Co obecnie czytacie?

-
- Tawerniak
- Numer GG: 10455731
Re: Co obecnie czytacie?
Przyniosłem sobie ze szkolnej biblioteki trochę czytadeł. Właśnie zaczynam "Naukę Świata Dysku", potem "Narrenturm" i "Gargantua i Pantagruel". Będzie się działo.

-
- Majtek
- Numer GG: 6166027
A czy ktoś z Was czytał "Lód" Dukaja? Właśnie zacząłem, ale grubsze to niż encyklopedia powszechna, i to dosłownie. No, ale wierzę polskiemu radiu numer dwa, mądrze tam rzeczą [prawią, jak już
] [<====A czemu nie rzeczą? Udowodnij, że nie:P] , a "Lód" polecali.
No ale oczywiście nie dokończyłem "Ojca Chrzestnego" przed dwukrotnością terminu oddania¬_¬ Świetna poniekąd twórczość pana Puzo musi poczekać.

No ale oczywiście nie dokończyłem "Ojca Chrzestnego" przed dwukrotnością terminu oddania¬_¬ Świetna poniekąd twórczość pana Puzo musi poczekać.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 marca 2009, 22:28 przez Rachet, łącznie zmieniany 2 razy.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

-
- Mat
- Numer GG: 12563782
Przez czas co nie widać mnie było wchłonąłem R. A. Salvatore "Trylogię Mrocznego Elfa" i "Trylogię Doliny Lodowego Wichru".
Obecnie połykam trylogię "Dziedzictwo Mrocznego Elfa".
Całkiem ciekawe te Forgotten Realms.
Obecnie połykam trylogię "Dziedzictwo Mrocznego Elfa".
Całkiem ciekawe te Forgotten Realms.
"drobnostki tworzą doskonałość, a doskonałość nie jest drobnostką" Michał Anioł

-
- Bombardier
- Numer GG: 0
Nie skończyłem jeszcze DragonLance, ale już zacząłem Tunele. Niezła książka... nieco poprzyciągana, ale niezła. Dobry klimat, polecam.
Swoją drogą: "mądrze tam rzeczą" to forma niepoprawna. Ewentualnie Mądrzy ludzi mądre rzeczy tam rzeczą"
A czytał ktoś "Złoto Gór Szarych"? Chcę zacząć, ale nie wiem czy warto czytać jakieś cztery książki naraz...
Swoją drogą: "mądrze tam rzeczą" to forma niepoprawna. Ewentualnie Mądrzy ludzi mądre rzeczy tam rzeczą"

A czytał ktoś "Złoto Gór Szarych"? Chcę zacząć, ale nie wiem czy warto czytać jakieś cztery książki naraz...

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił

-
- Pomywacz
mone0 też niedawno skończyłem te dwie trylogie. Wciągnęły mnie aż miło, ale trylogia mrocznego elfa napisana zdecydowanie lepiej.
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://quakenet/tawerna-rpg]KLIK![/url]

-
- Chorąży
Czytałem dawno temu. Z tego co pamiętam to nawet mi się podobało ale chyba nie przeczytałem w końcu ostatniej częsci.Nesquel pisze: A czytał ktoś "Złoto Gór Szarych"? Chcę zacząć, ale nie wiem czy warto czytać jakieś cztery książki naraz...
.

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
"Zbrodnia i Kara". Zajebiście póki co.

-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
Ja Salvatora i jego gejowskiego BG nie potrafię przełknąć. Moja znajomość z jego prozą skończyła się lata temu po około 50 stronach któregoś z tomów.
Na chwilę obecną odświeżam sobie "Diunę" Herberta. Jestem przy "Bogu imperatorze Diuny". Świetna seria.
Rachet - Lód jest bardzo dobry, choć dosyć ciężki. Jak cała twórczość Dukaja. Tak czy tak warto.
Na chwilę obecną odświeżam sobie "Diunę" Herberta. Jestem przy "Bogu imperatorze Diuny". Świetna seria.
Rachet - Lód jest bardzo dobry, choć dosyć ciężki. Jak cała twórczość Dukaja. Tak czy tak warto.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert

-
- Bombardier
Kod Leonarda Da Vinci
Nie lubię Diuny... lekko przynudza. Nie dla mnie, rzekłbym
Nie lubię Diuny... lekko przynudza. Nie dla mnie, rzekłbym

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił

-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
Kwestia gustu. Dla mnie ma znakomicie wykreowane postacie, ciekawy świat, i jest bardzo dopracowana. Do tego ciekawe spojrzenie na religię, politykę i jasnowidztwo. IMO saga wręcz idealna.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."

-
- Majtek
- Numer GG: 6166027
Gaudat: Dzięki, faktycznie jest to książka nad którą trzeba chwilę się zastanowić, niektóre rozmowy przeczytać dwa razy żeby pojąć o co chodzi, ale jak na_razie jestem naprawdę zadowolony z zakupu tych 1045 stron tekstu ( w końcu 60 zł to nie jest nic). Swoją drogą pogląd głównego bohatera na prawdę i fałsz jest naprawdę interesujący i IMO przekonujący.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Król Lear...
Autor: Sz.P.W.Szekspir
Tłumaczenie:Barańczak
Jestem zachwycony. Postanowiłem zapoznać się z całym Szekspirem, zacząłem od przypomnienia sobie Hamleta, potem Makbet, Romeo i Julia, następnie Sen nocy letniej... i na Królu Learze się zaciąłem. Czytam stronę, dwie dziennie. Fantastyczne. Tak rozbudowanego dzieła dawno nie widziałem. Można je rozważać na kilku płaszczyznach rownocześnie... niesamowite.
No, ale ja polonistykę studiuję, więc można mi być zboczonym
Najwyraźniej masz problem z literą 'ć'. Sprawdź klawiaturę
Autor: Sz.P.W.Szekspir
Tłumaczenie:Barańczak
Jestem zachwycony. Postanowiłem zapoznać się z całym Szekspirem, zacząłem od przypomnienia sobie Hamleta, potem Makbet, Romeo i Julia, następnie Sen nocy letniej... i na Królu Learze się zaciąłem. Czytam stronę, dwie dziennie. Fantastyczne. Tak rozbudowanego dzieła dawno nie widziałem. Można je rozważać na kilku płaszczyznach rownocześnie... niesamowite.
No, ale ja polonistykę studiuję, więc można mi być zboczonym

Najwyraźniej masz problem z literą 'ć'. Sprawdź klawiaturę

Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Czerwona Orientalna Prawica

-
- Marynarz
"Pięć pism moralnych" Umberto Eco. Idealnie wchodzi przy kawie w małych, spokojnych knajpkach. Polecam wszystkim, którzy czytają cokolwiek prócz powieści. Wcześniej łyknęłam "Interpretację i nadinterpretację" zawierającą wykłady tegoż, świetna rozprawa, ale to już dla zainteresowanych.
Nie ma tego złego, co do domu poszedł

-
- Pomywacz
Z twórczości Umberto Eco moge polecić jeszcze imię róży. Świetny, wciągający kryminał chociaż w liceum nazywali to chyba powieścią szkatułkową
A obecnie przerabiam Zew Cthulhu. Pare razy podczas lektury przeszedł mnie dreszcz, ale spodziewałem się czegoś innego. No ale ostateczną opinie wydam po przeczytaniu wszystkich opowiadań 

Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://quakenet/tawerna-rpg]KLIK![/url]

-
- Kok
- Numer GG: 28552833
Ja kończe "Zwodniczy Punkt" Browna. Może ktoś jakąś fajną książkę mi polecić??
Ahem... A co to znaczy 'fajna' książka? Fantasy? Science fiction? Kryminał? Thriller? Coś śmiesznego? Wyciskacz łez?
Poczytaj sobie odpowiedni temat. Może coś znajdziesz.
Ahem... A co to znaczy 'fajna' książka? Fantasy? Science fiction? Kryminał? Thriller? Coś śmiesznego? Wyciskacz łez?
Poczytaj sobie odpowiedni temat. Może coś znajdziesz.
00088888000

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
"Mieć czy być" Fromma. Kultowe. Co, co jak na razie przeczytałem, strasznie mi się podoba.

-
- Chorąży
No. Skończyłem wreszcie Mały słownik chińsko-angielski dla kochanków. Tak średniawa książka. Ja takie określam "książka na kibelek".
Zabieram się wreszcie za coś porządnego - po raz drugi Dżuma Camusa
Zabieram się wreszcie za coś porządnego - po raz drugi Dżuma Camusa

.