Motyw rycerza
-
- Bombardier
- Numer GG: 9025892
- Kontakt:
Re: Motyw rycerza
Fajnie, fajnie, chętnie wziąłbym sobie Tristana, Legendy arturiańskie itp, ale ten temat dziele z kilkoma innymi osobami, a literatura podmiotu powtarzać sie nie może, więc podzielić się musiałem. Co nie oznacza, że gdzieś w prezentacji nie mogę na bąknąć o tych utworach i roli jaką odegrały w obecnym postrzeganiu rycerza.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
-- Terry Pratchett
-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Tristan byl wielokrotnie adaptowany w postaci romansow rycerskich, Beowulf juz nie. Ale fakt faktem, podciagnac pod rycerza mozna wszystko ;]krucaFuks pisze:Craw, co ty chrzanisz, dziecko?
To tak jakby powiedzieć, że Tristan też nie pasuje do toposu rycerza, bo był piktyjskim wagabundą...
Oczywiście, że Beowulf świetnie się nadaje na topos rycerza. Tylko raczej tekst, a nie wizja hollywoodzka
A tak w ogole to musicie mi wybaczyc, bo ostro pijany wtedy bylem xD
-
- Mat
No dobrze jeslis jeszcze nie napisal to skus sie na "Serce Zachodu" Toma Powersa (Tytul oryginalu - "The Drawing Of The Dark ), Warszawa 1996. Wez pod uwage postac Briana Duffiego i nie tylko, aczkolwiek to tylko moja mala sugestia, wielu sie moze z nia nie zgodzic
Zas co do nowej ekranizacji Beowulfa to niestety nie chcialbym zostawiac na niej suchej nitki aczkolwiek do tekstu oryginalnego jak najbardziej naklaniam, choc niektore keningi przyprawiaja o lekkie zadziwienie.
----------
Dla modow i innych polbestyi z planow astralnych co to posty kasowac moga... nie mam dostepu do Polskich znakow i przez najblizsze kilka miesiecy raczej ich mial nie bede.
Aż tak źle o nas myślisz? Regulamin nie zabrania pisania postów bez polskich znaków.
Oso
Zas co do nowej ekranizacji Beowulfa to niestety nie chcialbym zostawiac na niej suchej nitki aczkolwiek do tekstu oryginalnego jak najbardziej naklaniam, choc niektore keningi przyprawiaja o lekkie zadziwienie.
----------
Dla modow i innych polbestyi z planow astralnych co to posty kasowac moga... nie mam dostepu do Polskich znakow i przez najblizsze kilka miesiecy raczej ich mial nie bede.
Aż tak źle o nas myślisz? Regulamin nie zabrania pisania postów bez polskich znaków.
Oso
K.M.N.
Don't make me dance on your grave...
Don't make me dance on your grave...
-
- Bombardier
- Kontakt:
Chciałbym Wam wszystkim z całego serca podziękować za wsparcie jakiego mi udzieliliście. Pracę mam już napisaną i mam nadzieję, że zdam nią maturkę. Kiedy minie ta cała majowa zawierucha mam zamiar opracować dokładniej motyw rycerza i w formie artykułu zamieścić na Tawernie, a nuż się przyda przyszłym rocznikom.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
-- Terry Pratchett
-
- Tawerniany Księgarz
- Numer GG: 9053067
Inicjatywa godna pochwały i naśladownictwa A jak Ci się spodoba (i nam się spodoba - ale to praca maturalna, więc powinna), to zawsze możesz skrobnąć coś więcej. Coraz więcej i więcej i więcej, aż nie będziesz już mógł bez tego żyć. Tak było ze mną
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
-
- Bombardier
- Kontakt:
Na razie owa inicjatywa jest dopiero w zamyśle, ale jak mi gładko z maturami pójdzie, to tak na 80% coś napiszę. Co prawda nie mam jeszcze konceptu jak taki artykuł napisać, ale coś się wymyśli. Także trzymajcie kciuki.
Edit:
No to maturka ustna zdana. 18/20 więc jest gitarka. Jeszcze raz wielkie arigato!
Edit:
No to maturka ustna zdana. 18/20 więc jest gitarka. Jeszcze raz wielkie arigato!
-- Terry Pratchett
-- Terry Pratchett