Pratchett stwożył bardzo orginalny świat i ciekawe postacie. Dlamnie jest on geniuszem a to że ma nierówno pod sufitem to inna sprawa
Najlepsza książka wg. mnie z seri świata dysku to czarodzicielstwo
A jakie są wasze ulubieone?
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości" Mafia Radioaktywnych Krów
To, ze ktos pisze comic fantasy nie znaczy, ze ma nierowno pod sufitem. Widzialam wywiad z Pratchettem - normalny gosciu, tylko ma smieszny kapelusz ;)
Co do serii to wielbie cala i nie mam ulubionego tytulu. Po prostu uwielbiam Rincewinda i cala straz miejska (zwlaszcza Vimesa), a co za tym idzie, wszystkie ksiazki z nimi w roli glownej.
komu pigulke z suszopnej zaby ?? kwestor ( o ile dobrze pamietam, bo dawno nie czytalem ksiazki z NU) jest genialny... przy nim nawet najwiekszy mysliciel zaczyna czuc sie osaczony przez glupote takiej siły oerswazji i przekonywania do swojego punktu widzenia chyba nawetr nie ma Kapral Marchewa.. równie genialny co i tajemniczy jest oranguan Bibliotekarz.. jego magiczne Uuk jest genialne w swojej prostocie, dzieki temu.. zwrotowi (??) moze przekazać najbardziej zawiłe treściowo jak i bardzo złożone zdanie za to ich kocham
moze to jest jakas roznica w wydaniach.. bo u mnie w kazdej mwi to samo "Uuk".. i zreszta w domu mam ilustracje bibliotekarza podpisana "Uuk" jak znajde to jakos zamieszcze bo na razie (znowu) pisze ze szkoly
hmm.. "Dywan".. ksiązka napisana przez Pretcheta ALE.. napisał tę książke miając około 16 - 17 lat... niedawno porawił bo mu sie nie za bardzo podobała.. wyszło.. takie dziwo ze sie zastanawiałem czy to naprawde Pretchet pisał.. fakt są częsci jego stylu ale.. zawsze będie w tej książce ale co do Pretchetowości, coż ksiązka dziwna ale róznie ciekawa i wciągająca jak inne.. polecam
Seria o Johnnym jest jeszcze mniej 'pratchettowata', ale równie ciekawa. Polecam Tylko ty możesz uratować ludzkość, Johnny i bomba oraz jeszcze jeden tytul, który nagle zapomnialam, a nie chce mi się googlać (i tak już się narażam - siedzenie w pracy na forach nie jest mile widziane;)). W każdym razie na okladce byl nagrobek... Chyba... ;)
"Tylko ty możesz uratować ludzkość" dostałem pod choinkę od mojej wychowawczyni (polonistka) [myślę, że to najlepsza rekomendacja, że Prattchet jest dobry ] i była to moja pierwsza książka T. Prattcheta
Ja czasami nierozumiem polonistów dają nam lektury które zniechęcają. Wiem że to klasyka, ale czy tolkien, pratchett, sapkowski to też niejest klasyka? Dlaczego niemożemy czytać takich lektór?
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości" Mafia Radioaktywnych Krów