Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Avitto
Majtek
Majtek
Numer GG: 0

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Avitto »

Cóż... czytam "Zbrodnię i karę" Dostojewskiego, z mieszanymi uczuciami. Dodatkowo odświeżam sobie różne interpretacje mitu arturiańskiego do prezentacji maturalnej... Generalnie wszystko w kręgu lektur obowiązkowych. Choć z przyjemnością stwierdzam, że "Mgły Avalonu" znam już niemal na pamięć :)
Pozdrawiam
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Się dopiszę, bo w końcu czytam coś, co nie ma nic wspólnego z programowaniem... (utkwiłam w połowie "Design Patterns" - przestałam czytać, jak mi się staltalk zaczął śnić po nocach >_<)

W ramach odcięcia się od kompów na jakiś czas, czytam właśnie "Panią Avalonu". Miałam przeczytać kawałek tylko, ale nie mogę się oderwać i chyba do końca doczytam, olewając wszystko inne :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Co prawda dalej męczę "Potop" (teoretycznie mam się na jutro wyrobić a zostało mi jeszcze pół ostatniego tomu - zobaczy się :P) ale na zachętę na półce stoi już "Kłamca 2".
.
BochN
Majtek
Majtek
Numer GG: 12017892

Post autor: BochN »

Skończyłem drugi tom "Niech żyje polska Hura!", jak to bywa w antologiach poziom różnoraki ale ogólnie jest ok. teraz zaczynam "Żmijową harfę", wreszcie skończę ten cykl (bo tak się jakoś dziwnie złożyło, że najpierw przeczytałem tom 1 potem 3 a dopiero teraz 2), w przerwach doczytuję "Boga urojonego" Richarda Dawkinsa.
De gustibus non est disputandum, no nie?
Vistim
Majtek
Majtek

Post autor: Vistim »

Frederick Forsyth "Dzień szakala" , a przed chwilą skończyłem 2 tom "Kłamcy" Jakuba Ćwieka. Polecam i jedno i drugie :)
Without compassion...
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Kończę "Miecz Aniołów", zaczynam "Największe Zagadki Przeszłości", oraz "Grecki Ogień(...)".

"Miecz Aniołów" odradzam, mi się nie podoba z wielu względów (3+/6). Zacząłem z braku innych książek fantasy, no i na taką okazje się nadaje, lecz w innym wypadku... no zresztą, kto by brał moje zdanie pod uwagę :P.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

Przed kilkoma dniami dostały się w moje ręce dwie książki: "Niedoskonali" Strugackich oraz "Armaged-dom" Diaczenków. O ile druga pozycja to książka świetna, to pierwsza jest kolejną perełką w dorobku braci Strugackich. "Niedoskonali" to jedna z najlepszych książek, jakie czytałem.

Teraz czytam Zelaznego, w niedzielę się zaopatrzyłem w trzy jego książki: "Most popiołów", "Odmieniec" i "Szalony różdżkarz". Odmieniec się na razie zapowiada dość ciekawie.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Deep
Chorąży
Chorąży

Skończyłem "Kłamcę 2" i zabieram sie za "Nigdziebądź" Neila Gaimana bodajże (o ile mi kumpel w końcu przyniesie :P). W kolejce czeka "Ruda Sfora" Kossakowskiej.
.
smok14
Szczur Lądowy

Post autor: smok14 »

co ja czytam... hm obecnie skończyłem ''kłamca 2'', a teraz biorę sie za '' łowcę snów''. Kolega mi polecił. :D
śmierci to wyzwolenie, a nie kara
Neprijatel
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Neprijatel »

Z prozy? "Czwarte niebo" Sieniewicza i "Skandalistę Wojaczka" Srokowskiego. W kolejce stoją Varga (się biorę za "Karolinę"), Pilch, Huelle i Stasiuk.
leżę, patrzę w podłogę i nie chcę.
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

Jestem w jednej trzeciej Ysabel Guya Gavriela Kaya. Książka robi wrażenie. Pisarz całkiem udanie przeplata motywy fantastyczne ze współczesnymi. Momentami robi się nawet nieco horrorowato.

Na potem zostawiłem sobie prawdziwą perełkę. Trend do przenoszenia książek na kinowy ekran jest dość powszechny, ale mnie ostatnio udało się znaleźć jego kompletne przeciwieństwo: książkę, która jest nowelizacją filmu. Jestem bardzo ciekaw, jak to cudo wypadnie. Ogólnie to staroć: Batman & Robin :)
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
Gurewicz
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5211689

Post autor: Gurewicz »

Ja akurat czytam opowiadania Lema i "Dialogi"(ale te powoooli, bo jak czytam szybciej to zapominam poprzedni rozdzial).Potem wezme sie za Zajdla i reszte Lema.(co pewnie dosc dlugo potrwa; ))
starcu
Majtek
Majtek
Numer GG: 323029

Post autor: starcu »

Ja obecnie czytam "Kulawy los" Strugackich i zaraz zabieram się za czytanie "Trudno być bogiem". Jestem, można tak powiedzieć świeżo po czytaniu "Folwarku zwierzęcego" książka godna uwagi i polecenia. Naprawdę szczerze POLECAM! I jeszcze jeden bayer czyli "Zaginiony świat" Arthura Conana Doyle'a (tego od Sherlocka Holmesa) książka również warta waszej uwagi.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 maja 2008, 17:32 przez starcu, łącznie zmieniany 1 raz.
Hi I'm Starcu, I like you, I like RPG.

Obrazek <--- RPG we wszelakim słowa znaczeniu.
(NIE JESTEM TERRORYSTĄ!!!)
Deep
Chorąży
Chorąży

Zmiana planów :P
W bibliotece dzisiaj byłem :P
A więc. Aktualnie zabieram się do "Piatego Elefanta" Pratchetta. Potem w kolejce czeka "Trzy Wiedźmy" tegoż autora a na deser zostawiam sobie "Solaris" Lema
.
cwany-lis
Majtek
Majtek

Post autor: cwany-lis »

Ostatni Władca Pierścienia Yeskova - pierwszy raz czytałem ją zaraz po premierze 8 lat temu i kompletnie nie przypadła mi do gustu, nie spodobała mi się totalnie gdyż mając wtedy lat 12.5 byłem pod ogromnym wrażeniem świeżo co ukończonej lektury trylogii Tolkiena. Kilka lat potem przeczytałem ją raz jeszcze ale dopiero teraz gdy na całe to Śródziemie patrzę z dystansem jestem w stanie docenić tą ciekawą alternatywę (?). Ciekawą bo pokazującą cały konflikt nie w postaci kronik pisanych przez zwyciężców a bardzo realistycznie i barwnie zdającą raport o tym jak to naprawdę mogło być. Owszem pisarz popada w drugą skrajność strasznie wybielając "tych złych" ale jego wizja jest niezmiernie ciekawa i przemyślana chociaż pisana "z jajem". Polecam, nawet to dwutomowe wydanie co obecnie krąży po empikach za zbójeckie pieniądze ;)
Obrazek
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

A ja idąc do EMPIKU po PANIĄ JEZIORA dla mojej 12 letniej siostry na prezent wpadłem na pomysł, że jak nie będę przez 3 dni jadł, to mogę sobie kupić cos do czytanie :P

Tak zrobiłem i idąc za radami tawerny (kilka recenzji poczytanych), zdobyłem się na zakup KŁAMSTW LOCKA LAMORY. Pieniądze nie aż tak wielkie (33 ZL) a po przeczytaniu pierwszych stu stron jestem zauroczony.

Tej nocy skończę ;] Polecam póki co każdemu
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Ja osobiście nie kupuję książek. Jeszcze nie miałem takiego problemu, abym nie mógł zdobyć interesującej mnie ksiązki w bibliotece. Może to dlatego, że czytam głównie sławne i polecane tytuły...

Czwarty tom "Wiedźmina" - któryś już raz (trzeci albo czwarty), oraz "Wiedźmikołaj".

A kupuję książki, ale tylko te z przeceny w supermarketach xD Naprawdę nie robię tego bo chce coś przeczytać, a nie mam co, tylko dlatego, że często można tam znaleźć prawdziwe hiciory za 5zł-20zł.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
ODPOWIEDZ