Co obecnie czytacie?

-
- Bombardier
- Numer GG: 0
Re: Co obecnie czytacie?
Gorąco polecam "Coś się Kończy coś Zaczyna" super lektura. Teraz zacząłem czytać "DragonLance". Fabuła prosta jak but, ale strasznie fajnie się czyta.

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił

-
- Pomywacz
- Numer GG: 8487833
Postanowiłem się dokształcić z literatury politycznej, zacząłem od "Księcia" Machiavelliego, w kolejce czeka "Manifest komunistyczny", a potem wydrukuję sobie "Mein Kampf", bo w Polsce wydano chyba tylko raz i to niepełną wersję, a po szwabsku nie szprecham 
A w międzyczasie "Prezydent, papież, premier", o dojściu do swoich pozycji i korzystaniu z nich trzech wielkich ludzi: Ronalda Reagana, Karola Wojtyły i Margaret Thatcher.

A w międzyczasie "Prezydent, papież, premier", o dojściu do swoich pozycji i korzystaniu z nich trzech wielkich ludzi: Ronalda Reagana, Karola Wojtyły i Margaret Thatcher.

-
- Marynarz
"Gomorra" Saviano. W końcu nabyta w języku polskim. Ta w oryginale, która stała przez półtora roku na półce, jakoś nie mogła mnie do siebie przekonać. Ciekawe, dlaczego.
Jestem dopiero przy początku, ale już mogę powiedzieć, że to naprawdę dobrze napisany reportaż.
Jestem dopiero przy początku, ale już mogę powiedzieć, że to naprawdę dobrze napisany reportaż.
Nie ma tego złego, co do domu poszedł

-
- Marynarz
Gdzies tam mam to "Mein Kampf" po polsku. Nie przebrnąłem przez wstęp. Może jeszcze raz się zabiorę za jakis czas.

-
- Majtek
Obecnie w wolnych chwilach poznaję się bliżej ze "Światem Dysku". Staram się to robić w miarę możliwości od najstarszych do najnowszych książek. Teraz czytam "Eryka".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oto widzę ojca swego.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce w Valhalli,
Gdzie bohaterowie żyją wiecznie.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce w Valhalli,
Gdzie bohaterowie żyją wiecznie.

- Solarius Scorch
- Bosman
Tak z ciekawości: co to jest "young adult novel"?Nivellen pisze:Obecnie w wolnych chwilach poznaję się bliżej ze "Światem Dysku". Staram się to robić w miarę możliwości od najstarszych do najnowszych książek. Teraz czytam "Eryka".

-
- Marynarz
Książki pisane z myślą o trochę młodszych czytelnikach. Bohaterką podserii jest 14-latka.Tak z ciekawości: co to jest "young adult novel"?
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]
[/url]

-
- Marynarz
- Numer GG: 4340922
- Kontakt:
Cycero. Gwoli ścisłości jeszcze nie zacząłem ale książka groźnie łypie na mnie z półki i lada dzień wpadnie w moje obleśne łapska.
A i mam małą zagadkę

Ile stron mają te książki ?
A i mam małą zagadkę

Ile stron mają te książki ?
This is it, here I stand
I’m the light of the world, I feel grand
Got this love I can feel
And I know yes for sure it is real
I’m the light of the world, I feel grand
Got this love I can feel
And I know yes for sure it is real

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
400 i 300?
Dobrze, że odkopaliście temat. Czytam "Moje pierwsze samobójstwo". Podoba mi się wodolejny styl autora (coś jak ja
) i dosyć ciekawy humor, zdrowy dystans do życia i historii. "Mps" to zbiór opowiadań łączących się w jedną historię życia pewnego człowieka. Tytułowe opowiadanie np. mówi o okresie z młodzieńczych lat, gdy starał się zabić skacząc przez okno, do którego podchodzenie i odsłanianie zasłonek ćwiczył chyba codziennie. Inne jest o zagadce związanej z manią dotyczącą pewnego zdjęcia, na której wielki pisarz Tołstoj gra z kimś - z być może znanym bohaterowi człowiekiem? Tak czy siak, wszystko to są banały - ale czyta się świetnie, dzięki dość dobrym acz niewymagającym umiejętnością pisarkim Pilcha. Polecam dla relaksu.
Dobrze, że odkopaliście temat. Czytam "Moje pierwsze samobójstwo". Podoba mi się wodolejny styl autora (coś jak ja

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 12653993
Skończyłam Zaćmienie i niecierpliwie czekam na Przed Świtem, a obecnie czytam Władcę Pierścieni i nie mogę się nadziwić, skąd S. Meyer i J.R.R. Tolkien wzięli takie pomysły? To przechodzi ludzkie pojęcie

-
- Marynarz
Dobrze by było, żebym przeczytał "Zmierzch" i kolejne częsci.
Może uda mi się pokonać wstręt, jaki do niego odczuwam, od obejrzenia filmu.
Może uda mi się pokonać wstręt, jaki do niego odczuwam, od obejrzenia filmu.

-
- Tawerniak
- Numer GG: 10455731
Dokańczam Kronikę Galla Anonima. Ludzie, ale wazeliniarskie toto. Wprawdzie takie miało być od początku, taka jest cała koncepcja, ale pan zakonnik przekroczył chyba wszelkie oczekiwania.

-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
Najlepiej od razu udaj się do psychologa skoro w ogóle zamierzałeś ruszyć tą kupę.
Ja sam ostatnio przeczytałem Czarne Oceany Dukaja. Świetna powieść, prezentująca ciekawy punkt spojrzenia na telepatię i pokrewne tematy. No i przekonująca wizja społeczeństwa przyszłości. A końcówka to istny masterpiece.
Ja sam ostatnio przeczytałem Czarne Oceany Dukaja. Świetna powieść, prezentująca ciekawy punkt spojrzenia na telepatię i pokrewne tematy. No i przekonująca wizja społeczeństwa przyszłości. A końcówka to istny masterpiece.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert

-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Ja czytam "Księcia" Machiavellego, opatrzonego wiele wyjaśniającymi przypisami i dobrze - jasno! - przetłumaczonego. Bardzo dobry poradnik do gier strategicznych
A i pewne myśli się tak ogólnie w życiu przydadzą... Coś czuję, że na jednej lekturze się nie skończy.
Prócz tego dzieła Nietschego, m.in. "Światopogląd Dionizyjski". Ciężkie jak cholera, trzeba czytać na wyrywki żeby rozumieć i się nie gubić (czas na przemyślenie potrzebny), ale to ma sens.

Prócz tego dzieła Nietschego, m.in. "Światopogląd Dionizyjski". Ciężkie jak cholera, trzeba czytać na wyrywki żeby rozumieć i się nie gubić (czas na przemyślenie potrzebny), ale to ma sens.

-
- Bombardier
DragonLance! Książka jest nie dość że zabawna, nie dość że ciekawa, to jeszcze przypominająca zabawy z DD. Mamy więc kendera, krasnoluda, półelfa, rycerza, barbarzyńcę i kapłankę oraz gadopodobnego maga, wielkiego wojownika, zmagających się z przeciwnościami losu. Wbrew pozorom fabuła jest niesamowita, a najciekawsze jest to, że żaden z członków drużyny nie ufa reszcie. Mamy więc intrygę, wartką akcję i zabawne opisy i docinki kendera i krasnoluda.
Nie zdradzę jak jedna z części się kończy, ale powiem jedynie: Jeden z bohaterów zabije drugiego z zemsty...
Nie zdradzę jak jedna z części się kończy, ale powiem jedynie: Jeden z bohaterów zabije drugiego z zemsty...

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił

-
- Marynarz
Tylko nie Kender Krasnala błagam!
Ja czytam ostatnio często "Słownik polsko-szwedzki".
Polecam.
A tak bardziej na serio...
"Dwie Wieże"
Trzeba przyznać, że trylogia Tolkiena, to nie są książki tak łatwe i wciągające jak Harry czy Eragon, ale za to 100 razy lepsze.
Ja czytam ostatnio często "Słownik polsko-szwedzki".
Polecam.
A tak bardziej na serio...
"Dwie Wieże"
Trzeba przyznać, że trylogia Tolkiena, to nie są książki tak łatwe i wciągające jak Harry czy Eragon, ale za to 100 razy lepsze.

-
- Chorąży
No nie wiem. Mnie Tolkien wciągnął duzo bardziej niż Rowling.
Ja w każdym razie męczę już chyba z miesiąc Ludzi bezdomnych...
Ale jak tylko luba skończy to pożyczę sobie od niej Mały słownik angielsko-chiński dla kochanków
Ja w każdym razie męczę już chyba z miesiąc Ludzi bezdomnych...
Ale jak tylko luba skończy to pożyczę sobie od niej Mały słownik angielsko-chiński dla kochanków

.