Terry Pratchett - Mistrz czy amator?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ

Jak oceniasz książki Terry'ego Pratchetta

Nr.1 Inteligentny, pomysłowy, ale pisze tak sobie.
25
22%
Inteligentny, pomysłowy, ale na pisaniu to on sie nie zna.
5
4%
Inteligentny, pomysłowy i znakomicie pisze.
81
70%
Głupi, denny, ale pisać potrafi.
4
3%
Głupi, denny i wżyciu nie napisał składnego zdania.
0
Brak głosów
Powinien pisać, ale nie fantastyke.
1
1%

Liczba głosów: 116
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

Szalkie pisze: przeczytałem sporo ale z humorystycznego fantasy najbardziej podobają mi się powieści Piers'a Anthony'ego.
Takie se jest moje zdanie. ;p
Nie chcialbym, by wybuchla tu klotnia o wyzszosc jednego nad drugim, bowiem obu bardzo lubie, a przy tym sadze ze dosc trudno ich zestawiac.
Zabawnych ksiazek fantasy (badz ich parodii) jest zreszta sporo. Kiedys na przyklad bardzo spodobala mi sie pozycja Katarem i Magia Gardnera - nie jest to zadne arcydzielo, ale jakies takie mile bylo...
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Jak już mowa o comic fantasy, to nie należy zapominać o Tomie Holcie - Królewna Śnieżka i siedmiu samurajów czy Valhalla to naprawdę dobre książki, przy których można się nieźle ubawić. Chociaż jakbym miała wybierać, to ta pierwsza jest lepsza :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

No. Ja przeczytałem "Straż! Straż!", "Na glinianych nogach" oraz "Wiedźmikołaj". Stwierdziłem, że jest genialny i że w poniedziałek idę do biblioteki po zapas Pratchettów.
Genialnie facet pisze. Zebrał do kupy głupotę, bezsensowność, ciekawość i zabawę po czym zmieszał wszystko i potrząsnął. Wyszła mieszanka wybuchowa ale naprawdę dobra. Polecam wszystkim.
.
Remik
Marynarz
Marynarz

Post autor: Remik »

Ja kiedyś przeczytałem jakąś książke Prechetta o Śmierci która poszła na emeryture czy coś ale tytułu juz nie pamiętam :evil: Ale ogólnie książka była fajna, może w niedługim czasie poczytam coś jeszcze ze Świata Dysku :)
Obrazek
Malutkus
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9627608

Post autor: Malutkus »

Remik pisze:Ja kiedyś przeczytałem jakąś książke Prechetta o Śmierci która poszła na emeryture czy coś ale tytułu juz nie pamiętam Evil or Very Mad Ale ogólnie książka była fajna, może w niedługim czasie poczytam coś jeszcze ze Świata Dysku
"Kosiarz" oczywiście. Nie mogłem się powstrzymać. :)
Deep pisze:No. Ja przeczytałem "Straż! Straż!", "Na glinianych nogach" oraz "Wiedźmikołaj"
Dwie z trzech opowiadają w końcu o Straży Miejskiej, moich ulubionych bohaterach Świata Dysku. Te książki, mimo fantastyczno-komediowej otoczki są całkiem niezłymi kryminałami, fabuła trzyma w napięciu do samego końca. Oczywiście polecam pozostałe tytuły z tej miniserii: "Zbrojnych", "Bogowie, honor i Ankh Morpork", "Piątego elefanta" ( i pewnie o czymś zapomniałem), ale tego się pewnie możesz spodziewać. :wink:

Ja zacząłem po raz kolejny powoli czytać cały zbiór dyskowych powieści zebranych w bibliotece. Fajnie, że co jakiś czas dokupowane są tam 1-2 książki (bo zainteresowanie jest, zwykle na ok. 10 tytułów jest 2-3) , chociaż z drugiej strony to jednak trochę za wolno im to idzie... :twisted:
Obrazek
Remik
Marynarz
Marynarz

Post autor: Remik »

Malutkus pisze:
Remik pisze:Ja kiedyś przeczytałem jakąś książke Prechetta o Śmierci która poszła na emeryture czy coś ale tytułu juz nie pamiętam Evil or Very Mad Ale ogólnie książka była fajna, może w niedługim czasie poczytam coś jeszcze ze Świata Dysku
"Kosiarz" oczywiście. Nie mogłem się powstrzymać. :)
No chyba tak w każdym razie na okładce wydawnictwa bodajże Prószyński i S-ka był taki kościotrup w stroju farmera :)
Obrazek
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Ja się na razie mogę pochwalić znajomością kilku tomów serii (tak chyba 7), tylu, ile udało mi się od kumpli wysępić :P. Podobał mi się "Blask Fantastyczny", fajne też było "Na glinianych nogach", a także "Niesamowity Maurycy i jego uczone szczury". Szczególnie ta ostatnia mnie ubawiła, szczególnie kilka tekstów pod sam koniec. Ogólnie podoba mi się seria "Świata Dysku", bo lubię książki, od których czuć, że autor się dobrze bawił, pisząc swe dzieła. Luz, podejście z dystansem to utartych schematów i ciekawe postacie to jest to. Najlepszy jest Detrytus i jego przenośna balista :)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Plomiennoluski
Mat
Mat

Post autor: Plomiennoluski »

No dobra ja już nie pamiętam ile przeczytałem, wiem że piętego elifanta nie przeczytałem, Monstrous Regiment, Going Postal i czegos jeszcze, ale to tylko kilku :P a co, na jakiejś podstawie trzeba prace lna temat Śmierci w Świecie Dysku napisać :)

W Kosiarzu Śmierć nie tyle przeszedł na emeryture co został wylany z roboty przez Audytorów, ale jako że sumiennie wykonywał obowiazki to mógł zatrzymać konia. Odwołał sie od tej decyzji administracyjnej z wynikiem pozytywnym ;)
K.M.N.

Don't make me dance on your grave...
Alrikus
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Alrikus »

Świat dysku jest po prostu świetny. kropka

Oprócz elementów wymienionych przez innych podoba mi się również to że sporo elementów Świata dysku jest satyrą tego co spotykamy w realnym świecie. Z tych bardziej oczywistych przykładów będzie np. w "Bogowie, Honor, Ankh-Morpork" Ankh-Morpork jako USA i Al-Khali jako Arabia, w "Ostatnim kontynencie" tytułowym kontynentem jest oczywiście Australia a w "Carpe Jugulum" Omnianie symbolizują Chrześcijan. A można tak wymieniać jeszcz długo.
Obce lasy przemierzam, serce szarpie mi krtań!
Nie ze strachu - z wściekłości, z rozpaczy!
Ślad po wilczych gromadach mchy pokryły i darń,
Niedobitki los cierpią sobaczy!
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Alrikus pisze:A można tak wymieniać jeszcz długo.
Pewnie, że by można, ale po co? ;)

btw. w Sztuce Świata Dysku Pratchett przyznał, że kopalnie tłuszczu wymyślił po wizycie w Polsce i spróbowaniu polskiej kuchni :D
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Falka pisze: btw. w Sztuce Świata Dysku Pratchett przyznał, że kopalnie tłuszczu wymyślił po wizycie w Polsce i spróbowaniu polskiej kuchni :D
To chyba nigdy nic nie jadł w krajach anglosaskich :P

Sorry za oftop.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Solarius Scorch pisze:To chyba nigdy nic nie jadł w krajach anglosaskich :P
Sugerujesz, że głody cały czas siedzi albo sobie żarełko zza granicy sprowadza? :>

A żeby nie offtopować - czytał już ktoś Wintersmitha? Książka wyszła we wrześniu, ale czekam, aż się ukaże w miękkiej oprawie (niecierpię hardbacków). Jest to kolejna część przygód Tiffany Aching (w Polsce znanej jako Akwila :D) i niebieskich ciutoludzi :)
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Oni sie po polsku nazywają Ciutludzie a nie Ciutoludzie... ;-)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

BAZYL pisze:Oni sie po polsku nazywają Ciutludzie a nie Ciutoludzie... ;-)
Whatever. I tak, i tak jest głupio. Nie rozumiem, dlaczego PWC nie tłumaczył tej serii, tylko dali ją jakiejś głupiej babie, która na tłumaczeniach się nie zna :/
Mistrz Małodobry
Marynarz
Marynarz

Post autor: Mistrz Małodobry »

ciesz się że Łoźińskiemu nie dali :wink:
Obrazek
Plomiennoluski
Mat
Mat

Post autor: Plomiennoluski »

Sesese oczywiscie że Wintersnmitha czytałem, już w zeszłym roku, jakby to powiedzieć, warto zobaczyć w co potrafi sie wpakować podlotek w tym wieku, zwłaszcza jeśli tym podlotkiem jest Akwilia Dokuczliwa :P
K.M.N.

Don't make me dance on your grave...
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Terry Pratchett - Mistrz czy amator.

Post autor: Azrael »

Chciałbym zebrać troche wiadomości na temat "Terego Praczeta"(bodaj), a mianowicie waszych zdań na jego temat.
Ja daje odpowie nr.1
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
ODPOWIEDZ