Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Falka »

Plomiennoluski pisze:Ale z "Making Money" poczekam az sie pokaze w miekkiej oprawie.
Też na miekką oprawę czekam. Strasznie drażni mnie zwyczaj wydawania książek w twardej oprawie najpierw, a w miękkiej rok później :/
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
FatMan
Majtek
Majtek
Numer GG: 0

Post autor: FatMan »

Seria "Autostopem przez Galaktykę" - bardzo fajna seria, coś jak "Monty Python i święty Gral" w kosmosie. Na dodatek niezgorzej przetłumaczona, więc człowiek nie cierpi jak to czyta (żadnych "Łazików" czy "Bagoszów"). Napisana lekkim językiem, choć nie prostackim - na dodatek książka wciąga niesamowicie i jest pełna brytyjskiego humoru. Polecam.
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

Fatman: zgoda odnośnie "Autostopu". Ta książka jest tak zatrważająco genialna, że nie ma o czym mówić. Dawno temu to w sumie czytałem, ale niektóre rzeczy dalej gdzieś tam się po łbie kołaczą. Choćby nieśmiertelny motyw z wielorybem.
Spoiler: Zaznacz cały
Albo sytuacja, w której główny bohater trafił do siedziby gostka imieniem Agrajag, który uświadomił sobie, że się reinkarnuje. Uświadomił sobie też, że każde jego wcielenie jest zabijane przez... Artura Denta, i choć nigdy nie został przezeń zabity celowo, uważa, że Dent jest po prostu sadystycznym mordercą...
Adda
Majtek
Majtek
Numer GG: 21666460

Post autor: Adda »

A ja czytam "grób córki Boga". Fajne, chociaż powiedzmy.. dramatyczne. Polecam- warto przeczytać.
"Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!"
Eriol Velcrow
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Eriol Velcrow »

"Ogniem i mieczem" Sienkiewicza.... Kazali w szkole przeczytać "Potop" - to ja spryciarz mówię sobie przeczytam całą trylogie. Szczerze polecam.
There is no emotion; there is peace.
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.

Zdjęcia
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Zrezygnowałem z Solaris i zabrałem się za Życie Pi autorstwa Yanna Martela. Już teraz mogę polecić z z czystym sumieniem :). W tak zwanym międzyczasie czytam również Rudą Sforę Maji Lidi Kossakowskiej.
.
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Ja teraz dwie książki czytam - "Potworny Regiment" Pratchetta i służbowy "Rytuał" Diaczenków. Recenzje już wkrótce, jak się wygrzebię z matury ustnej z polskiego ;)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Sesja Sesją, zliczenia zaliczeniami, ale ja i tak jutro się do księgarni po "Potworny Regiment" wybieram. Jak zobaczyłem wampira na okładcę w towarzystwie strażników to wiedziałem, że ta książka musi się znaleźć u mnie na półce.
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

W przeciągu ostatnich 3 dni wchłonąłem dosłownie "Ojca Chrzestnego" Maria Puzo. Świetna Książka. Mogliby ją za lekturę w szkole dać, bo porusza naprawdę kilka ciekawych wątków. 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

No i przeczytałem "Potworny Regiment". Muszę przyznać, że jedna z lepszych książek Pratchetta ostatnimi czasy. Choć stwierdzam, że nowsze powieści ze Świata Dysku odchodzą od takiej typowej komediowości. Widać to zwłaszcza na przykładzie Straży Nocnej i właśnie Potwornego Regimentu - owszem to wciąż humorystyczne fantasy, ale mniej tu typowych gagów jak choćby w książkach z Rincewindem. Niemniej końcówka wgniotła mnie w fotel i mam nadzieję na kontynuację wątku Borgoviańskiego :D.
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Nie śmiejcie się ale czytam "Krew elfów" :D Ale lepiej późno niż wcale. Poza tym same skserowane notatki =_=

Jakiś czas temu rozgrzebałem Hobbita ale przegrał właśnie z Wiedźminem, planowany koniec czytania w niedziele ale nie wiem jak sie uwinę z czasem :D
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

Teraz wziąłem się za klasykę - po "1984" Orwella "Władca Much" Goldinga ;]

A w bardzo niedalekiej przyszłości planuję poczytać trochę twórczości Lema i pozostałe tomy Wiedźmina.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Męczę dalej "Ginewrę" Rosalind Miles i szlag mnie trafia średnio co dwie strony. Główna bohaterka to idiotka, a Artur to kretyn. Oboje zachowują się momentami tak głupio, że to aż niewiarygodne.

Tak badziewnej książki o rycerzach okrągłego stołu dawno nie czytałam... >_<

Najgorsze jest to, że ciąglę się łudzę, że coś z tego wyjdzie pod koniec, więc nie wyrzuciłam książki jeszcze i czytam dalej...

W każdym razie nie dziwię się już, czemu oddali ją w bibliotece praktycznie za darmo (symboliczne 10 pensów) - nikt tego nie chciał pożyczać i tylko zajmowało miejsce na półce.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Kruk
Majtek
Majtek
Numer GG: 5250226

Post autor: Kruk »

Ostatnio znalazłem w empiku dwa bardzo ciekawe wydawnictwa związane z H.P. Lovecraftem:
Najlepsze Opowiadania Tom 1.
http://www.empik.com/najlepsze-opowiada ... d1040001,p

Sny o terrorze i śmierci
http://www.empik.com/sny-o-terrorze-i-s ... od970105,p
Sex, Drogen und Industrial
eithedog
Szczur Lądowy

Post autor: eithedog »

Cały czas męczę "Knife of Dreams" Jordana - zdecydowanie każdy kolejny tom serii coraz bardziej się wydłuża, i coraz mniejszą mam chęć na ciągły ten sadomasochizm. W międzyczasie właśnie zaliczyłem "Spook Country" Gibsona (raaaaczej średnie - zresztą, już poprzednie "Rozpoznawanie wzorca" było takie sobie - wolałbym zdecydowanie akcję od psychologicznie-detektywistycznych zawirowań), i "Nocną straż" Pratchetta. W kolejce czeka na ponowne przetrawienie "Róża dla Eklezjastesa" Zelaznego :3
Obrazek
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Obecnie "Bożych Bojowników", jestem gdzieś w 1/6. Skończyłem "Narrenturm" i powiem, że lepiej mi się podobało, bo w "BB" mamy od groma historii. Zresztą obie książki to przecież historia, historia i historia, ale jakoś w drugiej części wychodzi ona bardziej na pierwszy plan. Choć obie książki wyśmienite :)

Potem zrobię sobie przerwę w trylogii husyckiej i przymierzę się do czegoś z innych gatunków, tj. "Zarys teorii literatury", "O czytaniu" i... "Edyp w Kolonie" :D
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Skończyłem debiut ksiązkowy Joe Hilla (Syn Stephena Kinga) i uwazam, że jest na bardzo wysokim poziomie. Moze nawet pokusze sie o recke...

"PUDEŁKO W KSZTAŁCIE SERCA"-pozycja dla fanów Kinga (syn ma podobny styl) a na pewno dla fanów horrorów. Debiut udany całkowicie...
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
ODPOWIEDZ