Visius »

Koval, czy aby na pewno sądzisz, że "Popiół i kurz" to mało znana książka? Jestem już trzecią osobą, która to cudo czytała. Uważam tę powieść za rewelacyjną. Trzyma cały czas w napięciu, a warsztat Grzędowicza powalił mnie wręcz na kolana. Polecam ją bardzi, ale to bardzo. :D

Aktualnie czytam "Diunę" F. Herberta (mam prawo robić to dopiero teraz, bom młody szczyl jeszcze) i musze przyznać, że to jedna z lepszych książek jakie w życiu czytałem. Jedno słowo wystarczy, żeby opisać ją w całości. REWELACJA.
Obrazek
Koval
Marynarz
Marynarz

Nie wiedziałem, że tylu z Was zna Grzędowicza, ale bywa, że takie perełki giną w tłumie Tolkienów, Sapkowskich czy innych, a że to tylko dwie książki, to tym bardziej.
Swoją drogą podobają mi się okładki książek wydawanych przez Fabrykę Snów.
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

-Koval- pisze:wydawanych przez Fabrykę Snów.
Fabryke Slow, nie SNOW! :wink:
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

No ta Fabryka Snów to raczej filmy wypuszcza w świat (jakby ktoś nie wiedział to tak się czasem mówi na Hollywood).

Ja trochę z innej mańki dzisiaj bo zamiast coś polecić powiem na co czekam.

A) Andrzej Pilipiuk "Czerwona Gorączka". No cóż, nie będę kłamał, jestem fanem i nie odpiściłem jeszcze nic co było firmowane nazwiskiem Pilipiuk to i teraz nie odpuszcze. Co prawda nie jestem na tyle zaślepiony by twierdzić, że wszyskie książki Andrzeja są cudowne itd. ale za to każdą czyta się bardzo dobrze (przynajmniej mi) i ogółem można powiedzieć, że je kolekcjonuje.

B) Milena Wójtowicz "Załatwiaczka". Bardzo sobie cenie przesycone zakręconym humorem książki tej autorki, zwłaszcza "Wrota" przypdały mi do gustu, choć "Podatek" też posiada swój urok, zwłaszcza ze względu na bardzo ciekawy świat przedstawiony.

C) Ja "I po maturach...". Krótko mówiąc pozycja, na którą wszyscy maturzyści czekają z utęsknieniem. :P
Neonardo
Szczur Lądowy

Post autor: Neonardo »

Ciekawą i wciągającą książką jest "Atramentowe sercer" Corneli Funke oraz jej kontynuacja "Atramentowa Krew"
szturm
Mat
Mat
Numer GG: 8991900
Kontakt:

Post autor: szturm »

Z ostatniego czytania...

Jacuś Piekara - Świat jest pełen chętnych suk.

John Moore - Heroizm dla początkujących
szturm! a nie Szturm -.-

Tim, tirim tim.

I think you're the same as me...
Koval
Marynarz
Marynarz

Tak, słów, a nie snów. Odpowiedzialny za to chochlik drukarski został już przykładnie nabity na pal 8)
Co do samych książek, to nie wiem czy ktoś wcześniej coś pisał o "Kronikach wampirów" A. Rice. Niby są super, klimatyczne, świetnie przedstawiają społeczność Kainitów (naleciałości z erpega...) i takie tam, ale w rzeczywistości, to polecam trzy pierwsze pozycje z serii. Przyznaję, że z 10 (tyle liczy 'saga') kupiłem 9, ale jakoś mnie nie przekonały. Z początku jest wszystko w porządku (czyli od "super" do "Kainitów"), lecz później robi się dosyć męczące, bo po jednej, dwóch człowiek już załapuje, o co biega i jakoś dalsze książki są jakby odcinaniem kuponów od poprzednich i prawdę mówiąc powyżej trzeciej już mnie żadna nie zachwyciła tak, jak by można tego oczekiwać od fascynata wampirów. A szkoda...
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

szturm pisze:Jacuś Piekara - Świat jest pełen chętnych suk.
O, też to czytałam, chyba jakoś w lutym (nie pamiętam, czy o tym tutaj wspominałam). I nawet nie było takie złe. Jedyna uwaga, którą mam, to takie dziwne wrażenie, że gdzieś większość tych tekstów już widziałam. Czy one przypadkiem nie były publikowane w różnych pisemkach typu Nowa Fantastyka?

A tak nieco z innej beczki:
Ostatnio przeczytałam 'Ucznia skrytobójcy' i teraz zaczytuję się w 'Królewskiego skrytobójcę'. Obie książki napisała Robin Hobb. W kolejce jeszcze czeka ostatni tom trylogii. Nie wiem, co takiego ma w sobie ta seria, ale nie mogę się oderwać, żeby wrócić do innej - czekając aż poczta dostarczy mi 'Letni Deszcz. Kielich.' Brzezińskiej zabrałam się za serię o skrytobójcy i nie moge wrócić do przygód Twardokęska, mimo że naprawdę bym chciała. Ech, że też nawet ksiażki się mną rządzą... ;)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Znalazłem ostatnio w szafi i przeczytałem "Smok i jerzy" autorstwa Gordona R. Dicksona. Całkeim przyjemna książka. Szybko się czyta (są momenty, w których akcja sporo spowalnia ale to nie przeszkadza) a przy tym jest dość krótka więc polecam przeczytać. Całość opowiedziana jest z ciekawego punktu widzenia (a mianowicie człowieka, który przez przypadek dostał sie do ciała smoka). Sporo smoków, wilków, piaszczomroków, rycerzy i nadobnych dam. Na prawdę polecam.
.
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Ostatnio zrobiłem sobie powtórkę z książek Piekary... i tradycyjnie je polecam, chyba jedynymi książkami które osobiście czytam z większą przyjemnością jest tradycyjna saga ASa :)
A wracając do Jacusia. Nie czytałem niestety "Świata chętnych BLACKs'ów" jednak przedstawię reszte tytułów w przymilnym rządku ^^

4 Miejsce - Przenajświętsza Rzeczpospolita, kontrowersyjne, czasem wg mnie zbyt wulgarne dzieło. Wg mnie najsłabsza książka Piekary choć posiada swoje smaczki. No i rzeczywiście nie sposób nie przyznać racji hasłu na okładce "W świecie PRz orwellowska wizja "Roku 1984" moze wydac sie rajem".
3 Miejsce - Arivald z Wybrzeża, pogodne, aż radośnie naiwne - jeśli ktoś przepada za typowym fantasy ze smokami i magami to polecam w całej rozciągłości. Jesli nie - również polecam, dla pośmiania sie z konwencji ;)
2 Miejsce - Samodzielne opowiadania. Piekara praktycznie pisze tylko opowiadania (od tego wyłamuje sie PRz) i widac że to mu wychodzi najlepiej. Osobiście mogę mu pzryznac tytuł najlepszego polskiegom pisarza opowiadań fantasy :]
1 Miejsce - Cykl książek o Mordimerze Madderdinie, cudo, panowie bracia, cudo! Najbrudniejszy świetny cykl fantasy! Nic wiecej nie bedę mówił - trzeba kupić :D
Seto
Kok
Kok

Post autor: Seto »

Przed chwilką skończyłem czytać Kolor Magi który był pierwszą książką Pratchetta którą przeczytałem. Naprawdę niezła lektura. Przyjemnie się czyta i wg. całkiem niezły humor. Teraz się nie dziwie że co jakiś czas ktoś w tym temacie poleca coś ze Świata Dysku.

Teraz zamówiłem sobie "TO" Stephen Kinga. Zacząłem kiedyś czytać ebooka, ale oczy nie wytrzymywały więc postanowiłem kupić książkę. Mam nadzieje że będzie się opłacać ;)
Obrazek
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Pisałem nieco wcześniej o Czerwonej Gorączce. Mam, przeczytałem i mógłbym coś tu teraz napisac na jej temat. Ale ponieważ nie lubię się powtarzać odsyłam do mojej recenzji pod tym adresem: http://tawerna.rpg.pl/artykul.php?id_artykul=161
Werewolf
Pomywacz
Lokalizacja: Z miejsca gdzie psy d**ami szczekają a wrony zabijają się o znak "koniec świata"

Post autor: Werewolf »

Przeczytałem "Młot na czarownice" J.Piekary i uznaję, że jest słabsza od pierwszej częśći. Dobra, ale nie nadzwyczajna.
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Taaa... Sługa Boży był zdecydowaniwe lepszy. Młot już mi sie gorzej czytało...

Wczoraj zakończyłem po raz 3-ci Achaję. Ziemiański stworzył naprawde dobry kawał fantastyki ;)
Werewolf
Pomywacz
Lokalizacja: Z miejsca gdzie psy d**ami szczekają a wrony zabijają się o znak "koniec świata"

Post autor: Werewolf »

"Kłamcę" Jakuba Ćwieka zamówiłem, bo zaciekawiła mnie historia. Kiedy przyszedł, przemknąłem przez niego w jeden wieczór. Pomysł fajny... czyta się dobrze, ale takie trochę "czytadło". Ale czego więcej wymagać- to gościa pierwsza książka. Niemniej czytało się bardzo dobrze.
ODPOWIEDZ