Terry Pratchett - Mistrz czy amator?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ

Jak oceniasz książki Terry'ego Pratchetta

Nr.1 Inteligentny, pomysłowy, ale pisze tak sobie.
25
22%
Inteligentny, pomysłowy, ale na pisaniu to on sie nie zna.
5
4%
Inteligentny, pomysłowy i znakomicie pisze.
81
70%
Głupi, denny, ale pisać potrafi.
4
3%
Głupi, denny i wżyciu nie napisał składnego zdania.
0
Brak głosów
Powinien pisać, ale nie fantastyke.
1
1%

Liczba głosów: 116
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

A moja przeczytała wszystkie książki Dana Browna :) Nie oddam, bo jest fajna, mogę z nią o seksie i o książkach rozmawiać ;) No i jeszcze ze mną w Magica gra jak jestem w domu :D

A żeby nie robić offtopa, to tak tylko wspomnę, że na przyszłe Święta będzie na bodajże SkyTV wyemitowany Wiedźmikołaj. Tak, już go kręcą ^^ Niestety będzie tylko wersja telewizyjna, nie kinowa. Więcej szczegółów brak (czyt. nie mam czasu googlać;))
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
BearClaw
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9458038
Kontakt:

Post autor: BearClaw »

Szczęściara :) , jak mój tata podsunął mojej mamie "Kod Leonarda da Vinci" to leży już prawie rok na jej stoliku nawet nie zaczęty...
O jednej premierze wcześniej wiedziałem, mianowicie o "Wolnych Ciutludziach", przynajmniej tak mi się obiło o uszy. A jeśli mają kręcić kolejne filmy w świecie Dysku, to tylko pozostaje mieć nadzieję, aby nie spaprali tego cudownego klimatu. :)
Wszystko przemija w milczeniu, a milczenie spowija wszystko...
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Jakby ktoś chciał, może tutaj zagłosować w ankiecie, jacy aktorzy nadawaliby się do filmów na podstawie ksiażek Pratchetta :)

Tak się zaczęłam zastanawiać, kto mógłby zagrać Sama Vimesa i Vetinariego. Na Vimesa pasuje młody Clint Eastwood (na nim była ta postać wzorowana), ale on już jest za stary. Młody Harrison Ford też by pasował :-)~ No ale starość nie radość ;)
Ale za to Sean Penn (ostatnio go widziałam w The interpreter) jest i stary i przystojny nawet, więc może on? :)

Z Vetinarim mam większy problem, bo mi żaden aktor nie pasuje... :/
Raven
Majtek
Majtek
Numer GG: 2708525

Post autor: Raven »

Ja się martwię kto by podłożył głos Śmierci. Za to w roli Marchewy widziałbym jakiegoś osiłka z intaligentnym wyrazem twarzy(zna ktoś takiego :?: ). Wiadomo kto będzie występował w "Wiedżmikołaju" :?:
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Zdjęcia do Wiedźmikołaja zaczęły się 17 kwietnia.
Tutaj macie kilka fotek z planu, jest Susan

Z tego co wiem, głos Śmierci podkłada Ian Richardson, a David Jason będzie Albertem.
Dodatkowo Michelle Dockery będzie Susan, a Joss Ackland Ridcullym. No i Herbatkę zagra Marc Warren (jego akurat znalazłam kilka fotek: pierwsza, druga i trzecia;))

Info o reszcie aktorów jeszcze nie znalazłam. Jak coś znajdę, to dam znać ^^

Albo niech ktoś inny też się wysili i zacznie googlać ;P
Raven
Majtek
Majtek
Numer GG: 2708525

Post autor: Raven »

Lorda Downey'a gra David Warner
Fota 1
Fota 2
Krito
Szczur Lądowy

Post autor: Krito »

NIe zauważyliście że ostatnie książki robią się tak jakby mroczniejsze (Night Watch , Thud!)?

I jeszcze jedno nie wiecie czy robią może jeszcze jakieś inne filmy ze Świata Dysku?
Greg O'Hr
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Greg O'Hr »

moja obsada:
marchewa: b.fraser
nooby: s. buscemi (bezapelacyjnie)
angua: k.knightley
detrytus: ving rhames
cudo tyleczek: robin wilimas (buehehe)
dwukwiat: jackie chan rulleezzz
cohen:p.stewart
vetinari: "malfoy" isaacs
dziekan: john goodman:)
"gardlo sobie podzynam: m.palin i juz
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

@Greg:
mi też K.K pasuje na Anguę, J.Chan na Dwukwiata, a R.Williams na Cudu Tyłeczek :D
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Solarius Scorch »

Falka pisze:Daj mamie do poczytania :)
Ja tak zrobiłam swojej i teraz mi kupuje ksiażki sama. Nie tylko Pratchetta, a także Pilipiuka (wieeelka fanka) ^^
Mnie rodzice wcisneli "Kod Leonarda", to przeczytalem. Pozniej wcisneli mi z wypiekami na twarzy "Anioly i demony", ale juz nie przebrnalem za pierwszy rozdzial. Oczywiscie stwierdzili, ze ja to juz zadnej wartosciowej literatury nie czytam :/

A pomysl sfilmowania Swiata Dysku wprawia mnie w drzenie - troche z radosci, troche ze zgrozy :)
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Mi się tam Brown nawet podoba :)
A co do Prachetta (niech żyje przez wieki) to mam przeczytane: Kolor Magii, Blask Fantastyczny, Mort, Czarodzicielstwo, Równoumagicznienie, Trzy Wiedźmy, Straż! Straż!, Ruchome Obrazki, Zbrojni, Ciekawe czasy, Maskarada, Bogowie, honor i Ankh-Morpork oraz Zadziwiający Maurycy i jego uczone szczury. Oprócz tego jescze Kot (miało to jakis podtytul ale nie pamietam jaki ;) ) bardziej poradnik niż powieść nie dziejący się w Świecie Dysku.

No a wszystkie ksiązki z ŚD macie tu:
http://pl.fantasy.wikia.com/wiki/%C5%9Awiat_Dysku
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Server Revres pisze:No a wszystkie ksiązki z ŚD macie tu:
Nie wszystkie:
nie ma 'Książki kucharskiej Niani Ogg', 'Nauki Świata Dysku' (dwa tomy wyszły), 'Gdzie jest moja krowa' czy 'Sztuki Świata Dysku' (mimo że ta ostatnia ukazała sie po polsku).

Wiem, że to tylko 'zalążęk artykułu', ale lubię się czepiać i mam prawie wszystkie książki Pratchetta (w tym te wymienione w tym poście;))
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

W dodatku w Tawernie ukazał się artukuł Falki z minirecenzjami ksiazek Pratchetta, któe nie ukazały się po polsku. Polecam, choć od tamtej pory ukazały się już nowe.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Szalkie
Pomywacz

Post autor: Szalkie »

Szkoda mówić ... Ludzie powinni czytać książki a nie oglądać filmy na ich podstawie. Założę się że po wejściu filmów na podstawie książek Terry'ego Pratchett'a do kin. Powstanie milion fanclubów, wszyscy będą udawali wielkich znawców etc. Tak samo jak było po wejściu do kin Władcy Pierścieni.
Obrazek

Serdecznie zapraszam!
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Falka pisze:
Server Revres pisze:No a wszystkie ksiązki z ŚD macie tu:
Nie wszystkie:
nie ma 'Książki kucharskiej Niani Ogg', 'Nauki Świata Dysku' (dwa tomy wyszły), 'Gdzie jest moja krowa' czy 'Sztuki Świata Dysku' (mimo że ta ostatnia ukazała sie po polsku).

Wiem, że to tylko 'zalążęk artykułu', ale lubię się czepiać i mam prawie wszystkie książki Pratchetta (w tym te wymienione w tym poście;))
Wiem że nie wszystkie (bo i naukę to sam mam w domu :) ) Ale nie chciało mi sie już poprawiać... taki leniwy jestem :P
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 sierpnia 2006, 18:18 przez Phoven, łącznie zmieniany 1 raz.
Krasnola
Szczur Lądowy

Post autor: Krasnola »

Pratchett - najwspanialszy pisarz na świecie :)
Czytałam wszystko wydane w języku polskim, oprócz Eryka. Teraz mam zamiar zdobyć coś w oryginale - zobaczymy jak mi pójdzie ;-)
Szalkie
Pomywacz

Post autor: Szalkie »

Terry Pratchett jest dobry ... ale czy najlepszy? Nie zdaje mi się. Uwielbiam czytać jego książki ( ŚMIERĆ RZĄDZI ;p ), przeczytałem sporo ale z humorystycznego fantasy najbardziej podobają mi się powieści Piers'a Anthony'ego.
Takie se jest moje zdanie. ;p
Obrazek

Serdecznie zapraszam!
ODPOWIEDZ