Manga i Anime

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Re: Manga i Anime

Post autor: Perzyn »

Delf, ale zwróć uwagę na fakt, że tak bardzo często jest gdy anime jest zamknięte a manga, która jest bazą wciąż się ukazuje. I tym oto sposobem odcinki 25 i 26 Claymore są beznadziejne i budzą co najwyżej śmiech na sali a w mandze tymczasem mamy elegancko zastosowany 7 letni time skip. Chciałbym przy okazji wskazać na Berserk - manga ma obecnie 32 tomy wydane i 33 gdzieś tak w 3/4 ukończony wydany w pojedynczych rozdziałach. Tymczasem serial ma uwaga - 26 odcinków. Twierdzę, że taka liczba odcinków jest optymalna dla dobrego anime, ale też niestety w wypadku takich serii jak Claymore czy Berserk cierpią na tym końcówki.

Jeśli ktoś by mnie pytał jak powinno wyglądać zakończenie Claymore to powiem, że powinni pójść za mangą i

SPOILER!!

ustawić to tak, aby ostatni odcinek kończył się Priscillą z daleka mówiącą, że czuje znikające daleko energie Claymore'ów (no nie dosłownie to mówiła, ale o to chodziło). Tak byłoby optymalnie, bo i zakończenie logicznie pasujące do historii i na dodatek zostawiające furtkę na drugi sezon kiedyś.
KONIEC SPOILERA!

Azrael - przykro mi, że nie podobają ci się kobiety z mieczami, ale nie martw się, jak osiągniesz nasz wiek i poziom zdziwaczenia to nauczysz się co dobre. :P
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Perzyn - Zdecydowanie wole kobiety z pejczykiem... albo wogule bez niczego.

Zawiodłem się troszkę na Blech, jestem na 13 odcinku do którego doszedlem chyba tylko dzięki słomce i Ichigo...
Do 11 odcinka myślałem, ze pewnie się poprawi, jednak to co jest w 11 i 12 daje sporo do myślenia... myśle ze dotrwam do 20, a jak mi się nie spodoba to zacznę Claymor.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Bleach osobiście ci radzę odpuścić. Początek nie jest taki nagorszy, potem na chwilę robi się całkiem nieźle ale i tak seria popada w tasiemcowość. Jak dla mnie można sobie odpuścić i nie żałować. Tak samo Naruto, który po Chuunin Egzam arc się stacza by obecnie sięgnąć poziomu dna i stale rosnącej warstwy mułu. Jeśli szukasz dobry serii to powiedz tylko gatunek a na pewno coś ci polecę. A Bleacha może odpuścić, jeśli początek ci nie podszedł to zagłębiać się dalej nie ma sesnsu. No i podstawowa zasada przy doborze serii do oglądnięcia - wszystko co ma powyżej 52 odcinków ma wielkie szanse aby być tasiemcowatą kaszaną.
Azrael
Bosman
Bosman

AAAA! 13 odcinek z "wrozkami" i imionami kwiatkow jest jeszcze gorszy!!!! A ja polecilem to kotowi :(

JESTEM ZLYM CZLOWIEKIEM!

A teraz sprawdze Claymor.

Thx Perzyn, jak mi sie Claymor nie spodoba to napisze do ciebie.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Jasne, możesz do mnie napisać tylko wolisz nie wiedzieć co ja wtedy zrobie :P. A co do Claymore to seria rozkręca się koło 5-6 odcinka więc się jakby co nie zniechęcaj tylko oglądaj bo warto. A jak ci się nie spodoba, trudno. Priscilla jest głodna ostatnio... (będziesz wiedział o co chodzi, a jak będziesz to nie zechcesz złego słowa o Claymore powiedzieć...)
Delf
Marynarz
Marynarz

Post autor: Delf »

Perzyn pisze:Delf, ale zwróć uwagę na fakt, że tak bardzo często jest gdy anime jest zamknięte a manga, która jest bazą wciąż się ukazuje.
Wiem, ale to moim zdaniem nie usprawiedliwia badziewnych zakończeń. I nie chodzi mi tu tylko o "otwartość", ale o to, że jak jest "zakończenie", to spodziewam się, że coś się zakończy, zamknie się jakiś wątek. W dwóch ostatnich odcinkach Claymore'a [spojler]nie rozstrzyga się kompletnie nic[/spojler]. Jako kontrprzykład mogę podać chociażby Gunslinger Girl, które ma całkowicie otwartą strukturę, a mimo to zakończenie nie zawodzi. Albo Ouran High School Host Club, w którym dorobili specjalnie jeden wątek, żeby go móc zakończyć. Chociaż muszę przyznać, że wolę kiepskie zakończenie Claymore (czy Trinity Blood, gdzie jest niemal identyczna sytuacja), niż to co zrobili z Fullmetal Alchemist...
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Delf - pod żadnym pozorem nie mam zamiaru usprawiedliwiać badziewnych zakończeń, niemniej zrozumienie przyczyn takiego stanu rzeczy pozwala to jakoś przełknąć. I o ile wymienione przez ciebie zakończenie FMA faktycznie zasysa i to całkiem srogo to jak dla mnie i tak wszelkie granice przekracza Berserk. Anime jest według mnie świetne, ale pod warunkiem, że skupi się tylko na odcinkach 02-24 (bodaj, nie wiem, w którym zaczyna się Eclipse arc). Wiąże się to z tym, że odcinek pierwszy nawiązuje do Black Swordsman arc, lecz tylko do 1 rozdziału 1 tomu mangi podczas gdy cały fragment trwa w tomach 01-03. I o ile Golden Age arc, który to jest główną osią anime jest według mnie najlepszą częścią mangi i został oddany bardzo dobrze, to osobiście wolałbym aby zakończenie było inne, choćby takie, w którym bohaterowie giną (choć trudno mi wymyślić co musieli by postawić Gutsowi na drodze aby tego nie zabił) co byłoby i tak lepsze niż wprowadzanie Eclipse Arc i urywanie go nawet nie w połowie całego fragmentu a dosłownie w połowie rozdziału. Do tego całkowita eliminacja motywu Skullknighta zostawia lukę jak cholera w miejscu pomiędzy pierwszym odcinkiem a ostatnim, który jest chronologicznie wcześniejszy. I o ile zakończenie Full Metal Alchemist pozostawia wiele do życzenia i jest wzięte z sufitu to mimo wszystko jest jakoś znośne pod względem logiki świata przedstawionego. A zakończenie Claymore na tle tej dwójki i tak wypada całkiem nieźle, można nawet rzecz, że mamy tam coś na kształt happy endu. Nie zmienia to jednak faktu, że wolałbym jakby poszli bardziej wiernie w stosunku do magi i postawili sprawę jasno "Manga trwa, więc macie takie zakończenie a nie inne a jak będziecie grzeczni to kiedyś zrobimy drugi sezon."
Azrael
Bosman
Bosman

Wie ktoś może:
Ile Hellsing ma odcinków (anime)
Dlaczego tak mało?
I ile będzie?

Widziałem jak narazie pierwsze trzy i choc na moje zbyt... no.... nic nie może byc zbyt krwawe, ale.... no troche to głupie jak główny bochater jest nieśmiertelny i jedynym pytaniem jakie można sobie zadawac jest - Jak zabije kolejnego wroga?

Choc ogólnie baaardzo mi sie podoba.

Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Hellsing - seria TV 13 odcinków, do 7 około jest świetnie potem się nieco psuje. Więcej nie będzie i jest w znacznym stopniu oderwana od mangi. Ultimate - seria OAV, na razie 3 x po 40 minut w styczniu ma wyjść 4 (w Japonii, u nas nawet 1 nie ma :(). Wiernie trzyma się mangi, choć jak dla mnie kreska jest gorsza niż w TV i muzyka nie dorasta do pięt utworom pana Ishii.

A co do nieśmiertelności bohatera - ja nazwałbym to szczerością. Spójrzmy prawdze w oczy, jeśli seria ma głównego bohatera to ów nie ma prawa zginać choćby się niebo waliło i ziemia trzęsła. Zresztą Alucard sam powtarza, że nie ma czegoś takiego jak nieśmiertelność. A serię warto oglądać choćby dla rozterek Victorii i (ale tylko w mandze i Ultimate) gry jaką Alucard prowadzi z Integrą. No i ta rzeź policjantów w Rio (oblizuje się) a i major jest nienajgorszy. Zresztą sama moc bohatera jest wielką zaletą bo dzięki temu jest charyzmatyczny. To nie jest kolejny dzieciak, który potrzebuje nieustannych power upów, to 600 letni, zgorzkniały, potężny i solidnie po...walony kawał sukinsyna, który ma powody do arogancji. I jak tu takiego nie kochać? Hę?
Azrael
Bosman
Bosman

Nie chodziło mi o nieśmiertelnośc samą w sobie, a raczej o to uczucie, że... no sorry co to za frajda non stop oglądac eksterminacje!?

NO DOBRZE! Wiem, że to fajne, ale powinna ona miec jakiś sens....

Wrrr.... JESTEŚCIE ZARAŻENI PRZEZ BAZYLA!

Jednak powinnien on by jakoś ograniczony... czy chociaż raz, w którym kolwiek chapterze mangi zdażyło mu się miec problemy z którymś wrogiem? ( nie wiem nie czytałem :P [a nie powołuje się na anime bo mało tego])

Czy Hellsing i Ultimet Hellsing są ze sobą wspokrewnione?

Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Cóż, pójdziemy w kolejności w jakiej mi wygodnie. Czyli zaczniemy od systematyki.

Hellsing - manga - pierwowzór, ma obecnie 9 tomów (w Polsce wydano 8) oraz pojedyńcze rozdziały ukazujące się dosyć nieregularnie z tomu 10, który jeszcze nie jest ukończony. Obecnie mamy 89 bodajże rozdział na tapecie. Można ją podzielić na kilka story arców (podział mój, nie czepiać się jak ktoś zna inny, proponuje inny)
- Prolog - zmiana Victorii
- Sword Dancer - pierwsza walka z księdzem
- Valentine Brothers - jak nazwa wskazuje
- Rio Massacre - też raczej oczywiste
- Battle of Britain - to już w zasadzie cały ich zbiór, ale do tego się ograniczają arci od tomu 4 do 9
Mangę charakteryzuje między innymi kreska, która potrafi momentami wydać się niesamowicie nienaturalna oraz spora dawka czarnego humoru i gore. Jak dla mnie najlepszy element całej rodziny Hellsing.

Hellsing the Dawn - licząca na razie 6 rozdziałów manga, która stanowi prequel dla zwykłego Hellsinga. Opowiada o tym jak w 44 roku Alucard i młody Walter udaremniają pewien nazistowski eksperyment.

Hellsing TV - licząca 13 odcinków zamknięta seria. Odcinki 1-3 mniej więcej pokrywają się z mangą, następnie dochodzi do zerwania z historią pierwowzoru. Większość odcinków to osobne historie, które jednak pod koniec zaczynają się splatać w jeden wątek. Wielką zaletą jest niesamowice klimatyczna muzyka. Wbrew twoim obawom eksterminacja jest jak najbardziej uzasadniona, choć pod koniec zaczyna się robić słabo. W warstwie fabularnej najlepszym wątkiem jest chyba historia Victorii i jej podejścia do bycia wampirem.

Hellsing Ultimate - seia OAV (Original Anime Video) wydawana w japonii bezpośrednio na DVD, wciąż się ukazuje. Dotychczas ukazały się 3 odcinki, kolejny ukazać ma się w tym miesiącu. Kolejne odcinki dzieli około pół roku przerwy, trwają one po ~40 minut każdy. Nie ma nic wspólnego z serią TV za to raczej wiernie oddaje ukazane w mandze wydarzenia.

Ok, skoro wiemy już co jest co. Obejrzyj TV, warto choćby dla soundtacku, zresztą tak naprawdę do około 10 odcinka seria ma naprawdę niezłą fabułę, owszem Alucard kosi wszystkich jak leci, ale wierz mi wydarzenia, które dzieją się w międzyczasie w pełni rekompensują to, że walki są raczej przewidywalne. W mandze nie ma aż takiej afery z przewidywalnością, bo momentami a)walczy sam Victoria; b)owszem są momenty, w których można dopuścić przegraną Alucarda i, w których dzieje się dużo i fajnie. Niemniej osią walk w serii jest mimo wszystko eksterminacja, ale nie oszukujmy się po przemęczonych walkach z innych serii to taka porządna eksterminacja to prawdziwy rarytas. Ogółem z całego serca polecam zapoznać się z magą, z Ultimate prawie równie mocno, z TV warto.
Delf
Marynarz
Marynarz

Post autor: Delf »

Azrael666 pisze:Jednak powinnien on by jakoś ograniczony... czy chociaż raz, w którym kolwiek chapterze mangi zdażyło mu się miec problemy z którymś wrogiem? ( nie wiem nie czytałem :P [a nie powołuje się na anime bo mało tego])
[spoiler]
W pewnym momencie przewija się retrospekcja, która dość mocno sugeruje, że został w przeszłości faktycznie pokonany przez Van Helsinga.
[/spoiler]
Po za tym Alucard jest ograniczony. Dowcip polega na tym, że spotykając silniejszych przeciwników po prostu zdejmuje kolejne ograniczenia...
No i tak jak pisze Perzyn, od "mienia problemów" są w mandze inni. Że chociażby kapitana Bernadetto wspomnę.
Arxel
Kok
Kok
Numer GG: 8564458

Post autor: Arxel »

Delf pisze:No i tak jak pisze Perzyn, od "mienia problemów" są w mandze inni. Że chociażby kapitana Bernadetto wspomnę.
Berno był wypas postacią:D
OŻESZ TY W PYTĘ WRÓCIŁEM NA FORUM :D!
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

spoiler (oparty głównie na rozdziałach z końca 10 tomu) co do problemów Alucarda:

Van Hellsing owszem, zakołkował go popisowo... A z bardziej współczesnych, to może... ostatnia walka z Andersenem i całą armią rycerzy? Albo obecna z Walterem, który tłucze go jak chce? Alucard wcale nie jest taki niepokonany ;p

Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

SPOILER!

Jak się weźmie pod uwagę zachowanie Majora w tym co jest obecnie na tapecie (już od dobrych 4 rozdziałów) to zdaje się, że on znalazł sposób na Alucarda. A Walter to już pieśń przeszłości, Alucard pokazał, że dawał mu się tłuc.
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

Też spoiler:

Albo raczej twierdzi, że pokazał... Przynajmniej w 88; 89 znalazłem tylko streszczenia, a tych nie czytam ;p inna sprawa, że Walter musiałby go zabić bodajże 100 milionów razy by coś z tego było ;p

Azrael
Bosman
Bosman

Walter to lokaj? Bardzo podobał mi się jego styl walki, cho bardziej niemożliwy niż nieśmiertelnoś Alucarda - baaaardzo widowiskowy.

Mam pytanie... czy strona na której są anime nie do pobrania, a obejrzenia (jak na youtube) jest legalna?
Jak tak to zaraz dam link.

ODPOWIEDZ