Tawerna od kuchni

O tawerniakach, forumowiczach i innych. Ogólnie z kamerą wśród zwierząt.
ODPOWIEDZ
Tori
Bosman
Bosman
Posty: 1759
Rejestracja: piątek, 17 lutego 2006, 15:05
Numer GG: 7524209
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Tori »

Właśnie! Arbuz pod jakąkolwiek postacią ;) BTW, arbuz ma 98% wody, więc oprócz dobrego smaku i zawartości wody praktycznie żadnych plusów nie ma :)
Od dziś płacę Eurogąbkami.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Posty: 2008
Rejestracja: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 15:54
Numer GG: 1087314
Lokalizacja: dziupla ^^
Kontakt:

Post autor: Falka »

Hmm... Zna ktoś może przepis na jakiegoś dobrego kurczaka ze śliwkami? Mam kurczaka, mam śliwki (które już miękną powoli) i chciałabym coś zrobić... Oczywiście szukam w necie, więc odpowiedzi w stylu 'googlaj' darujcie sobie. Ja tutaj pytam o proste i sprawdzone przepisy :)

A, jeszcze jedno: to *nie* są suszone śliwki. Stąd mój problem ze znalezieniem przepisu...

edit:
Była kuchnia eksperymentalna - kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kawałkiami śliwek :) Nawet zjadliwe wyszło.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
AC
Bosman
Bosman
Posty: 2204
Rejestracja: sobota, 17 grudnia 2005, 17:11
Numer GG: 4159090
Lokalizacja: Las Szamanów
Kontakt:

Post autor: AC »

Zjadłem ostatnio Bananowy Raj - 3 kulki lodów, dużo bitej śmietany z polewą czekoladową a wszystko to na połowie banana :lol:


a jak mi się rzygać chciało potem od tych słodkości :P
Obrazek
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Posty: 3653
Rejestracja: sobota, 19 listopada 2005, 11:02
Numer GG: 777575
Lokalizacja: Poznań/Konin

Post autor: Eglarest »

hehe bananowy raj niezle brzmi ;)

Falka znam przepis na Kurczaka z 40 ząbkami czosnku ;)

a co do sliwek to nalezalo by chyba zrobic taki sosik sliwkowy i go podusic w tym pewnie moglo by cos fajnego wyjsc ;)


coz ja ostatnio odkrylem ze hamburgery w mc donalds sa rozne ! zawsze wydawalo mi sie z e to bedzie to samo a jednak w smaku są inne i inaczej sie rzyga po hamburgeze z MC w Poznaniu a np z MC w Szczecinie!
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 maja 2007, 16:52 przez Eglarest, łącznie zmieniany 1 raz.
liego
Majtek
Majtek
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 3 grudnia 2006, 17:04

Post autor: liego »

Eglarest pisze: coz ja ostatnio odkrylem ze hamburgery w mc donalds sa rozne ! zawsze wydawalo mi sie z e to bedzie to samo a jednak w smaku są inne i inaczej sie rzyga po hamburgeze z MC w Poznaniu a np z MC w szczecinie!
Może po prostu to co spożywałeś przed udaniem się do MC było różnej jakości, mi też innaczej się rzyga po "czerwonej kartce" a innaczej po "Finlandi" :!: :twisted:
Obrazek
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Posty: 643
Rejestracja: niedziela, 12 czerwca 2005, 15:41
Numer GG: 9025892
Lokalizacja: Bydgoskie przedmieścia mrokiem zalane...
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Ja generalnie jem wszystko, od szpinaku, poprzez wszelakiego rodzaju owoce, mięca, zupy, sosy, ciasta i inne "wytwory". Nawet rzeczy surowe np mięso, kartofle, ryby. W sumie dochodze do wniosku, że mam żołądek ze stali.

Ale powracajęc do meritum, to bardzo lubie dziwne mieszanki np.

Ser pleśniowy z czekoladą lub dżemem;
Kanapka z twarogiem polana miodem.
Gołębie w ziołach;
Królik w sosie mięntowym itp.
Sałatki z krewetek i macek ośmiorniczek
A raz z kumplami nam odbiło i upielkiśmy jaszczurkę [Jesteś martwy - dop. Jaszczurek]. To prawda, że smakuje jak kurczak.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Tori
Bosman
Bosman
Posty: 1759
Rejestracja: piątek, 17 lutego 2006, 15:05
Numer GG: 7524209
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Tori »

Jelcyn pisze:Nawet rzeczy surowe np mięso, kartofle, ryby. W sumie dochodze do wniosku, że mam żołądek ze stali.

A raz z kumplami nam odbiło i upielkiśmy jaszczurkę. To prawda, że smakuje jak kurczak.
Z tym, że przy surowych ziemniakach można się nabawić naprawdę poważnego zatrucia pokarmowego...

Ghrrrr, co to była za jaszczurka?!?!
Od dziś płacę Eurogąbkami.
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Posty: 3653
Rejestracja: sobota, 19 listopada 2005, 11:02
Numer GG: 777575
Lokalizacja: Poznań/Konin

Post autor: Eglarest »

lol odżywiam się podobnie do Jelcyna ;) pewnie umre młodo ;)

co do rodzaju zaprawy przed posilkiem w mc Donalds to wiele wyjasnia i nadaje nowe oblicze temu dlaczego za kazdym razem mam wrazenie ze jem innego hamburgera.
Alucard
Bosman
Bosman
Posty: 2349
Rejestracja: czwartek, 22 marca 2007, 18:09
Numer GG: 9149904
Lokalizacja: Wrzosowiska...

Post autor: Alucard »

Jelcyn pisze: Ser pleśniowy z czekoladą lub dżemem;
Kanapka z twarogiem polana miodem.
Gołębie w ziołach;
Królik w sosie mięntowym itp.
Sałatki z krewetek i macek ośmiorniczek
A raz z kumplami nam odbiło i upielkiśmy jaszczurkę [Jesteś martwy - dop. Jaszczurek]. To prawda, że smakuje jak kurczak.
Jelcyn, nie bój się. Też to mam. Twaróg z miodem ubóstwiam, sałatkę z macek i kreqwetek pokochałem w grecji a gołębie w ziołach (tylko jakich ;)) smakuja wybornie. Nie jadłem tylko królika w mięcie i Bazyla,,, ups... znaczy sie jaszczura
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan
Posty: 3040
Rejestracja: poniedziałek, 21 listopada 2005, 17:30

Post autor: BLACKs »

Potrzebuję pomocy!

Na jutro muszę mieć deser. Najlepiej francuski, bo moi "goście" są zwolennikami tej kuchni... A chcę zrobić coś oryginalnego. Poleciłby ktoś mi coś ciekawego?

[Yeah... Nie ma to jak robienie obiadków dla rodzinki]
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Posty: 3653
Rejestracja: sobota, 19 listopada 2005, 11:02
Numer GG: 777575
Lokalizacja: Poznań/Konin

Post autor: Eglarest »

Budyń francuski

Składniki
1 litr mleka
6 jajek
1 szk. cukru
laska wanili lub cukier waniliowy

Na karmel:
3 łyżki cukru
woda

Zagotować w garnku mleko. Odstawic z ognia. W misce ubić mikserem jajka, dodać cukier oraz wanilię. Do gorącego mleka dodać ubite jajka z cukrem, cały czas ubijać mikserem. Połaczyć ze soba składniki. Wlać do foremki na babkę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. około 40 - 45 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić. Zrobić karmel z cukru i wody. Wyjąć babkę z formy i oblać karmelem. Budyń przechowywać w lodówce.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan
Posty: 3040
Rejestracja: poniedziałek, 21 listopada 2005, 17:30

Post autor: BLACKs »

Dzięki. Czas przygotowania jest nieco długi, ale spróbuję, choć pewnie wyjdzie z tego jakiś kwas :D.
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Posty: 3653
Rejestracja: sobota, 19 listopada 2005, 11:02
Numer GG: 777575
Lokalizacja: Poznań/Konin

Post autor: Eglarest »

e tam czeka się troche ale warto. Nawet dziecko potrafi to zrobic dasz rade - zycze smacznaistego..
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Posty: 643
Rejestracja: niedziela, 12 czerwca 2005, 15:41
Numer GG: 9025892
Lokalizacja: Bydgoskie przedmieścia mrokiem zalane...
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Jaszczurki zwinki smakują jak kurczak. Po ziemniaku na surowo ma się okropną gorączke i biegunkę. A co do samego sposobu odżywiania się, to wyznaje pogląd, iż nie warto się brzydzić jedzeniem (np wątróbką, ikrą, itp), bo niewiadomo, czy życie nie zmusi nas do jedzenia naprawdę obrzydliwych rzeczy. Z resztą urozmaicona dieta jest o wiele zdrowsza, choć nie zawsze smaczniejsza.

Ostatnio się zastanawiam nad spróbowaniem suszonych świerszczy (prawie 90% białka, gdy mięso zwirzęce ma go od 25-40%), kumpela ma je skombinować.

P.S. BAZYL, ty się nie bój, ja nie mam aż tak wielkiego żołądka, aby cię pożreć, choć na ogonek, czy łapkę to się może skusze :twisted:
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Alucard
Bosman
Bosman
Posty: 2349
Rejestracja: czwartek, 22 marca 2007, 18:09
Numer GG: 9149904
Lokalizacja: Wrzosowiska...

Post autor: Alucard »

Hmmm... Jelcyn

No to teraz moje idiotyczne potrawy

1-Surowy ziemniak (specjalnie, żeby do szkoły nie iść)
2-Psie chrupki (Jak byłem mały to je uwielbiałem)
3-Papier- Potrafiłem całą kartkę wtrynić
4-Tynk ze ścian (Ponoć dawnie temu jak miałem za mało czegos tam w organiźmie)
5-Majonez na surowo
6-Wersja extreme- Po prostu uwielbiam pić swoja krew (taki miedziowaty posmak) i jak wargę albo cus rozetne to od razu zasysam :)
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Posty: 643
Rejestracja: niedziela, 12 czerwca 2005, 15:41
Numer GG: 9025892
Lokalizacja: Bydgoskie przedmieścia mrokiem zalane...
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Czyli nick masz odpowiedni :lol:
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Posty: 3653
Rejestracja: sobota, 19 listopada 2005, 11:02
Numer GG: 777575
Lokalizacja: Poznań/Konin

Post autor: Eglarest »

psie chrupki sa pycha
tynk ze sciany tez :d

ale ja jak mowilem jestem wszystko zerny ;)

czlowiek moze zjesc wiele rzeczy az dziwne an ile trucizn jestesmy odporni np mozna dawkuajc sobie KCN uodpornic sie na niego :d
ODPOWIEDZ