Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Jakiś czas temu przeczytałam Plewy na wietrze Brzezińskiej i polecam, bardzo polecam. Wprawdzie nie wciągnęła mnie tak bardzo jak Żmijowa harfa, ale to dlatego, że wiedziałam, co będzie dalej (tak to jest, jak się zacznie czytać od samego środka). Ale i tak dałam 6 na biblionetka.pl :)
Teraz czekam sobie na trzeci tom, który powinien przyjść z Merlina w ciągu następnych dwóch tygodni i w międzyczasie zaczęłam czytać Ucznia skrytobójcy Robin Hobb, który zapowiada się nieźle. Wciągnęłam już 10 rozdziałów i nawet mi się podoba :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

Mael pisze:niestety. Ale to i tak nie zmienia faktu, ze Salvatore'a bede czytal dalej a jeszcze troche mi zostalo do przeczytania.
Niestety, Salvatore'a czytałem dwie książki (z Pięcioksięgu Cadderly'ego) i muszę powiedzieć, że drugiego tak złego pisarza nie znam; przebija nawet Zahna ze Star Warsów.
Przy okazji witam na forum :)
Werewolf
Pomywacz
Lokalizacja: Z miejsca gdzie psy d**ami szczekają a wrony zabijają się o znak "koniec świata"

Post autor: Werewolf »

Z cyklu "Werewolf poleca" :)
1.) Trylogia "Mroczne materie" Philipa Pullman'a- saga człowieka uznanaego przez kościół angielski za najniebezpieczniejsze pióro współczesnej Anglii. Przedstawia inną wizję kościoła jaki znamy i kwestie wiary na świecie (światach)
2.) I tom trylogii "Wąż Marlo" Marcina Wrońskiego- Kupiłem bo myślałem, że coś w stylu "Skrytobójcy" R. Hobb, i mocno się pomyliłem. Nie powiem że lepsze, ale po prostu więcej akcji. Całość łączy tylko (ale też nie całkiem) "zawód" głownego bohatera. Wciągająca książka.
3.) "Sługa Boży" Jacka Piekary.-zbiór opowiadań o inkwizytorze Mordimerze Madderdinie. Napewno był już wielokrotnie wymieniany na tym forum, ale uznałem ,że i moja rekomendacja nie zaszkodzi. :)
Seto
Kok
Kok

Post autor: Seto »

Węża Marlo czytałem i zgadzam się że wciąga. Ale ogólnie to średnio mi się podobała książka.
Obrazek
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Hurra, przyszła dzisiaj paczka z Merlina (spodziewałam się jej dopiero w przyszłym tygodniu), a w niej dostałam trzy książki:
- "Letni deszcz. Kielich" Brzezińskiej
- "Inne pieśni" Dukaja
- "Świat bez kobiet" Agnieszki Graff.

Ostatnią książkę pochłonęłam całą dzisiaj. Zamknęłam się wygodnie w sypialni i spędziłam tam cały dzień, wychodząc tylko w poszukiwaniu jedzenia ;) Bardzo ciekawa i mądra książka, momentami zabawna. Polecam!
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Taki świat by mi się spodobał... Ale mam pytanie - czy to fantastyka? Bo jest bodaj Ela (Ewa?) Graff, która pisze fnatastykę...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

BAZYL pisze:Taki świat by mi się spodobał...
Mizogin z Ciebie?
Ale mam pytanie - czy to fantastyka? Bo jest bodaj Ela (Ewa?) Graff, która pisze fnatastykę...
Nie, to nie jest fantastyka. A pełny tytuł to "Świat bez kobiet: Płeć w polskim życiu publicznym"
Kaczor
Marynarz
Marynarz

Post autor: Kaczor »

Czytal ktos tu "Cień wiatru"? Nie? Polecam:P uzasadnienie? nie mam. Poprostu jest zarabista i tyle.
"Yet another beautiful moonlit night."-Alucard :D
liego
Majtek
Majtek

Post autor: liego »

No dobra to ja polecam Kod Leonarda da Vinci - jest poprostu świetna.

I mam równocześnie pytanie czy czytał ktoś książki z seri Świat dysku nie wiem czy warto się za nie zabierać.
Obrazek
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

liego pisze:I mam równocześnie pytanie czy czytał ktoś książki z seri Świat dysku nie wiem czy warto się za nie zabierać.
Radzę przejrzeć ten wątek - prawie na każdej stronie ktoś poleca Pratchetta i Świat Dysku ;)
liego
Majtek
Majtek

Alucard 666 pisze: Aha... i MROCZNA WIEŻA Kinga... R E W E L K A
Tak mroczna wieża czytałem prawe wszystkie części czytało się je jednym tchem nauka schodziła na drugi plan, jeśli nie na trzeci. Podobnie było z sagą o wiedziminie a może i jeszcze gorzej :twisted:

@Falka
Właśnie twój nik jakoś mi się kojarzy z wiedziminem. ( Coś lub ktoś u elfów) ale pewien nie jestem ninęły już 2 lata od przeczytania ostatniej części.
Ravandil pisze:Już gdzieś to pisałem, ale absolutnie polecam "Zbrodnię i karę" Dostojewskiego. Czytałem to 2 lata temu, to był to dla mnie koszmar. Przeczytałem teraz... i dziwię się, czemu wtedy tak było. Tym razem czytało mi się świetnie i naprawdę wczułem się w klimat. Po prostu rosyjska literatura jest świetna - praktycznie wszystko Dostojewskiego, Gogola (m.in "Rewizor"), czy Bułchakowa to kawał świetnej twórczości. Naprawdę warto
Zbrodnia i kara to chyba najlepsza lektura szkolna z jaką miałem styczność. no jeszcze całkiem przyzwoite było "Nad Niemnem" - ale sam nie wiem czemu mi się podobała.
Obrazek
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

liego pisze: @Falka
Właśnie twuj nik jakoś mi się kojarzy z wiedziminem. ( Coś lub ktoś u elfów) ale pewien nie jestem ninęły już 2 lata od przeczytania ostatniej części.
Aż mi w tym zajeżdża prowokacja :D
Falka jest pseudonimem głownej bohaterki sagi - Ciri. Przybrała go po Falce Niszczycielce, takiej złej złolce ;)

http://wiki.thewitcher.com/index.php/Falka <-- Link do Witcher Pedii o Falce

http://wiki.thewitcher.com/index.php/Ciri <-- link do tej samej encyklopedii w artykule Ciri
liego
Majtek
Majtek

Phoven pisze: Aż mi w tym zajeżdża prowokacja :D
Falka jest pseudonimem głownej bohaterki sagi - Ciri. Przybrała go po Falce Niszczycielce, takiej złej złolce ;)
No właśnie wiedziałem że widziałem to w wiedziminie ale nie pamiętałem dokładnie co to było . Serio nie ma w tym nej prowokacji po prostu dość dawno czytałem tę książkę.
Obrazek
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Prowokacją to było "Twuj" - jeszcze raz takie coś zobaczę i nie ręczę za siebie. Wprawdzie to nie będzie "krew na twoich rękach, Falka, krew na twej sukience", ale i tak będzie straszne - znikające posty, upomnienia i wpis na Czarną Listę :>

Przy okazji polecam lekturę słownika ortograficznego.
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Falka pisze:Przy okazji polecam lekturę słownika ortograficznego.
O i to powinna być myśl przewodnia tego wątku :P . Dodam, że ja jak nie jestem pewien jak coś się pisze to wrzucam w google, to i poprawną werje poda jak jakiegoś "błęda" strzele a na forum ludzie nie ujrzą.

A co do topicu to plecam książki Siergieja Łukanienko "Nocny Patrol" i "Dzienny Patrol". Są to 2 pierwsze tomy trylogii (3 o ile wiem nie ukazał się w Polsce), które są kawałkiem naprawdę porządnej i dającej do myślenia fantastyki. Jedyny mankament to tłumaczenie pierwszej z nich ponieważ niektóre struktury gramatyczne wzięto wprost z rosyjskiego ale da się znieść. Tak czy inaczej polecam.
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Falka pisze:Przy okazji polecam lekturę słownika ortograficznego.
Nie jestem pewien, ale kilka razy już to chyba bylo polecane. Ale mniejsza z tym.

Polecam lekturę "Baltazara Gąbki" (całą serię oczywiście!) i "Bombową Bilblię" :D
Co z tego, że to książki (w zasadzie) do lat 10? W każdym z nas drzemie dziecko :D
.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Phoven pisze:
liego pisze: @Falka
Właśnie twuj nik jakoś mi się kojarzy z wiedziminem. ( Coś lub ktoś u elfów) ale pewien nie jestem ninęły już 2 lata od przeczytania ostatniej części.
Aż mi w tym zajeżdża prowokacja :D
Ja sie moze wyrozniam, ale mnie Falka zawsze kojarzy sie z taka bohaterka pewnego komiksu, co co chwile z cyckami na wierchu latala ^_^
ODPOWIEDZ