Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
AsiaWZieleni
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 0

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: AsiaWZieleni »

"Lala" Jacka Dehnela - uczucia mam mieszane, z jednej strony podoba mi się w tej książce krucha pajęczynka quasi-fabuły, z drugiej trochę męczy mnie forma gawędy (gawędy jak najbardziej współczesnej). Jest to bardziej książka o miłości do przeszłości niż saga rodzinna, nawet mnie wciągnęła.

"MW" Waldemara Łysiaka - postanowiłam przeczytać cokolwiek tego autora (w końcu). Ten zbiór opowiadań i artykułów razi mnie nadmierną ekspresyjnością stylu. Styl sam w sobie jest niemal doskonały - nie ma mowy o niejasnościach i niedomówieniach, ale notoryczne wpadanie autora w subiektywną emfazę męczy. Dla ludzi miłujących piękną polszczyznę - nie dla mnie.
Nie ma tego złego, co do domu poszedł
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Skończyłem właśnie "Piekło pocztowe" Pratchetta i jestem zadowolony ;] A na półeczce czeka "Korona Cieni", zwieńczenie Trylogii Zimnego Ognia, a w sklepie (aghrr... ile można na paczkę czekać?) trzecia część "Oka Jelenia". Trzeba się nacieszyć wakacjami ;]
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Sileas
Pomywacz
Numer GG: 716679
Kontakt:

Post autor: Sileas »

"Lewa Ręka Ciemności" Ursuli Le Guin, staram się przełamać opór do twórczości tej Pani. Póki co mało skutecznie, po prostu jej styl kompletnie mi nie podchodzi.. Proszę tylko mnie nie kamieniować od razu ;)
Jasiek
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Jasiek »

Ed Greenwood "Elminster- The Making Of A Mage" w oryginale. Nie widziałem polskiego wydania, więc E-book. Niestety bo książka dobra. :-/

Terry Pratchett "Piekło Pocztowe" <----------
czy
Terry Pratchett "Piekło Pocztowe" ---------->

Pomóżcie podjąć decyzje :-)
Thurs
Mat
Mat

Post autor: Thurs »

Proszę tylko mnie nie kamienować od razu ;)
Najwyżej ortograficznie napiętnują moderatorzy. ;)

Ja z kolei czytam Trylogię Ziemiomorza też Ursuli K Le Guin. Podoba się, a jakże. Jestem przy Grobowcach Atuanu. Świat Roccannona kiedyś czytałem ale nie strawiłem do końca, a to też z Ekumeny, no coś w tym jest. :)
Jabberwocky
Majtek
Majtek
Numer GG: 12017892

Post autor: Jabberwocky »

Mało oryginalnie, „Piekło pocztowe” Pratchetta, którego polecać nikomu nie trzeba, i mniej znane „Kawaler w żółtym kaftanie” Arturo Perez'a-Reverte (polecam książki tegoż autora poświęcone kapitanowi Alatriste, czyli np. Powyższą ;) o ile oczywiście nie jesteście uczuleni na XVII wieczną Hiszpanię).
"Beware the Jabberwock, my son!
The jaws that bite, the claws that catch!
Beware the Jubjub bird, and shun
The frumious Bandersnatch!"

Wkrocz w świat mrocznego milenium
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

The Hobbit. Czytalem chyba z 6 razy po polsku, teraz sie biore za oryginal. Ogolnie sie biore za Tolkiena w oryginale.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Przeczytałem dzisiaj "Zadanie Goblina". Wiecie co? Jutro idę do księgarni po "Drogę Goblina". Tak dobrego pastiszu klasycznego Heroic Fantasy nie czytałem od... hmm to byłoby bodaj od czerwca (a może lipca?), w każdym razie od kiedy wyszły "Wrota tom 2". Naprawdę polecam, zwłaszcza RPGowcom bo i stąd brane były schematy i archetypy do obśmiania (vide elfia złodziejka oburzająca się, że wszyscy myślą, że skoro jest złodziejką to potrafi rozbrajać pułapki, skrywać się w cieniu i walczyć sztyletem a ona przecież umie tylko obcinać sakiewki i otwierać proste zamki). Do tego wspaniały pokaz cynizmu teoretycznego w wykonaniu Jiga i kultu praktycznego, takoż w jego wykonaniu. Ogółem polecam.
Chino
Szczur Lądowy
Numer GG: 9590320

Post autor: Chino »

A ja powtórka z rozrywki czyli znowu Howard ze swoim Conanem ;)
Eriol Velcrow
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Eriol Velcrow »

Ogolnie sie biore za Tolkiena w oryginale.
Polecam :)

:arrow: "Siewca Burzy" Tom Lloyd
:arrow: Książki z serii James Bond by Ian Fleming :)
There is no emotion; there is peace.
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.

Zdjęcia
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

Perzyn pisze:Przeczytałem dzisiaj "Zadanie Goblina". Wiecie co? Jutro idę do księgarni po "Drogę Goblina". Tak dobrego pastiszu klasycznego Heroic Fantasy nie czytałem od... hmm to byłoby bodaj od czerwca (a może lipca?), w każdym razie od kiedy wyszły "Wrota tom 2". Naprawdę polecam, zwłaszcza RPGowcom bo i stąd brane były schematy i archetypy do obśmiania (vide elfia złodziejka oburzająca się, że wszyscy myślą, że skoro jest złodziejką to potrafi rozbrajać pułapki, skrywać się w cieniu i walczyć sztyletem a ona przecież umie tylko obcinać sakiewki i otwierać proste zamki). Do tego wspaniały pokaz cynizmu teoretycznego w wykonaniu Jiga i kultu praktycznego, takoż w jego wykonaniu. Ogółem polecam.
Okładka mnie odrzuca, nie podba mi się goblin i na jednej i na drugiej. I od razu książka jest dla mnie na straconej pozycji.(choć uwielbiam gobliny)
I tak oceniam ksiażkę po okładce (btw, Fabryka słów właśnie tym wygrała ze swoimi konkurentami że mają genialne okładki[choć nie zawsze] i konsument wybiera tę z ładniejszą)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

"Historia XVI i XVII wieku" Z. Wójcika. Ciekawa lektura :)
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Isztar
Szczur Lądowy

Post autor: Isztar »

No i stało się ;D Po długich poszukiwaniach poddałam się, ale nie...książka mnie znalazła ;D Mówię tu o "The Ring" Koji Suzuki. To może wydać się głupie i nie, nie mam jakiejś manii...po prostu obejrzałam już prawie wszystkie ekranizacje japońskie, te amerykańskie też, została mi własciwie tylko koreańska, ale i tak zawsze uważałam, że książka o wiele lepsza. No i po przeczytaniu stwierdzam, że jest genialna. Po filmie tak się nie bałam jak po książce ;D Nic tam nie straszy, nie ma żadnych duchów, latających flaków ani innych pierdółek. Mimo to czuć atmosferę grozy. Książka wciąga (mi zajęła tylko dwa dni, a może zajęłaby mniej gdyby nie szkoła ^^') i polecam ją każdemu kto chciałby się dowiedzieć czegoś ciekawego o Sadako czego nie było w filmie i co szczerze mówiąc cholernie mnie zaskoczyło. :)

Edit: A obecnie czytam Tsugumi Yoshimoto Banany. To historia przyjaźni dwóch dziewcząt. Może niezbyt ambitne, ale miło się czyta w czasie szkolnych przerw ;D
Ja samica, tak właśnie ;P
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

"Sto dni Sodomy" de Sade'a. Masakra :shock: Polecam innym zepsutym dewiantom ;)
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

Właśnie skończyłem Drewnianą Twierdzę Pilipiuka. Lepsza od części drugiej, ale i tak Oko Jelenia zdecydowanie mu nie wyszło.

A teraz biorę się za twórczośc Stephena Kinga. Zacząłem Miasteczko Salem, w kolejce czeka Desperacja.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Czas na trochę klasyki "Forrest Gump" W. Grooma. ;)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

"Uciekinier" Stephen'a Kinga... to chyba jedna z gorszych jego książek co? Niby dopiero zaczynam, ale moim zdaniem początek nie zachwyca.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
ODPOWIEDZ