Manga i Anime

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Re: Manga i Anime

Post autor: Alucard »

Primo-Hellsing to nie kretynska bajka. To bardzo klimatyczna kretyńska bajka :D Chociaz przy Mandze anime wymieka na całej linii (czytałem po angielsku, a aktualnie dzięki wspomnianemu wyżej adresowi jestem śzczęśliwym posiadaczem tomu 1, 2, i 5 PL. i dalej bede kupował bo mi zaorzyjaźniony sprzedawca dowozi :D)

Secuno- Perfect Blue naprawde trzyma w napięciu a zakończenie mi pasowało :D Ale musisz przyznać Phoven- pierwsze 10 minut myslałeś, że Cie popierd...

Tertio do Perzyna- Mówiąc "tylko soundtrack" miałem na mysli moje podejscie do muzyki filmowej. Troche mi sieodmieniło dzieku Williamsowi, Zimmerowi cze Dębskiemu. mimo to wciaz mam negatywny stosunek, bo nieraz samodzielnie taka muzyka nie ma prawa bytu.
Chociaz muszę powiedziec, że utwory do anime (nawet Naruto. A z Bleacha mimo słabej kreskówki po prostu wymiata) trzy,aja niesamowicie wysoki poziom. I masz rację. Mimo wszystko uznaje wyższosc muzy Bebopa

Phoven sie nawraca.powoli bo powoli, ale jeszcze zobaczycie...
Po Ghost polecam Ergo proxy
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Phoven, bo widzisz nie można się uprzedzać ze względu na formę. U nas wciąż pokutuje pogląd, że jak coś jest animowane to musi być bajka a jak aktorzy to poważny film, ale to nie do końca tak. Dla mnie wiele Holywoodzkich produkcji to większe bajki niż część anime, po prostu trzeba dobrać coś odpowiedniego. Nie zgodzę się, też do końca z nazwaniem Hellsinga bajeczką, choć nie mam zamiaru twierdzić, że jest on dziełem wybitnym, po prostu dana tematyka stawia go gdzieś pomiędzy tymi dwoma określeniami, po prostu ma za ciężki klimat jak na zwykłą rozrywkę a jednocześnie zbyt płytki jest by jakoś go uambitniać na siłe.

Al - określenie tylko soundtrack może pasować do innych produkcji, ale Cowboy Bebop jest zbyt silnie osadzony w muzyce aby ją traktować jako coś zwykłego. Sądze, że w równym stopniu ta muzyka istnieje dla anime jak to anime istnieje dla muzyki. Zwróć uwagę na tytuły odcinków a przekonasz się, że muzyka ma znacznie większą rolę w CB niż w przeciętnych animkach. A z Hellsinga też "Raid" wolę choćby za Ending ("Shine on me") czy za "Overly Denotational Dishonest Road".
Alucard
Bosman
Bosman

Może masz rację, chociaż muzyka pod film to soundtrack :D
Po części Bebop jest jak lekka opera. Nie wiadomo co wazniejsze- to co na scenie czy to co w gardłach spiewaka. A jak się zamknie oczy to nic nie szkodzi ;)
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Nie moge sie powstrzymac od wrzucenia tego tutaj :twisted:
ENJOY!
http://pl.youtube.com/watch?v=QFVoLz88h ... re=related
Hiro
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5761430

Post autor: Hiro »

Craw pisze:Nie moge sie powstrzymac od wrzucenia tego tutaj :twisted:
ENJOY!
http://pl.youtube.com/watch?v=QFVoLz88h ... re=related

Widziałem już wcześniej i stwierdziłem że Japończycy są znacznie weselszym od nas narodem. U nas się zmusza a tam dziecko samo jak super-tygrysek, pójdzie, zrobi i jeszcze wodę spuści ^^.

Natomiast jeśli chodzi o w.w. problem dot. Anime to niestety taka jest smutna prawda. U mnie nikt nie akceptuje tego, że ich oglądam bo cały czas twierdzą że to bajki i tyle (bo narysowane oczywiście), więc niestety muszę sam dla siebie oglądać. To jest chore, bo nawet nie chcą zobaczyć, że tam lata więcej kończyn niż w filmach akcji. Ale nie, bo narysowane i po japońsku to od razu bajka. A że moje miasto to zadu... dziura :), to mam mały dostęp do czegokolwiek. Dobrze, że są fora :D.
Obrazek
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Sprawdziłem i według prawnika który wypowiadał się w "Komputer świat o sieciach P2P" pobieranie plików nie jest nielegalne. Nielegalne jest ich udostępnianie - co nie zmienia fatku, że pobierając coś przez np.emule, jednocześnie udostępniamy plik. Mimo to nie podam tu stronki z "animami"... i NIE podam na PW :twisted:
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Vistim
Majtek
Majtek

Post autor: Vistim »

Azrael666 pisze:Sprawdziłem i według prawnika który wypowiadał się w "Komputer świat o sieciach P2P" pobieranie plików nie jest nielegalne. Nielegalne jest ich udostępnianie - co nie zmienia fatku, że pobierając coś przez np.emule, jednocześnie udostępniamy plik. Mimo to nie podam tu stronki z "animami"... i NIE podam na PW :twisted:
Nie wiem co to za prawnik był, ale zamiast na prawo to chyba poszedł prrzez przypadek na lewo...

Nie pamiętam teraz dokładnie przepisu, ale jak będzie mi się chciało to sprawdzę; ogólnie chodzi o to, że samo posiadanie takiego pliku na dysku już jest nielegalne.
Without compassion...
spectral.wolf
Pomywacz
Numer GG: 2176076

Post autor: spectral.wolf »

Samo posiadanie chyba jeszcze nie jest nielegalne, z tego co pamiętam to jest bardziej skomplikowane. Na pewno jest nielegalne, jeśli nigdy nie miało się oryginalnego źródła takiego pliku. Bo przecież ma się prawo do wykonania tzw. kopii bezpieczeństwa vel zapasowej, a chyba nie jest sprecyzowane jak można ją wykonać. No i jak pamiętam problem kolegi z policją, to nic mu nie zrobili i nie mogli zrobić, bo posiadał tylko jedną kopię każdej rzeczy, nawet jeśli nie miał oryginalnego nośnika. (Pomijam kwestie moralne) No i żaden właściciel praw autorskich go o nic nie oskarżył.

Kiedyś czytałem jakiś wywiad z prawnikiem, albo policjantem i wynikało z niego, że mamy prawo np. pożyczyć płytę od kolegi i zgrać ją sobie do mp3 i nie złamiemy prawa. Ale nie wiem czy gościu na serio miał wiedzę w dziedzinie prawa autorskiego.
Nekonushi
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10332376
Kontakt:

Post autor: Nekonushi »

Jeśli chodzi o kwestię prawną... Nielegalne jest udostępnianie plików, a ściągnięte pirackie pliki trzeba usunąć po 24 godzinach.
Obrazek
Obrazek
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

P.K(ot).L. pisze:Jeśli chodzi o kwestię prawną... Nielegalne jest udostępnianie plików, a ściągnięte pirackie pliki trzeba usunąć po 24 godzinach.
Straciłem cały szacunek dla ciebie. Taką gadkę to mogą na torrentach przedszkolakom wciskać. Ludzie, nie ma ŻADNEJ ustawy, rozporządzenia regulacji czy czegokolwiek zatwierdzonego przez rząd bądź parlament, co stwierdzałoby, że pliku można używać 24 h, jak się go potem usunie. To jest wymysł jakiegoś chorego umysłu. Pliki pirackie są nielegalne: gdy się je udostępnia, gdy się z nich korzysta, pobiera je, przechowuje i usuwa. Przez cały ten czas są NIELEGALNE. Kropka. Samo ich istnienie jest niezgodne z prawem, kurde mol!
Hiro
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5761430

Post autor: Hiro »

Ekhm, z pewnością miły jest ten offtop, ale wróćmy może do tematu.
Skąd wam się wziął nagle temat o legalności to ja nie wiem, bo jeśli po tym
Hiro pisze:A że moje miasto to zadu... dziura :), to mam mały dostęp do czegokolwiek. Dobrze, że są fora
To do ciężkiej anielki, chodziło mi o to, że nie mam nikogo z kim mogę podyskutować o dobrych/złych anime (czyt. co obejrzeć a co lepiej nie), ponieważ w moim mieście nie ma choćby Empiku. Nie ma też ludzi zainteresowanych Anime. A za chwilę patrzę i Azrael mówi mi o prawach autorskich. No wiecie co aż takich podtekstów to nie miało mieć ^^

Wracając do Anime, to jak najbardziej do polecenia jest Claymore, dużo fajnej sieczki i niemal bez przerwy jakaś akcja. Postacie ciekawe dzięki czemu wszystko zgrabnie można oglądać. Szkoda tylko, że zbliżam się do końca.
Obrazek
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Tak na prawde, to nikt nie wie jak to jest, bo Polska nie ma dokladnie sprecyzowanych praw autorskich. Niektorzy uwazaja, ze samo posiadanie pliku jest calkowicie legalne, udostepnianie zas jest juz przestepstwem. Inni zas traktuja oba jako przestepstwo, z tym ze pobieranie uwazane jest przez nich jako paserstwo (a to juz jest przestepstwo).
Pewne sa natomiast 4 rzeczy.
1) Posiadanie nielegalnej kopii oprogramowania na dysku jest nielegalne, gdyz lamie licencje (np w przypadku plyt takiej licencji na nich nie ma na fizycznym nosniku, wiec nie ma czego lamac).
2) Posiadanie jakichkolwiek filmow/utworow muzycznych, ktore nie zostaly jeszcze wydane jest absolutnie przestepstwem!
3) Zlamanie praw autorskich nie jest scigane z urzedu, tak wiec teoretycznie Doda czy no Sony Music Entertainment musialy by zlozyc pozew cywilny.
4) Pewne jest to, ze zakupiony film/muzyke mozemy rozprowadzac w kregu znajomych czy rodziny.
Nekonushi
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Tevery Best pisze:
P.K(ot).L. pisze:Jeśli chodzi o kwestię prawną... Nielegalne jest udostępnianie plików, a ściągnięte pirackie pliki trzeba usunąć po 24 godzinach.
Straciłem cały szacunek dla ciebie. Taką gadkę to mogą na torrentach przedszkolakom wciskać. Ludzie, nie ma ŻADNEJ ustawy, rozporządzenia regulacji czy czegokolwiek zatwierdzonego przez rząd bądź parlament, co stwierdzałoby, że pliku można używać 24 h, jak się go potem usunie. To jest wymysł jakiegoś chorego umysłu. Pliki pirackie są nielegalne: gdy się je udostępnia, gdy się z nich korzysta, pobiera je, przechowuje i usuwa. Przez cały ten czas są NIELEGALNE. Kropka. Samo ich istnienie jest niezgodne z prawem, kurde mol!
.... no dobra, masz rację - gdzieś mi się tylko tam obiły o uszy te 24h. I tak poza anime sam nie ściągam, ale to już jest kwestia moralna, a nie prawna.
A teraz może polecimy BAZiowi jakieś anime, żeby pokonał wstręt :) ?
Obrazek
Obrazek
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

3) Zlamanie praw autorskich nie jest scigane z urzedu, tak wiec teoretycznie Doda czy no Sony Music Entertainment musialy by zlozyc pozew cywilny.
No właśnie. Dopiero udostępnianie plików jest ścigane z urzędu.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Nekonushi
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

... chwila, chwila - to my już nie rozmawiamy o tym, czy to legalne (pomijając kwestie moralne rzecz jasna...) tylko o tym, czy to jest ścigane przez urząd?
Obrazek
Obrazek
Alucard
Bosman
Bosman

Alo Alo. Tu ALucard.
Mam prośbę- mógłby mi ktos polecic jakaś mangę (nie, nie chce zsysac. Otóż mam ambutny projekt kolekcjonowania jap. komiksów :D ). Zebrałem juz 5 tomów Hellsinga (Średnio na tydzień kupuje sobie jeden, by sie podelektować, ale jeszcze tylko 3 mi zostały...).

Aha. Naruto i BragonBall (Czytalem 42 tomy, ale jakbym miał kase na to wydać Oo) odpadaja. Tasiemce mnie nie interesuja z prostego powodu- po 6 tomie nic sie nie dzieje, mamy powtórke z rozrywki i zamiast się raczyć homarem wpieprzamy kotleta w knajpie.

Myslałem o Death note, DNAngel, Bebopie, ElfenLied (Wszystko PL). Co do reszty to
Primo- nie znam się
Secuno- nawet jezeli cos się znam to wy sie znacie lepiej.
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Rzuciłem okiem na listę wydawniczą JPF-u i z tego co znam to polecem ci Battle Angel Alita, Full Metal Alchemist i Ah My Goddess. Za to nie polecam Bebopa bo manga ma niewiele wspólnego z anime i jest ogólnie słaba.
ODPOWIEDZ