Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

:arrow: Jeremy Clarkson "Świat według Clarksona"
:arrow: Jeremy Clarkson "Wiem, że masz duszę"
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

:arrow: Tom Clancy "Bez skrupułów"
Niesamowita książka. To bez wątpienia najlepszy thriller, jaki czytałem. Fabuła jest niby sztampowa: ot zabili dziewczynę byłemu marine, a on postanowił się za to zemścić. Ale sposób podania całości jest perfekcyjny. Nie ma tu rozwiązań z kina klasy B lub C, gdzie samotny mściciel rozwala pół dzielnicy. Mamy za to podchody, rozpoznanie i szybką, cichą egzekucję wybranego celu. Trzyma w napięciu do samego końca. Momentami dość brutalna, naturalistyczna wręcz, może jednak dzięki temu taka prawdziwa.
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

:arrow: Mark Haddon "Dziwny przypadek psa nocną porą"
Tytuł może nieco odstraszyć ale to na prawdę bardzo pożądna książka. Narratorem i głównym bohaterem jest Christopher Boone. Ma on 15 lat i cierpi na chorobą Aspergera (odmiana autyzmu), jest bardzo uzdolniony matematycznie. Książka nie tyle opowiada o tym jak Christopher bawi się w detektywa ale o tym jak żyją ludzie cierpiacy na autyzm. Jest to na prawdę świetna książka godna każdego - mlodego czy starego ;)
.
Heimdall
Bosman
Bosman

Post autor: Heimdall »

W pełni podpisuję się pod tym, co napisał Deep. Czytałem tą książkę chyba ze trzy razy :) . Lekka, przyjemnie się czyta, tylko czasem jak bohater tłumaczy coś po "matematycznemu" to trochę ciężko zrozumieć :P .
...
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Mogę z czystym sercem polecić "2586" Pilipiuka - zbiór opowiadań o treści różnistej, ale każda ma swój klimat i trzyma poziom. A poza tym - Julio Cortazar "Gra w klasy" - niesamowita książka, a na dodatek... można ją czytać na mnóstwo sposobów (dosłownie!) :)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Raven
Majtek
Majtek
Numer GG: 2708525

Post autor: Raven »

Oso pisze: Tom Clancy "Bez skrupułów"...
Jak Clancy to tylko " POLOWANIE NA CZERWONY PAŹDZIERNIK " najlepsze political fiction na całym świecie :!: :!: :!:
A ŻEBYŚCIE ŻYLI W CIEKAWYCH CZASACH... WSZYSCY... TY TEŻ CO SIĘ TAK GAPISZ... WIEM GDZIE MIESZKASZ, WIEM CO JADASZ NA KOLACJĘ, WIEM....
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

A właśnie, że nie. Polityki w tym tyle, co kot napłakał. Jak chcesz polityki, to sięgnij po "Dług honorowy" i "Dekret" tego samego autora. Koniecznie w tej kolejności. Zaręczam, że to, co dzieje się pod koniec pierwszej i na początku drugiej może sporo zaskoczyć. Nie chcę spoilerować, ale Clancy chyba kogoś zainspirował.

Co zaś można znaleźć w tych książkach? Dwie wojny, działania na terytorium wroga, próba porwania córki prezydenta USA, krach na giełdzie, epidemię, przepychanki o najwyższy stołek. Całość jest strasznie gruba (coś około 1600 stron), ale pochłania się to błyskawicznie i z wypiekami na twarzy. Clancy ma taki styl pisania, że aż chce się przewracać kolejne strony, żeby zobaczyć, co będzie się działo.
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
BochN
Majtek
Majtek
Numer GG: 12017892

Post autor: BochN »

:arrow: "Necrosis przebudzenie" Jacka Piekary i Damiana Kucharskiego- Zbiór całkiem dobrych opowiadań, wszystkie trzymają równy poziom i posiadają całkiem przyjemny mhroczny klimat, szkoda jedynie tego, że z 5 opowiadań 3 czytałem już w "Fantasy".

:arrow: "Szatański interes" Tomasza Pacyńskiego- Kontynuacja przygód Matyldy i dziadka Mroza z "linia ognia", całkiem zresztą niezła, przyjemnie się czyta aczkolwiek nie jest to książka na którą wydałbym bez wahania ciężko zarobioną mamonę, lepiej naciągnąć miejscowa bibliotekę.

:arrow: "Rycerz bezkonny" Romualda Pawlaka- Z książek które przeczytałem na feriach ta stanowczo najbardziej mi się spodobała, przygody Fillegana z Weak są ciekawe i zabawne a bohater jest osobnikiem o wielu talentach (w tym do pakowania się w kłopoty, a właściwie do wychodzenia z nich bo te same go znajdują) i marzeniach (wyobrażacie sobie te zastępy bojowych wielbłądów pędzących przez Europę) , choć niestety książka nie jest zbyt obszerna (na szczęście mają powstać kolejne tomy), ciekawe czy inne książki tego autora są równie ciekawe, trzeba będzie sprawdzić.
De gustibus non est disputandum, no nie?
Midnight
Marynarz
Marynarz

Post autor: Midnight »

z ksiazek ktore lubie i moge polecic to napewno "Hotel Transylwania" "Hotel Transylwania" Yarbro Chelsea Quinn.
z ksiazek ktore ostatnio czytalam i przypadly mi do gustu to Eragon :)
Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.
Kaczor
Marynarz
Marynarz

Post autor: Kaczor »

Jesteś tylko Diabłem-Joe Alex
Dekameron-G.Boccaccio

to tyle ode mnie;)
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

Dwie książki, z tych mniej znanych, które z czystym sercem mogę polecić:
:arrow: Janusz Zajdel, "Limes Inferior"
Historia o człowieku, który zajmuje się nielegalnym podwyższaniem klasy intelektualnej i społecznej w futurystycznej Utopii. Fatalne zakończenie, ale genialna akcja i świat przedstawiony.
:arrow: Connie Willis, "Przejście"
Opowieść o lekarzach, którzy badają zagadkę znaczenia doświadczeń granicznych (tj. występujących podczas śmierci klinicznej). Ciekawa fabuła, z jednym, ale za to genialnym zwrotem akcji i wyraziste postaci.
Visius
Majtek
Majtek
Numer GG: 3705860
Kontakt:

Post autor: Visius »

No to może i ja jeszcze coś tutaj skrobnę. Ostatnio przybyło trochę przeczytanych książek, więc czas coś polecić.

:arrow: Magdalena Kozak: Nocarz. Choć jestem w trakcie czytania, stwierdzam, że książka jest doskonała. Bardzo mnie wciągnęła i już pierwszego dnia pochłonąłem znaczną część. Do tego polecają ją takie osobistości jak choćby Pani Kossakowska.

:arrow: Troy Denning: Gwiezdne Wojny: Mroczne Gniazdo I: Władca Dwumyślnych. Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że ta trylogia została już zakończona, ale ja jestem dopiero po pierwszym tomie. Stwierdzić muszę, że to dobre rozpoczęcie nowej ery w dziejach Galaktyki Gwiezdnych Wojen. Naprawdę dobra kontynuacja sagi.
Obrazek
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

A ja teraz będę promował polską literaturę:
:arrow: Bolesław Prus - "Lalka" - moja obecna lektura, nudne jak cholera (jak dla mnie), ale że czytelnictwo wśród młodzieży zanika, szczególnie w kategorii lektur, to polecam, w końcu klasyka :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Seto
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: Seto »

Jak polecany jest Nocarz który mi także bardzo się spodobał to warto wspomnieć także o jego drugiej części Renegacie
:arrow: Magdalena Kozak: Renegat -kontynuacja Nocarza, świetna książka, dobrze się czyta. Na prawde polecam.
Obrazek
Uciekinier
Marynarz
Marynarz

Post autor: Uciekinier »

"Lalka" - cóż nie przeczytałem, ale mój brat tak. Ja stwierdził, jest to książka, która najlepiej oddaje klimat ówczesnej Polski. Nie bede odbiegał za daleko od tamtych czasów i polecę dzieła Stefana Żeromskiego, zwłaszcza:

:arrow: "Syzyfowe prace" - jak dla mnie świetne, opis życia, zmagań z rusyfikacją i po części z dojrzewaniem młodzieńca.

:arrow: "Przedwiośnie" - siła ideologii i jej spotkanie z brutalną rzeczywistością. Oczywiście z wojną i miłością w tle :P . Co tu dużo mówić: wspaniałe :D .[/b]
Wciąż mnie ścigają!
Nekromanta
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Nekromanta »

Trylogia Klingi Łowcy - R.A. Salvatore
Visius
Majtek
Majtek
Numer GG: 3705860
Kontakt:

Post autor: Visius »

Seto, możech choć ciut odsłonić tajemnicę Renegata? Po przeczytaniu Nocarza tak jestem nim zafascynowany, że koniecznie chcę więcej, w tym klimacie, a wydaje mi się, że ta kontynuacja będzie równie zabójcza. Gdybyś mógł tak delikatnie podsunąć jakieś fakty z książki, byłbym niezmiernie wdzięczny. Oczywiście zachowując zdrowy rozsądek i nie przedstawiać całej fabuły. ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ