Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

Server Revres pisze: Dla mnie to nie jest albo w ogóle nie jest fantasy (a baśń) lub jest to (wymysliłem sobie taki termin :P) child fantasy.
Moze lepiej "kinderfantasy"? :]

BTW nie pojmuje, jak mozna sie nie polapac w fabule Wladcy Pierscieni... Chyba ze chodzi o Ostatniego Wladce Pierscienia.
Nadir
Kok
Kok
Numer GG: 3327785

Post autor: Nadir »

:arrow: "Smoczy Pazur" i "Pogrzeb czarownicy" Artura Baniewicza. Są to 2 pierwsze tomy trylogii o magunie Debrenie (trzeciej części "Gdzie księżniczek brak cnotliwych" jeszcze nie dorwałem więc się nie wypowiadam). Coś a'la Wiedźmin.

:arrow: "Amulet z Samarkandy" autor Nie Pamiętam :oops: Też pierwsza część trylogii, pozostałych nie czytałem. Pewnie zaraz ktoś powie, że dziecinna ale mi się podobała :P

Z innej beczki
:arrow: "Palec Galileusza" Peter Atkins. Naukowa. Dla ludzi myślących 4-wymiarowo:) (jak ktoś dotrze do momentu gdzie autor wyjaśnia 4-wymiarowość czasoprzestrzeni na podstawie kulki na kartce zrozumie żart :P )

:arrow: "Kod Biblii" Michael Drosnin, obydwie części. Jak ktoś się interesuje takimi tematami, warto. Podobało mi się, nie całkiem brałem to na serio. Do czasu gdy Hesbollah zaatakował Izrael. To jest zapisane w tej książce, choć została wydana bodajże w 2002.
Czasami mam uczucie, że przede mną rozpościera się wielki ocean prawdy, a ja siedzę na plaży i bawię się kamykami. Ale pewnego dnia nauczę się po nim żeglować.

Don't take your organs to heaven... heaven knows we need them here.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Pewnie juz wczesniej o tym pisalem, ale co tam - powtorze sie.

MAŁY KSIĄŻĘ! Antoine'a de Saint-Exupéry'ego - tyle ze pewnie wszyscy to znaja ;) A jak nie, to marsz do czytania! Ksiazka mala objetoscia a olbrzymia trescia.
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Przy okazji mi przypomniałeś ;)
Tu jest link do strony na której jest Mały Książę w kilkunastu językach (w tym i polskim).

Mały Książę
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Arvani
Pomywacz

Post autor: Arvani »

A ja osobiście lubię jeszcze Zemstę Aleksandra Fredry :wink:
Szczurza Juha
Pomywacz

Post autor: Szczurza Juha »

5-ksiąg Wojna Pajęczej Królowej. Jak dla mnie cudo. Tysiąckroć lepsze niż cała reszta książek z Forgotten Realms. A przynajmniej tych co czytałem. Drizzt może się schować :)
Mors certa, hora incerta
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Zostałem zobligowany do przeczytania trylogii Skrytobójca Robin Hobb (Uczeń Skrytobójcy, Królewski Skrytobójca, Wyprawa Skrytobójcy) i musze powiedzieć, ze po przeczytaniu dwóch pierwszych tomów zaczynam polwanie na ostatni - polecam, bardzo sugestywna ksiazka.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Lestat
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Lestat »

polecam książkę Stanisława Lema "Niezwyciężony".
ObrazekObrazek
http://www.f-a-e-r-u-n.blog.onet.pl -blog z moimi opowiadaniami *,...,*GiVe Me YOuR sOuL *,...,*
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Lestat pisze:polecam książkę Stanisława Lema "Niezwyciężony".
Zgadzam się, dobra książka. Ciekawa fabuła i w ogóle... Czyatłam lata temu, już nawet nie pamiętam dokładnie o czym było, ale wiem, że bardzo, bardzo mi się podobało i chętnie przeczytałabym sobie jeszcze raz.

Dobra rada na przyszłość: nie pisz jednolinijkowych postów, bo będe kasować bez ostrzeżenia.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Miechu
Marynarz
Marynarz

Post autor: Miechu »

Dobra, to ja teraz ostro pojadę. Polecam wszystkim "Konrada Wallenroda" Adama Mickiewicza. Kurcze, po "Panu Tadeuszu" i innych "Dziadach" został mi pewien uraz do twórczosci Mickiewicza, a tu prosze - fajna sprawa! Ciekawa historia interesującego goscia, dziejąca sie dodatkowo w klimatycznych czasach. Oczywiscie książki nie należy oceniać przez pryzmat jakiejs super zabawy i rozrywki, ale jesli mówimy o literaturze, hmm, szlachetnej, to "Konrad..." jest jedną z ciekawszych pozycji :wink: .
Come with me my little ones
Let's revel for the free
Raise your glass and praise the fact
How easy life can be..!
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

"Dziady" i "Konrad Wallenrod" to zajebiste książki. W sumie nie licząc "pana Tadeusza" wszystko spod ręki Mickiewicza jest zajebiste
Har Har Har
Mistrz Małodobry
Marynarz
Marynarz

Post autor: Mistrz Małodobry »

Pan Tadeusz tez jest przyjemny i czasem sobie do niego wracam (moja rodzicielka zamiast jakiś durnych bajek jak byłem mały mi do snu miedzy innymi Mickiewicza czytywała. Chyba nawet lepiej niż proze dzieciom do nu wiersze czytać rytmiczne i melodyjne teksty bardziej dziecko uspokajają)

Jamesa Herriota seria Wszystkie stworzenia małe i duże naprawde gorąco polecam (wspomnienia wiejskiego Weterynarza rozpoczynajacego praktyke w latach 30 więc ciekawy etap w histori kiedy to wchodzi nowoczesna medycyna a jednocześnie odchodzi koń roboczy, do tego opisy pieknej okolicy i ciekawych mieszkańców wszystko to pisane z życzliwościa i ironicznym poczuciem humoru )

była nawet adaptacja jego ksiązki z Anthonym Hopkinsem

naprawde warto
Obrazek
Lestat
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Lestat »

Jeśli lubicie książki nad którymi mozna się głębiej zastanowić to gorąco polecam dwie ksiązki: "Alchemika" Cohelo i "Folwark zwierzęcy" Orwella. Bardzo podobały mi sie te ksiązki choć są na jedno popołudnie.
ObrazekObrazek
http://www.f-a-e-r-u-n.blog.onet.pl -blog z moimi opowiadaniami *,...,*GiVe Me YOuR sOuL *,...,*
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

:arrow: MAŁY KSIĄŻE!!! Ksiązka, którą KAŻDY powinien przeczytać
:arrow: Folwarlk Zwierzęcy Orwella (gdzieś wyzej juz o tym chyba było)
:arrow: Patrick Suskind (czy jakoś tak) - Pachnidło (super książka, na prawdę)
:arrow: Trylogia Tolkienowska :) (wiadomo)
:arrow: Podstawka 1.5 do Neuroshimy ;) (a to z okazji tego, że to stronka dotycząca RPGów :P a fajnie się ją czyta)
.
Memo
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Memo »

MAŁY KSIĄŻE!!! Ksiązka, którą KAŻDY powinien przeczytać
Czy ja jestem jedyną osobą na tym forum, która uważa, że czas spędzony nad czytaniem Małego Księcia był stratą czasu? Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego to jest takie joł i w ogóle ;p.

A póki co polecam książki Pawła Jasienicy "Polska Piastów" i "Polska Jagiellonów" oraz "Prawdziwe Dzieje Papieży" Jeana Mathieu-Rosaya. Kilka cytatów z tej ostatniej:
"Papież Jan XII ginie z ręki mężczyzny, który zastał go w łożu swej małżonki."
"Urban VI pozbywa się niewygodnych kardynałów, topiąc ich w studni."
"Benedykt IX tak bardzo pragnie poślubić córkę prefekta Rzymu, że za pokaźną sumę oddaje tiarę swemu spowiednikowi."
;p
Raz sierpem, raz młotem w czerwoną hołotę!
Odmiana nicka mego:
M: Memo; D: Mema; C: Memowi; B: Mema; N: Memem; Msc: Memie; W: Memo!
Nadir
Kok
Kok
Numer GG: 3327785

Post autor: Nadir »

Memo- bo ta książka ma wymiar ponadczasowy i dydaktyczny. Nie jest jakąś tam sobie bajką a głęboko psychologiczną powieścią o problemach społecznych. Trzeba tylko umieć to dostrzec. ;)

Ah, no i żeby nie było offtopa to polecam E.Kostova "Historyk" :D
Czasami mam uczucie, że przede mną rozpościera się wielki ocean prawdy, a ja siedzę na plaży i bawię się kamykami. Ale pewnego dnia nauczę się po nim żeglować.

Don't take your organs to heaven... heaven knows we need them here.
Greg O'Hr
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Greg O'Hr »

Nadir pisze:Memo- bo ta książka ma wymiar ponadczasowy i dydaktyczny. Nie jest jakąś tam sobie bajką a głęboko psychologiczną powieścią o problemach społecznych. Trzeba tylko umieć to dostrzec. ;)

hmmmm...a moim zdaniem maly ksiaze jest odpowiednia lektura tylko wtedy, kiedy akurat sie ja przerabia w szkole (nie pamietam w ktorje klasie), bo pozniej te "problemy spoleczne" wydaja sie zbyt infantylnie i naiwnie przedstawione...
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will
ODPOWIEDZ