Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 0

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Blue Spirit »

Gorąco polecam "Coś się Kończy coś Zaczyna" super lektura. Teraz zacząłem czytać "DragonLance". Fabuła prosta jak but, ale strasznie fajnie się czyta.
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Enrike
Pomywacz
Numer GG: 8487833

Post autor: Enrike »

Postanowiłem się dokształcić z literatury politycznej, zacząłem od "Księcia" Machiavelliego, w kolejce czeka "Manifest komunistyczny", a potem wydrukuję sobie "Mein Kampf", bo w Polsce wydano chyba tylko raz i to niepełną wersję, a po szwabsku nie szprecham :(

A w międzyczasie "Prezydent, papież, premier", o dojściu do swoich pozycji i korzystaniu z nich trzech wielkich ludzi: Ronalda Reagana, Karola Wojtyły i Margaret Thatcher.
AsiaWZieleni
Marynarz
Marynarz

Post autor: AsiaWZieleni »

"Gomorra" Saviano. W końcu nabyta w języku polskim. Ta w oryginale, która stała przez półtora roku na półce, jakoś nie mogła mnie do siebie przekonać. Ciekawe, dlaczego.
Jestem dopiero przy początku, ale już mogę powiedzieć, że to naprawdę dobrze napisany reportaż.
Nie ma tego złego, co do domu poszedł
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

Gdzies tam mam to "Mein Kampf" po polsku. Nie przebrnąłem przez wstęp. Może jeszcze raz się zabiorę za jakis czas.
Nivellen
Majtek
Majtek

Post autor: Nivellen »

Obecnie w wolnych chwilach poznaję się bliżej ze "Światem Dysku". Staram się to robić w miarę możliwości od najstarszych do najnowszych książek. Teraz czytam "Eryka".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oto widzę ojca swego.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce w Valhalli,
Gdzie bohaterowie żyją wiecznie.
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Nivellen pisze:Obecnie w wolnych chwilach poznaję się bliżej ze "Światem Dysku". Staram się to robić w miarę możliwości od najstarszych do najnowszych książek. Teraz czytam "Eryka".
Tak z ciekawości: co to jest "young adult novel"?
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

Tak z ciekawości: co to jest "young adult novel"?
Książki pisane z myślą o trochę młodszych czytelnikach. Bohaterką podserii jest 14-latka.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
jokemaster
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 4340922
Kontakt:

Post autor: jokemaster »

Cycero. Gwoli ścisłości jeszcze nie zacząłem ale książka groźnie łypie na mnie z półki i lada dzień wpadnie w moje obleśne łapska.

A i mam małą zagadkę

Obrazek

Ile stron mają te książki ?
This is it, here I stand
I’m the light of the world, I feel grand
Got this love I can feel
And I know yes for sure it is real
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

400 i 300?

Dobrze, że odkopaliście temat. Czytam "Moje pierwsze samobójstwo". Podoba mi się wodolejny styl autora (coś jak ja :D) i dosyć ciekawy humor, zdrowy dystans do życia i historii. "Mps" to zbiór opowiadań łączących się w jedną historię życia pewnego człowieka. Tytułowe opowiadanie np. mówi o okresie z młodzieńczych lat, gdy starał się zabić skacząc przez okno, do którego podchodzenie i odsłanianie zasłonek ćwiczył chyba codziennie. Inne jest o zagadce związanej z manią dotyczącą pewnego zdjęcia, na której wielki pisarz Tołstoj gra z kimś - z być może znanym bohaterowi człowiekiem? Tak czy siak, wszystko to są banały - ale czyta się świetnie, dzięki dość dobrym acz niewymagającym umiejętnością pisarkim Pilcha. Polecam dla relaksu.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Marycha
Szczur Lądowy
Numer GG: 12653993

Post autor: Marycha »

Skończyłam Zaćmienie i niecierpliwie czekam na Przed Świtem, a obecnie czytam Władcę Pierścieni i nie mogę się nadziwić, skąd S. Meyer i J.R.R. Tolkien wzięli takie pomysły? To przechodzi ludzkie pojęcie
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Dobrze by było, żebym przeczytał "Zmierzch" i kolejne częsci.
Może uda mi się pokonać wstręt, jaki do niego odczuwam, od obejrzenia filmu.
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

Dokańczam Kronikę Galla Anonima. Ludzie, ale wazeliniarskie toto. Wprawdzie takie miało być od początku, taka jest cała koncepcja, ale pan zakonnik przekroczył chyba wszelkie oczekiwania.
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Najlepiej od razu udaj się do psychologa skoro w ogóle zamierzałeś ruszyć tą kupę.
Ja sam ostatnio przeczytałem Czarne Oceany Dukaja. Świetna powieść, prezentująca ciekawy punkt spojrzenia na telepatię i pokrewne tematy. No i przekonująca wizja społeczeństwa przyszłości. A końcówka to istny masterpiece.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Ja czytam "Księcia" Machiavellego, opatrzonego wiele wyjaśniającymi przypisami i dobrze - jasno! - przetłumaczonego. Bardzo dobry poradnik do gier strategicznych :P A i pewne myśli się tak ogólnie w życiu przydadzą... Coś czuję, że na jednej lekturze się nie skończy.

Prócz tego dzieła Nietschego, m.in. "Światopogląd Dionizyjski". Ciężkie jak cholera, trzeba czytać na wyrywki żeby rozumieć i się nie gubić (czas na przemyślenie potrzebny), ale to ma sens.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Post autor: Blue Spirit »

DragonLance! Książka jest nie dość że zabawna, nie dość że ciekawa, to jeszcze przypominająca zabawy z DD. Mamy więc kendera, krasnoluda, półelfa, rycerza, barbarzyńcę i kapłankę oraz gadopodobnego maga, wielkiego wojownika, zmagających się z przeciwnościami losu. Wbrew pozorom fabuła jest niesamowita, a najciekawsze jest to, że żaden z członków drużyny nie ufa reszcie. Mamy więc intrygę, wartką akcję i zabawne opisy i docinki kendera i krasnoluda.
Nie zdradzę jak jedna z części się kończy, ale powiem jedynie: Jeden z bohaterów zabije drugiego z zemsty...
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Tylko nie Kender Krasnala błagam!
Ja czytam ostatnio często "Słownik polsko-szwedzki".
Polecam.

A tak bardziej na serio...
"Dwie Wieże"
Trzeba przyznać, że trylogia Tolkiena, to nie są książki tak łatwe i wciągające jak Harry czy Eragon, ale za to 100 razy lepsze.
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

No nie wiem. Mnie Tolkien wciągnął duzo bardziej niż Rowling.

Ja w każdym razie męczę już chyba z miesiąc Ludzi bezdomnych...
Ale jak tylko luba skończy to pożyczę sobie od niej Mały słownik angielsko-chiński dla kochanków :D
.
ODPOWIEDZ